• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim

rb
3 maja 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 

Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.



Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.



Czy miałaś/eś okazję spróbować potraw kuchni molekularnej?

Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni hotelu, prowadził pokaz wraz z Jeanem Bosem, laureatem Oscara Kulinarnego w 2008 roku. Zaprezentowali tajniki kuchni molekularnej - nowego trendu w polskiej gastronomii. Kuchnia molekularna to połączenie naukowych osiągnięć na temat żywienia oraz kreatywności kucharza - może on np. stworzyć lody o smaku jajecznicy czy sos w piance. Wbrew pozorom przygotowane w ten sposób potrawy są bardzo zdrowe.

Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.

Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.

Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
rb

Opinie (81) ponad 10 zablokowanych

  • kolejny twór na styl GMO

    Jeśli autor twierdzi, ze to naprawde zdrowe jedzenie to zachęcam do obejrzenia na youtubie " zanim przeklna nas dzieci"; albo " życie wymyka się spod kontroli" czy sławny juz na całyn swiecie fillm o firmie monsanto. nie dajmy sobie wmawiac głupot miejmy zwłasne zdanie na temat nowej zywności

    • 3 8

  • taaaaa (1)

    O czym jest ten artykul? Co wlasciwie pokazuje zalaczony film? Moze chodzi po prostu o przezycie natury estetycznej... Taaaa, pieknie bylo - i o niczym. Chociaz... Chyba powoli dojrzewam do zamontowania sobie w kuchni wytwornicy cieklego azotu!

    • 5 6

    • czego nie zrozumiałeś?

      wytłumaczę

      • 2 0

  • schabowy z zasmażaną kapustą

    i co tu wymyślać , ale na tym nie można wziąć ceny z czapki .

    • 6 7

  • ale ameryki to oni nie odkryli
    na dworcach PKP w barach (WARS) można było już w latach 70-tych ubiegłego wieku zjeść bigos gotowany przez dwa tygodnie....
    były też kilkudniowe galarety

    • 32 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane