• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Niedziela z tradycyjną kuchnią na Długim Targu

Justyna Potorska
4 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki

Jak smakuje Pomorze? O tym będzie można się przekonać podczas imprezy, która odbędzie się w niedzielę, w ramach Jarmarku św. Dominika, w Gdańsku. Oprócz degustacji lokalnych przysmaków organizatorzy "Pomorskich Smaków" zapewnili ludowe rękodzieło i muzykę. Innymi słowy: będzie tradycyjnie.



O godzinie 13:30 będzie można zobaczyć, jak marszałek województwa, Mieczysław Struk, poradzi sobie z ugotowaniem tradycyjnego obiadu. O godzinie 13:30 będzie można zobaczyć, jak marszałek województwa, Mieczysław Struk, poradzi sobie z ugotowaniem tradycyjnego obiadu.

Interesują Cię imprezy promujące regionalną kuchnię?

Śledź po kaszubsku, szmurowana wołowina, żuchel, plince, szarpak i ruchanki - menu niedzielnej imprezy, która odbędzie się w godzinach 10-18:30 przy Zielonej Bramie w Gdańsku, to nic innego jak potrawy z ministerialnej Listy Produktów Tradycyjnych.

- Województwo pomorskie ma 132 zarejestrowane produkty tradycyjne, jest cały czas na pierwszym miejscu listy. Chcemy promować żywność wysokiej jakości, którą dostarczają lokalni producenci, stąd pomysł na zorganizowanie "Pomorskich smaków" - wyjaśnia Ludmiła Jezierska, rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, organizatora imprezy.

Potrawy, które będzie można degustować podczas imprezy, przygotują prawdziwe znawczynie tematu: gospodynie z pomorskich Kół Wiejskich. Będzie okazja do darmowej degustacji i zakupu lokalnych produktów.

- Przygotowujemy przysmaki kuchni kociewskiej, będą kluski ze szpyrkami, będzie kapusta zasmażana i produkty z ministerialnej listy: drożdżówka kiszona, chleb wiejski na serwatce, czarna jagoda we własnym soku, sok z kwiatu czarnego bzu - wymienia Alina Jeleń, prezes Stowarzyszenia Kobiety Kwiaty Kociewia.

Uczestnicy "Pomorskich Smaków" będą mogli też podejrzeć, jak wykonuje się tradycyjne dania. Na scenie odbędzie się pokazowe gotowanie pulków (ziemniaków) ze śledziami czy weselnej potrawki z kury po kociewsku. Jedna z potraw może się wydać nieco kontrowersyjna.

- Poproszono nas, żebyśmy połączyli tradycję z nowoczesnością, przygotujemy więc pierogi z kaszanką smażone w głębokim tłuszczu, niczym hiszpańskie empanadas - tłumaczy Krzysztof Szulborski z Pomorskiej Akademii Kulinarnej - Potrawkę z kury też podajemy niestandardowo, bo w cieście francuskim. Będzie inaczej, ale bardzo smacznie.

"Pomorskie smaki" to także okazja skosztowania zupy bursztynowej, czyli rybno-warzywnego wywaru z dodatkiem nalewki z bursztynów i spirytusu.

- Zupę bursztynową razem z kucharzami z Pomorskiej Akademii Kulinarnej będzie przygotowywał sam marszałek województwa, Mieczysław Struk. Zapraszam do obejrzenia tych kulinarnych zmagań o godzinie 13:30 - zachęca Jezierska.

Organizatorzy zadbali o odpowiednią muzyczną oprawę. Podczas degustacji zagrają Levino z Lęborka oraz Maleszki z Cewic, zatańczą i zaśpiewają gospodynie z Kół Wiejskich.

- Przygotowałyśmy przyśpiewki w gwarze kociewskiej, będzie też kabaret i quiz wiedzy na temat Kociewia. Pomorze kojarzy się przede wszystkim z Kaszubami, chcemy przypomnieć także o swoim regionie - tłumaczy Alina Jeleń.

"Pomorskie Smaki" to także okazja do zakupu regionalnego rękodzieła.

- Będą ozdoby, dekoracje z wzorami ludowymi, rzeźby, obrazy - wymienia Ludmiła Jezierska. - Pojawi się też regionalna ceramika, artysta z Gowidlina podzieli się tajnikami swojej sztuki i pokaże, jak wykonuje gliniane przedmioty: aniołki i dzwoneczki, dzbanki i dzbany, ogrodowe rzeźby.

Pozostaje zadać pytanie: czy takie inicjatywy mają sens? Raczej tak, zainteresowanie lokalną kuchnią i sztuką jest coraz większe. O frekwencję martwić się w tym wypadku nie trzeba, Jarmark św. Dominika niezmiennie przyciąga tłumy. Czy tradycyjne, pomorskie wybory przypadną do gustu także turystom z innych regionów polski i zagranicy?

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (52) 2 zablokowane

  • data (1)

    Zabawne- dzis jest 2 sierpnia a tu już 5 !?
    (2012-08-05 21:55)

    • 0 0

    • Który mamy rok?

      2012 czy 2013?

      • 0 0

  • ciekawie (5)

    chętnie się wybiorę ale pierogi z kaszanką smażone w głebokim tłuszczu wow to musi być bomba kaloryczna :)

    • 28 1

    • to musi smakować jak żygi (4)

      bleee

      • 1 17

      • hmmm (1)

        lepiej burgera zarzuc na rogy ulicy za 7 zeta hehe

        • 2 2

        • masz racje...

          zrobionego z kupy :)

          • 0 1

      • a co to są żygi??? (1)

        • 13 0

        • żygi

          Zygi to starogdyńska potrwa ze śledzi

          • 7 3

  • Też mi nowoczesność. (3)

    W głębokim tłuszczu to się smaży w barach szybkiej obsługi. Takie przyrządzanie potraw było nowością w latach 50-tych i 60-tych ubiegłego wieku. Teraz nowoczesne smażenie ma polegać na użyciu jak najmniejszej ilości tłuszczu, przy jednoczesnym zachowaniu dobrego smaku potrawy. Tak więc te smażenie w głębokim tłuszczu pierogów z pewnością nie będzie nowoczesne.

    • 15 15

    • moje zdanie

      widać,że jako czołowy gzjad masz o tym duże pojęcie.

      • 1 0

    • myliś się malkontencie (1)

      widac ze nie bywasz w restauracjach i nie wiesz co to jest profesjonalna kuchnia - cały swiat zachwyca się smazonymi w tłuszczu pierogami , piermieniami , ravioli empanadoss a ty jedynie nie - żal mi ciebie

      • 7 0

      • Nie neguję tego, że jest to smaczne,

        Trudno jednak tą metodę przyrządzania pierogów nazwać nowoczesną. No chyba, że za punkt odniesienia przyjmie się przedział czasowy 200 - 300 lat.

        • 2 2

  • polskie potrawy (2)

    pierogi ruskie, barszcz ukraiński, ryba po grecku, fasolka po bretońsku, placki po węgiersku i karp po żydowsku

    • 20 5

    • moja uwaga

      To nie są polskie potrawy lecz wymysł komuny nie mający zresztą nic wspólnego z krajami,które są w nazwie.Jak chcesz poznać polskie potrawy to przeczytaj sobie chociażby książkę Ćwierczakiewiczowej.

      • 1 2

    • Podane z sałatką szwedzką

      • 3 3

  • (6)

    a co to są r******ki??

    • 13 2

    • moja uwaga

      zapewne młode Kaszubki,hahaha!!

      • 0 2

    • Sue,

      zapraszam na http://www.kucharze.pl tam powinien być przepis

      • 1 2

    • jesli jestes piekna kobieta...

      to moge ci zademonstrowac!

      • 3 2

    • a takie tam.....

      ..słodkie, miękkie, przyjemne- najlepiej lekko przypudrowane.... można skonsumować od czasu do czasu ;)

      • 8 0

    • r******ki to placuszki drożdzowe /racuchy/ podawane z cukrem pudrem:)

      • 6 0

    • racuchy z ciasta chlebowego

      • 7 0

  • v (1)

    ..sam marszałek województwa, Mieczysław Struk...czy aby nie lekka przesada z tym mianem"sam"?a któż to taki?to zwykły urzednik i tyle,nie róbcie z tych ludzi jakiś ważnych i czcigodnych person ,bo to jest nie smaczne..w cywilizowanym świcie nic takiego w mediach na wysokim poziomie by nie przeszło.

    • 4 1

    • analizafreuda,

      to jedna z dwóch najważniejszych osób w województwie pomorskim!

      • 2 1

  • tradycyjną czyli z czosnkiem i śledziem oraz karpiem? (3)

    czy z rosołem bigosem golonką schabowym i mizerią?

    • 6 5

    • i ta i ta jest tradycyjną

      polską.

      • 1 1

    • schabowy jest "tradycyjny" od lat PRL ;P

      świniny dawniej nie jadano - były wołu, ptactwo różnej maści, zwierzyna łowna, ale nie świnie

      • 1 2

    • jedno nie wyklucza drugiego

      • 6 0

  • PRZEPISY (5)

    Ja bym prosila o orginalny przepis na kartacze ciekawa jestem czy beda wiedzieli i na kolduny litewskie ...CHCE TYLKO ORGINALNE PRZEPISY
    Bo to co jest w ksiazkach to tylko sa zmodyfikowane .

    • 3 3

    • "ORGINALNYCH"?

      Brak dopełniacza.
      "CHCE".

      Proste zdanie i trzy błędy.
      Super.

      • 1 1

    • tobie się chyba Kociewie z Litwą albo podlaskim województwem pomyliło - jeśli o kartacze lub cepeliny pytasz ???!!! (1)

      • 3 1

      • KOLDUNY LIOTEWSKIE SA Z LITWY ...A KARTACZE Z PODLASIA ...JAK BYS CHCIAL WIEDZIEC ...

        • 1 2

    • poszukaj DOBREJ książki (1)

      od czego woojek Google albo dziecko Allegro ??
      co za ludzie! wszystko na tacy im podaj!

      • 1 1

      • Nawet w najlepszej ksiazce nie ma orginalnego przepisu . NIE MUSISZ MI NICZEGO PODAWAC NA TACY ...OD CIEBIE NIC BYM NIE WZIELA ...

        • 1 2

  • Zapewniam,że zasmakuje Wam kuchnia kociewska. (1)

    • 28 6

    • i kuchnia hendehohowska

      • 3 1

  • ZAPRASZAMY!

    W IMIENIU POMORSKIEJ AKADEMII KULINARNEJ ZAPRASZAM!

    • 3 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane