• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia szuka lokalnego przysmaku

neo
13 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Falujące śledzie podbiły serca i podniebienia jury także oryginalnym wyglądem. Falujące śledzie podbiły serca i podniebienia jury także oryginalnym wyglądem.

Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".



Wśród nagrodzonych przepisów były też jednak znacznie słodsze propozycje. Wśród nagrodzonych przepisów były też jednak znacznie słodsze propozycje.
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.

Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".

Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 zobacz na mapie Gdyni, 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
neo

Miejsca

Opinie (126) 7 zablokowanych

  • Lokalny przysmak

    Jak lokalny przysmak Gdyni to tylko Kebab w "siódemce"!

    • 1 1

  • pychota!!!!!!

    Świeża, chrupiąca, prosto z pieca bułka z solonym śledziem prosto z beczki !!!!!!!!!! Klasyczne i typowo gdyńskie specjały... Nie tam hamburgiery :)

    • 0 0

  • Pampuchy (2)

    Pampuchy,czyli pączek z kapustą na który zjeżdżało się całe woj.Gdańskie.Najlepsze były w pawilonie na terenie którego obecnie stoi DH Batory.

    • 3 0

    • całe śledziowo chyba.........

      nikt z Gdańska tam nie jeździł i teraz omija się 'smrodkowo'

      • 0 1

    • pampuchy

      to kluski na parze z drożdży : P

      • 0 0

  • Szczurza Stępa na patyku

    to będzie specjalność smierdzacych drewnianych barów typu flauta itd

    • 1 1

  • uffffffffffffff - rechot na miare gimbazy - spadam

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane