• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rynek piw regionalnych rośnie jak na drożdżach

Robert Kiewlicz
9 lipca 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Polacy kupują coraz więcej produktów z browarów regionalnych. Według szacunków, ta gałąź branży wzrosła w ostatnim okresie o ok. 30 proc. Polacy kupują coraz więcej produktów z browarów regionalnych. Według szacunków, ta gałąź branży wzrosła w ostatnim okresie o ok. 30 proc.

Coraz częściej sięgamy po piwa z browarów regionalnych. Pomimo tego, że cała branża notuje spadki, piwa regionalne sprzedają się coraz lepiej. W tym segmencie sporą rolę odegrało Pomorze. To właśnie nasz region z browarem Amber jest jednym z prekursorów branży piw regionalnych.



Jakie piwa najchętniej pijesz?

Od 2009 branża piwna zmagała się ze spadkiem konsumpcji, do której przyczynił się także światowy kryzys ekonomiczny. Rok 2010 branża piwna w Polsce zakończyła wynikiem o 0,3 proc. gorszym od rezultatu osiągniętego w czasie poprzednich dwunastu miesięcy. Na sytuację wpływają także inne czynniki - np. wzrost podatku VAT oraz podwyżka cen części surowców.

Co ciekawe, pomimo ogólnego spadku sprzedaży w branży, segment piw regionalnych ma się bardzo dobrze. - Pomimo słabych tendencji, sprzedaż piw regionalnych wzrosła o ok. 30 proc i nadal rośnie - mówi Michał Saks, piwowar z gdańskiej Brovarni. - Główną przyczyną jest wzrost świadomości wśród konsumentów. Nie ma co ukrywać, piwa produkowane przez duże koncerny są monotonne i słabej jakości.

- Zauważamy coraz silniejszą modę na poszukiwanie nowych doznań smakowych - mówi Dariusz Rejmus, dyrektor. ds. handlowych Browaru Amber. - Polakom nie wystarcza już piwo produkowane przez duże koncerny. Te produkty są do siebie bardzo podobne, prawdopodobnie nawet składniki do ich wytwarzania pochodzą z tych samych źródeł. Także technologia i sposób wytwarzania są do siebie bardzo zbliżone. Nasze piwa leżakują 2, 3 czy 5 tygodni i są wytwarzane według tradycyjnych receptur. Mało kto wie, że w piwie jest więcej możliwości doznań smakowych niż w winie.

Duzi gracze także zauważyli tę tendencję. Postanowili więc bez ponoszenia dużych kosztów reklamowych i inwestycyjnych wejść w rynek piw regionalnych. - Przykładem może być piwo "Kasztelan", które promowane jest jako piwo lokalne, a z lokalnością nie ma nic wspólnego - dodaje Saks. - Jest to produkt Carlsberga. Problemem jest, że polskie prawo nie wymaga podania miejsca produkcji piwa. Tak więc z etykiety niczego się nie dowiemy.

W 2010 r. w Polsce były czynne 64 zakłady piwowarskie. Wśród nich - 45 browarów przemysłowych i rzemieślniczych oraz 19 browarów restauracyjnych. Obecnie rynek piwny jest podzielony pomiędzy trzech głównych graczy - Carlsberg Polska, Kompanię Piwowarską i Grupę Żywiec. W ostatnim czasie w wyniku fuzji Vanpur i Royal Unibrew powstała czwarta siła Van Pur Łomża Browary, która może w znaczący sposób wpłynąć na rynek producentów piw.

Przewiduje się dalszą konsolidację branży piwowarskiej - w 2009 r. czterej światowi giganci piwni (Anheuser-Busch In-Bev, SABMiller, Heineken i Carlsberg) wytwarzali już ok. 45 proc. światowej produkcji piwa.

Jednocześnie na rynku polskim działa obecnie około 30 browarów regionalnych. Znanymi markami na rynku browarów regionalnych jest Browar Namysłów (marki: Zamkowe, Zamkowe Mocne oraz Zamkowe Export; Basztowe Super Mocne, Kozackie - Jasne oraz Mocne), Perła Browary Lubelskie (Perła, Goolman, Lubelskie, Zwierzyniec), Browar Cornelius (Kiper Mocny, Beczkowe, Polarne, Beijing Gold) czy Browar Witnica (Boss, Lubusz, Porter, Koźlak).

Wielkość całego polskiego rynku piwa szacuje się na 34,4 mln hl. czyli o ponad 100 tys. hl mniej niż w okresie poprzedniego roku. Rocznie na głowę wypijamy już ponad 90 litrów piwa, co daje nam 10. pozycję na świecie i 5. w Europie. W roku 2011 spodziewany jest wzrost rynku piwa, chociaż najprawdopodobniej nie uda się jeszcze powrócić do tempa wzrostu sprzedaży znanego sprzed kilku lat.

