• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rogale Dekera, czyli poznańska tradycja w Trójmieście

6 listopada 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 

Pochodzący z Poznania Tomasz Deker postanawia kontynuować tradycję wypiekania rogali i tym samym dać możliwość spróbowania tych wybornych rogali mieszkańcom Trójmiasta.



Trochę historii

Legenda głosi, że wszystko zaczęło się 119 lat temu, kiedy proboszcz parafii św. Marcina w Poznaniu, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Cukiernicy upiekli na ucztę tak dobre rogale, że pamięć o nich przetrwała do dzisiaj.

Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński.

Tradycja obecnie

Obecnie 11 listopada poznaniacy zjadają około 500 ton rogali świętomarcińskich. Jeśli wierzyć liczbom w dniu św. Marcina każdy Poznaniak, w tym także niemowlęta zjada co najmniej jeden taki rogal. Są naprawdę pyszne.

W czym tkwi sukces

Rogale mało przypominają zwykłe wypieki. Są bardziej chrupiące i dużo bardziej słodkie. Tajemnica ich specyficznego smaku tkwi w półfrancuskim, warstwowym cieście i nadzieniu z białego maku. Poszczególnych warstw po przełożeniu musi być 256 czyli 4 do potęgi czwartej. Taki efekt uzyskuje się wielokrotnie wałkując i przekładając ciasto. Tradycyjny rogal marciński ma zawsze nadzienie z białego maku i mnóstwo bakalii. Poznaniacy jedzą je kilogramami.

Tradycja ogólnopolska?

Tomasz Deker wypieka rogale od lat. W końcu to jego tradycja, wszak pochodzi z Poznania. W tym roku, po raz kolejny postanowił umożliwić Państwu ich skosztowanie. Rogale Dekera powstają z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku.
Każdy, kto choć raz spróbuje tego smakołyku, nie będzie się mógł oprzeć pokusie aby co roku, w dniu świętego Marcina, wracać do naszych cukierni i sięgać po rogale Dekera.

Pamiętajcie, my tworzymy z pasją. Zapraszamy do naszych cukierni, których listę znajdziecie na stronie www.tdeker.pl

Rogale świętomarcińskie można kupować we wszystkich cukierniach T.Deker 9 i 10 listopada. 11 listopada będą dostępne już tylko w Sopocie, w D.H. Batory w Gdyni i w Pruszczu Gdańskim.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (44) 2 zablokowane

  • dla mnie rzadzi Malinowa rozkosz, zaj...... tort (1)

    • 4 1

    • ??

      ...a co ma Piernik do Wiatraka??

      • 0 0

  • Spróbowałem i.... (2)

    Niestety rogale odbiegają od Poznańskiego ideału. Początkowo smak i wygląd niemalże ideał jednak po chwili przychodzi dziwne uczucie które zwykle towarzyszy ciostom z prochu a następnie zgaga. Nie będę robił kryptoreklamy ale są w kilku "starych" Gdańskich cukierniach są rogale Marcina z białym makiem o wiele lepsze i ciut tańsze od tych Dekkera (~25zł/kg o ile dobrze pamiętam) . Pozatym wspierajmy Gdanskie firmy pracujące na naturalnych składnikach a nie poznańskie cuda z proszku :)

    • 2 7

    • Dla jasnosci

      Deker tez z Trójmiasta firma - sopocka produkcja. A ze koleś z Poznania, każdy skądś jest, nie?

      • 2 2

    • "Rogale Marcina"

      po pierwsze, nazwa jest zastrzeżona dla wyrobów poznańskich od tego roku, pewnie dlatego Deker jej nie używa. Jak ktoś inny sprzedaje "rogale Marcina", lamie prawo. Po drugie, z tego co wiem to poznaniacy dość mocno pilnują tajemnicy przepisu, wiec nie wierze, ze "stare Gdańskie cukiernie" robią coś, co kiedykolwiek przypomni te oryginalne rogale. A jak 3 złocisze za kg więcej za oryginał to za drogo - cóż, no comment.

      • 1 1

  • pyszne rogale Marcińskie

    mają w cukierni na ul.Wajdeloty, polecam .
    i pozdrawiam poznańskich Gdańszczan

    • 1 1

  • Poznańskie ROGALE są najlepsze i nikt nie podbije tej receptury

    Poznańskie rogaliki są najlepsze i nikt nie jest w stanie podważyć tej receptury!!!Zapraszam do Poznania na Marcińskie Rogale.

    • 3 1

  • Bez presady!!! (4)

    Deker jest drogi i przereklamowany . W mojej dzielnicy Nowym Porcie jest nowa cukiernia, rogaliki są tańsze i o wiele smaczniejsze!

    • 0 4

    • ta Twoja cukiernia w nowym porcie to jakas podróba cukierni chyba

      • 0 0

    • nowa cukiernia

      tak, tak, Moniko ja rowniez slyszalam ze w tej cukierni maja jakiegos cukiernika ktory wykradl od Dekera receptury i probuja podrabiac ciasta Dekera. tylko czy to to samo co orginal ? watpie. a swoja droga to co to za cukiernia ktora sama nie potrafi nic stworzyc a jedynie nastawia sie na kradziez pomyslow innych. nie wroze powodzenia, no ale moze uda im sie okrasc Sowe z receptur to troszke jeszcze pociagna. Zenada

      • 1 0

    • rogale marcinskie w N.PORCIE

      ...:)-JAK NAZYWA SIE CUKIERNIA I GDZIE JEST POLOZONA?

      • 0 0

    • watek"bez przesady" do MONIKI-rogale marcinskie

      gdzie znajduje sie cukienia dokaldnie+ czy mozna te rogale kupic zawsze?

      • 0 0

  • Rogale pyszne u Sowy

    A ja co roku kupuje u Sowy kiedys to byly marcinki teraz to rogale bydgoskie pychaaaaaaaaaaaaaaaa

    • 0 4

  • co to za sztuczna "tradycja"

    w GDańsku nigdy nie było takich zwyczajów. Po co to tutaj przenosić?

    • 0 4

  • rogale super i nie tylko rogale

    spróbowałam już chyba wszystkiego u dekera i jak do tej pory się nie zawiodłam. Oprócz tych najczęściej przez moją rodzinę pochłanianych ciast i tortów jak sernik cynamonowy i malinowa rozkosz odkryłam ostatnio małe torciki z miodem pitnym i prażynkami...bajka! Sowa odszedl w zapomnienie...

    • 2 0

  • cukiernia Kandulski

    Z tego co wiem to prawdziwe poznańskie rogale Marcińskie mają w cukierniach Kandulski, są rewelacyjne, kupowałem rok temu.

    • 1 1

  • (nie)prawdziwe rogale marcińskie

    Cena prawdziwych rogali świętomarcińskich pnie się od 30 zł w górę za kilogram. Jeden rogal powinien ważyć ok. 250 g czyli łatwo obliczyć, że na kilogram wchodzą 4 szt. Polecam cukiernię Kandulski w Sopocie i w Gdyni - jedyna poznańska cukiernia w Trójmieście, która ma swoje miejsce w rankingu rogali marcińskich na 2010 rok.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane