- 1 Śmierć Adamowicza. Wyrok ws. finału WOŚP (78 opinii)
- 2 Napad na bank czy głupi żart? (79 opinii)
- 3 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (636 opinii)
- 4 Znamy kandydatów PiS do Europarlamentu (316 opinii)
- 5 Nie będzie lepszej segregacji - będą kary (105 opinii)
- 6 Napadał ludzi przy bankomatach. Złapali go (99 opinii)
Gdynia szuka lokalnego przysmaku
Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.
Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".
Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 , 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
Miejsca
Opinie (126) 7 zablokowanych
-
2014-09-14 11:15
Lokalny przysmak
Jak lokalny przysmak Gdyni to tylko Kebab w "siódemce"!
- 1 1
-
2014-09-14 14:57
pychota!!!!!!
Świeża, chrupiąca, prosto z pieca bułka z solonym śledziem prosto z beczki !!!!!!!!!! Klasyczne i typowo gdyńskie specjały... Nie tam hamburgiery :)
- 0 0
-
2014-09-14 16:07
Pampuchy (2)
Pampuchy,czyli pączek z kapustą na który zjeżdżało się całe woj.Gdańskie.Najlepsze były w pawilonie na terenie którego obecnie stoi DH Batory.
- 3 0
-
2014-09-15 12:15
całe śledziowo chyba.........
nikt z Gdańska tam nie jeździł i teraz omija się 'smrodkowo'
- 0 1
-
2016-02-16 13:46
pampuchy
to kluski na parze z drożdży : P
- 0 0
-
2014-09-14 20:57
Szczurza Stępa na patyku
to będzie specjalność smierdzacych drewnianych barów typu flauta itd
- 1 1
-
2014-09-15 09:41
uffffffffffffff - rechot na miare gimbazy - spadam
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.