- 1 Obława w Letnicy. Nowe fakty (52 opinie)
- 2 Śmierć na hulajnodze. Sprawa wraca do sądu (111 opinii)
- 3 Promenada po remoncie hitem sezonu (94 opinie)
- 4 Duża podwyżka opłat za wodę w Sopocie (114 opinii)
- 5 Szukał na targu sadzonek, znalazł amunicję (198 opinii)
- 6 Zakaz "energetyków" tylko w teorii (199 opinii)
Jarmarkowe przysmaki: Bismarck i kiełbasa z jelenia
Chleb na liściu chrzanu, kiełbasa z jelenia i ser długo dojrzewający Bismarck - to tylko niektóre z kilkudziesięciu produktów regionalnych, jakie można kupić na Jarmarku św. Dominika. Na gdańskiej imprezie swoje stoiska mają producenci z różnych stron Polski, a nawet z Litwy.
Na stoisku piętrzą się bochny Słupskiego Chłopczyka, Kaszubskiego Chłopa i Bismarcka. Pierwszy to ser pleśniowy, którego receptura pochodzi jeszcze z czasów przedwojennych. Drugi waży prawie osiem kilogramów, a trzeci nosi nazwisko kanclerza Rzeszy.
- Szukam sera, chyba z mleka koziego, który już tu kupowałam - kobieta po pięćdziesiątce stara się naprowadzić sprzedawczynię na trop przysmaku. W końcu udaje się. Kawałek sera zostaje zważony i zapakowany.
- Kiedy pada deszcz, ludzie chętniej zaglądają na nasze stoiska - ocenia Rużyła.
- Po prostu robią się głodni, a regionalne przysmaki świetnie zapełniają pusty żołądek - zachwala Mateusz Białobrzeski z rodziny kurpiowskich piekarzy.
Przy piekarniczym straganie panuje duży ruch. Sprzedawca pakuje ciasteczka owsiane, a chwilę później całą torbę ręcznie robionych kajzerek.
- Wczoraj kupiłam jedną na próbę i widzi pan, ile kupuję... Sześć! Szaleństwo! - śmieje się Anna, mieszkanka Gdańska.
Tuż obok emerytka i dzieci smakują kawałki piernika na mleku i miodzie. Producenci regionalnych przysmaków cieszą się, że zainteresowanie ich produktami z roku na rok jest coraz większe. Na sukces składa się nie tylko sam produkt, ale też opowieść producenta o tym, jak powstawał smakołyk.
- Te kiełbaski wędzone są dwie niedziele, te trzy niedziele, a te są suszone - wylicza Rita Valinskiene z Wilna, prezentując mięsne przysmaki robione według litewskich receptur. Jest tu kindziuk wędzony, kiełbasa z jelenia i kiełbasa dziadkowa.
Producenci żywności regionalnej, którzy mają swoje stoiska na Jarmarku, mają też zwyczaj wspominać, jaka jest przewaga ich smakołyków nad innymi standardowymi produktami.
- Mówi się, że piernik musi poleżeć, aby nabrać odpowiedniego smaku. My uważamy, że najlepsze są świeże pierniki. Soczyste, wilgotne i świetnie przyprawione. I takie robimy - wyjaśnia Mateusz Białobrzeski.
Z kolei każdemu, kto nie dowierza takim zapewnieniom, producenci regionalnej żywności proponują jedno: degustację przysmaków.
Wydarzenia
Opinie (153) 8 zablokowanych
-
2011-11-07 14:59
sery z Kaszub
Sery Grif, Kaszeb , Bismrek można kupić w Wasz Sklep na Koszykowej 20 w Warszawie. Próbowałam isa bardzo smaczne.. Polecam:-)
- 0 0
-
2011-08-13 19:47
Gdzie świeże rybki.... (2)
Wybrałam się z mężem aby "zaliczyć" Jarmark Dominikański ale chcieliśmy przy okazji zjeść tanio- świeżą rybkę na świeżym powietrzu, gdzie się podziały punkty serwujące takie dania? Czy w tym roku ich nie było czy my ich nie widzieliśmy?
