- 1 Śmierć Adamowicza. Wyrok ws. finału WOŚP (78 opinii)
- 2 Napad na bank czy głupi żart? (79 opinii)
- 3 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (637 opinii)
- 4 Nie będzie lepszej segregacji - będą kary (109 opinii)
- 5 Znamy kandydatów PiS do Europarlamentu (317 opinii)
- 6 Napadał ludzi przy bankomatach. Złapali go (99 opinii)
Gdynia szuka lokalnego przysmaku
Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.
Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".
Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 , 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
Miejsca
Opinie (126) 7 zablokowanych
-
2014-09-13 14:00
xxx (4)
Kolejny temat ,w którym gdańskie buractwo może popisać się swoim intelektem
- 11 18
-
2014-09-14 10:21
nie becz!! (3)
Sopot też z was drze łacha!
- 7 4
-
2014-09-14 12:56
A babcia z której wsi? (2)
Zza Wilna czy zza Lwowa?
- 5 2
-
2014-09-14 15:01
krótka pamięć synku gryzonia?
a czym była Gdynia 90 lat temu? ;)
- 1 0
-
2014-09-14 21:41
widzę że Cię boli..
Więc Ci odpowiem,urodziła się w mieście Zoppot i opowiadała że na "karwiny" chodziło się na grzyby.
- 2 1
-
2014-09-13 14:08
Z drogi śledzie obiad jedzie
Fallusujące śledzie o burszczynowym szmaku
- 9 0
-
2014-09-13 14:48
Kolejny raz ? Znowu urzędnicy szukają ?
Poprzednie przysmaki się nie udały ? Czy znowu urzędnicy chcą udowodnić, że coś robią ?
- 12 0
-
2014-09-13 15:24
troche obciach mieszkac w Gdyni, az sie wstydze przyznac. Ale jak juz pytacie, to szczurze lapki i rybi ogon w potrawce z wodorostow.
- 9 6
-
2014-09-13 15:40
agencja ROZWOJU Gdyni zajmuje się takimi bzdetami?
No to się nie dziwię, czemu Gdynia się tak "rozwija", że się zwija
- 14 2
-
2014-09-13 15:40
śledźburger ...
- 12 2
-
2014-09-13 16:28
gdynianka (1)
Gdynia kojarzy mi się z pizzą gdynianką....mniam
- 12 5
-
2014-09-15 09:58
A mi z korupcja.
- 0 1
-
2014-09-13 17:17
fajny pomysł (1)
ale oczywiście marudy muszą wszystko skrytykować
- 0 12
-
2014-09-13 21:25
Ważne, że większość krytykuje merytorycznie.
Krytyka może być różna, obrażanie kogoś tylko dlatego, że się nie zgadza, jest objawem desperacji, w tym wypadku - urzędniczej.
- 1 0
-
2014-09-13 17:37
krótka pamięć
Reaktywować "Alozę".
- 5 0
-
2014-09-13 17:41
A gdzie to później można znaleźć...?
Szukałem długo i nie znalazłem. Taki produkt powinien być póżniej promowany i dostępny. Konkurs dla samego konkursu, kiedy nic z tego nie wynika?
Poza tym jak ktoś już wspomniał lokalny przysmak gdyński to pizza z Gdyninaki.- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.