- 6 1
-
2011-08-16 19:43
(1)
Wyglada na to, ze ryby nie sa juz nasza regionalna specjalnoscia, tylko spalona kiełbasa, rozgotowana kukurydza i pieczone gnijace ziemniaki. Smacznego
- 1 0
-
2011-08-21 17:51
no i oscypek
z Wybrzeza oraz łój z chlebem
- 0 0
-
2011-08-12 11:15
Te kielbasy i sery sa po kilkadziesiat zl/kg !!! (3)
Ceny ze ho-ho ! Stąd zainteresowanie nimi nikłe. Nie piszcie, ze ludzie stoja po nie w kolejce
- 13 7
-
2011-08-18 10:40
wysokie ceny na kiełbasę i sery (1)
PORZĄDNY ser z mleka MUSI KOSZTOWAĆ.Jak kogoś nie stać na PORZĄDNE jedzenie, to proszę do marketów po ser z oleju po 9 zł. za kg.To samo z kiełbasą,Albo się je KIEŁBASĘ Z MIĘSA PO DUŻEJ CENIE, albo "kiełbasę"z soi, konserwantów i krowich cycków w promocji po 9,99 za kg.WYBÓR NALEŻY DO KUPUJĄCEGO. A PYSKOWANIE NA CENY TO U SIEBIE W DOMU!!!!!!!!!!!!!!
- 0 1
-
2011-08-19 22:53
jaka masz gwarancje,
ze to zdrowa zywnosc i naturalna ?????Ale jestes naiwna,RUDA
- 0 0
-
2011-08-12 11:35
Należy się przyzwyczaić, że dobra, zdrowa żywność, tak jak na zachodzie, stała się już towarem luksusowym.
- 10 3
-
2011-08-19 22:50
Jak dobrze,ze ta chala,wiocha i kolchoz
juz sie konczy.Bedziemy mieli przez rok spokoj
- 1 0
-
2011-08-16 19:16
a za 2 szaszłyki z ziemniaczkami poprosili od nas 110 zł (1)
- 3 0
-
2011-08-18 10:51
A tobie w szkole ukradli elementarz i nie umiesz czytać menu oraz cennika ?????
- 0 0
-
2011-08-12 12:17
Jedzenie takie jak wszędzie tylko sprzedawane na straganie i 2 razy droższe,takie samo można kupić w każdym hipermarkecie a ta (2)
na jarmarku jest dla naiwniaków
- 5 13
-
2011-08-18 10:48
Byle co jesz /z hipermarketów/ , to i byle co piszesz!!!!!!!!!! niestety !!!!!!!
- 0 0
-
2011-08-12 16:38
Z chęcią założyłbym się z Toba o kratę DOBREGO regionalnego piwa, jeśli wędlinę/y, które można tam kupić, dostaniesz w markecie ..
- 3 0
-
2011-08-12 13:15
o miodach (2)
Przepraszam za moze nie odpowiednie pytanie:gdzie w Gdansku w sobote 13 mozna kupic rozmaitych miodowale od producenta(nie w sklepie)
- 5 1
-
2011-08-18 10:43
ZA ZIELONĄ BRAMĄ JEST STOISKO PRODUCENTÓW Z DĘBOWEJ PASIEKI /NA MOŚCIE/.PYCHOTKA !!!!!!!!!!!!!!!
- 0 0
-
2011-08-13 23:45
na mostku nad motławą bądź na stoisku na ulicy w lewo za złotą bramą jakoś na początku
- 2 0
-
2011-08-12 08:55
Ser - pyszności! (3)
W ubiegłym roku kupiłam na Jarmarku spory kawałek dojrzewającego sera moczonego w winie (jakoś tak) i miód z drzewa truskawkowego. Miód mam do dziś - używam oszczędnie, bo jest przepyszny i szkoda mi tak na byle jakie okazje używać do mięsa. Ser z kolei leżał mi w lodówce dobre trzy miesiące, śmierdział jak diabli, ale jako dodatek do sałatki... cud! Jutro jadę po więcej :)))
- 15 4
-
2011-08-16 19:39
od kiedy truskawki rosną na drzewie
- 0 0
-
2011-08-12 15:48
Na pudełku z miodem
napisane jest: Honig vom Erdbeer... i dalej nie widzę, bo zdrapałam pół naklejki... 10 zł za 125 g.Ser natomiast Vorarlberg Hittisau, górski ser, dojrzewający 9 miesięcy (znalazłam zdjęcie z ubiegłego roku, bo chciałam wstawić na bloga :P) - 8,50 za 100 gNie widziałam miodu w tym roku, może dlatego, że nie trafiłam na stoisko, ale ser pewnie da się znaleźć bez problemu.
- 3 0
-
2011-08-12 14:05
moze napisz DOKLADNIE,co za ser i jaki miod?,po calym jarmarku biegac?KOSZMAR!
- 1 0
-
2011-08-12 06:51
Dlaczego w dobrym tonie jest nawiązywanie do niemieckiej przeszłości tych Ziem ? (15)
- 36 35
-
2011-08-12 07:18
bo taka jest przeszłość tych ziem, mieszanka słowiańsko-germańska z dodatkami angielskimi, szkockimi, holenderskimi... (11)
z hitlerem nie ma to nic wspólnego.
- 28 9
-
2011-08-12 10:10
jak to nie ma? (8)
Toz za jego rzadow nazjezdzali tu Niemcy w duzych ilosciach..
- 5 8
-
2011-08-12 10:58
(6)
w dodatku Hitler jest honorowym obywatelem Gdańska, do dziś nikt go z takich list nie wykreślił :(
- 6 6
-
2011-08-16 19:36
co ty gadasz, dekret Krajowej Rady Narodowej z 30 III 1945 roku unieważnił wszystkie tytuły Honorowego Obywatela Miasta Gdańska nadane przed rokiem 1945. Hitler nie jest więc honorowym obywatelem tego miasta.
- 1 0
-
2011-08-12 11:03
a może wykreślić bieruta z listy prezdentów Polski? (3)
- 3 2
-
2011-08-12 11:25
Taki był z niego prezydent Polski jak Puyi cesarz Mandżukuo. (2)
Teoria sobie, praktyka sobie. Czy któregokolwiek z carów rosyjskich nazywamy królami Polski, choć tak się tytułowali aż do końca caratu? O!
- 2 3
-
2011-08-12 12:29
nie a powinniśmy, od faktów się nie ucieknie. (1)
- 3 1
-
2011-08-12 13:16
No to ostatnim królem Polski nie był Poniatowski, lecz Mikołaj II
O!
- 2 1
-
2011-08-12 11:33
Bzdury piszesz,
Hitler nie jest honorowym obywatelem Gdańska. Hitler był honorowym obywatelem Gdańska. Jest to zasadnicza różnica. Decyzje o nadaniu Hitlerowi i innym nazistom tych tytułów zostały zniesione.
- 8 2
-
2011-08-12 11:02
ale do tych tradycji nikt nie nawiązuje kpw?
- 1 0
-
2011-08-12 13:52
W rzeczy samej - PRZESZŁOŚCI (1)
A my teraz powinniśmy budować teraźniejszość i przyszłość tego miasta, która jest i będzie polska. Nie rozumiem ludzi, którzy przyklejają sobie znaczek DA na samochodzie i są dumni, że jeżdżą po świecie ze skrótem od Danzig. Nie rozumiem wypisywania niemieckich nazwisk na tramwajach, skoro było w tym mieście wielu Polaków, o których też powinno się pamiętać. Od niemal 70 lat budujemy polską tożsamość tego miasta i powinniśmy uwypuklać POLSKĄ przeszłość Gdańska, a nie niemiecką. Wolne Miasto to epizod w historii naszego miasta, już PRZESZŁOŚĆ nie mająca racji bytu skoro większość, niemal wszyscy mieszkańcy to Polacy.
- 3 2
-
2011-08-12 15:33
"Nie rozumiem wypisywania niemieckich nazwisk na tramwajach, skoro było w tym mieście wielu Polaków, o których też powinno się
pamiętać." No ale taki Carl Groddeck walczący z Prusakami o związek Gdańska z Polską to zasługuje na upamiętnienie, czy nie?
- 4 0
-
2011-08-12 15:23
Bo w dobrym tonie jest dochowywanie wierności prawdzie i faktom. Jeśli będzie udawać, że czegoś nie ma, to nie znaczy, że rzeczywiście nie ma. Natomiast, pamiętając o przeszłości należy także żyć teraźniejszością i budować nową potęgę miasta. Tak, żeby za ileś pokoleń w dobrym tonie było mówienie o tym, że po zniszczeniach 45 roku Polacy nie tylko przywrócili Gdańskowi świetność, ale wprowadzili go w nową epokę. Ale z tym jakoś kiepsko, bo wolimy się kłócić, zamiast budować. Jak tylko ktoś coś próbuje stworzyć, zaraz najważniejsze są dociekania, kto co z tego ma i kto za tym stoi.
- 2 0
-
2011-08-12 07:44
Przyrównywanie Podwójnego Smarka do pleśni na pewno nie pokazuje tego drania
w dobrym świetle. Kto normalny ma dobre skojarzenia z pleśnią? Kto dziś pamięta o rzezi Ormian?
- 7 7
-
2011-08-12 07:41
Masz pewnie problem z historią...
Z faktami trudno dyskutować i zmienić.
- 13 4
-
2011-08-14 00:46
Najwiekszy wałek fiskalny w polsce. (1)
Jarmark bez paragonu zwany Dominikańskim .Do tego w sprzedaży same buble.Wstyd!
- 4 2
-
2011-08-15 15:34
A dziś (15.08), w święto maryjne, dzień wolny od handlu, to im wolno na tym jarmarku handlować? Jeśli tak, to nie tylko fiskalny to wałek...
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.