- Wrażliwość popytu na piwa regionalne jest bardzo niska - dodaje Rejmus. - Dlatego też, ani kryzys światowy, ani ogólna tendencja spadkowa w branży nie zaszkodziły nam zbytnio. Nasycenie rynku i coraz większa liczba piw regionalny powoduje jednak, że dynamika przyrostu jest jednak mniejsza.

Miejsca

Opinie (305) 5 zablokowanych

  • ja i moi znajomi staramy się bojkotować produkty Gruty Żywiec (żywiec, warka, haineken, tatra, specjal etc), która doprowadziła (8)

    do likwidacji gdańskiego browaru Heweliusz zresztą te "piwa" z żółcią bydlęcą nie mają nawet chmielu w składzie....

    staram się pić produkty browaru Amber i Ciechan

    • 290 8

    • (4)

      Jeszcze piwo Łomża jest dobre:) ale masz racje nie mają w składzie Chmielu.

      • 20 5

      • Łomża też koncernowe - patrz Van Pur (3)

        • 12 0

        • łomżę przebija perła (2)

          • 5 0

          • oba te napoje są cienkie jak siki Weroniki (1)

            • 3 3

            • odezwał się smakosz vipów i piw w plastikowych 1,5 litrwoych butelkach za 3.50

              • 1 0

    • To ciekawe bo większość ludzi w Gdańsku pije SPACJALA,a to grupa żywiec.

      • 8 3

    • Browar Gościszewo (1)

      i wszystko jasne :)

      • 15 0

      • pils wymiata :)

        super piwko za 3.1 - 3.5

        • 7 1

  • Koroporacyjnym sikaczom mówię stanowcze NIE! (43)

    Już przeszło dwa lata... :)

    • 464 3

    • już przeszło 5 lat (18)

      tak trzymać! chcemy prawdziwych piw w prawdziwych piwnych ogórdkach w 3 miescie!!!!

      • 94 0

      • (17)

        Piwo Amber 2zł a jakie dobre! a inne droższe i sikacze:/

        • 63 5

        • (16)

          Amber, remus i harde to takie same sikacze jak te z dużych browarów, co z tego, że robi je browar regionalny skoro metoda wytwarzania jest taka sama? Jak chcesz dobre piwo to wypij złote lwy albo żywe.

          • 28 26

          • ŻYWE i żadne inne, hehe spotkałem je za uwaga 5,85 USD na statku wycieczkowym (2)

            Costa Pacifica a podawali w szkle co kelner picował na błysk przed podaniem, ładnie to wyglądało i termin na butelce pokazywał przed podaniem, jajefajnie! Aż dumny byłem, że to polskie bo obok za 2,3 tyskie śmierdzące mokrą szmatą do podłogi stało to już nie fajnie...

            • 7 0

            • (1)

              Ja wolę Świeże lub Rześkie z Olsztyna.

              • 2 0

              • ja też!!

                Kormoram też mi podchodzi. NIe próbowałem jeszcze wiśni w piwie z Olsztyna, kto zna? Warte polecenia?

                • 3 0

          • Złote Lwy (2)

            cód-miód.

            • 13 2

            • niestety (1)

              wszystkie produkty Ambera są tak samo niedobre. Próbowałem wszystkich(oprócz koźlaka) i wszystkie smakują tak samo , johaness i złote lwy przez moment zdawały się być inne ale nie. Ta sama procedura i surowce. Żywe jest trochę inne ale i tak jest po nim sr...czka.

              • 1 3

              • dla ciebie zatem pozostaje tylko vip z biedrony

                odczucia smakowe będziesz miał głórnolotne.

                • 2 0

          • Ja polecam (9)

            Ciechana

            • 48 4

            • Czy moglibyście przestać wciskać ludziom tego Ciechana? (6)

              NIE LUBIĘ CIEMNYCH PIW, więc nie sięgnę po Ciechana!

              • 6 30

              • piwosz? (4)

                I gada takie bzdury? Gdzie Ciechan jest ciemnym piwem? Albo inaczej: KTÓRY?

                Jak już znajdziesz odpowiedź, to kup sobie zielonego i posmakuj dobrego piwa.

                • 26 1

              • A mnie osobiście... (1)

                ...Perła Lubelska smakuje jak żadne inne ;), a ile się tego opiłem za młodu ;). Z tutejszych to Złote Lwy - przyznam, że są niezłe. Tyskie to mój szwagier, Żywca to już nawet nie wiem kto pija, chyba polonia amerykańska ;). A ja takie co to jedyne w sklepie lokalnym na wsi głębokiej na półce stoi ;). Zazwyczaj najlepsze jest ;)

                • 11 1

              • Dokladnie

                Kiedys Gdańskie był0 dobre, poki robili we wrzeszczu jeszcze

                • 3 0

              • ciechan ma ciemną stronę ;-] (1)

                Piwo Ciechan: PORTER
                Piwo Ciechan: STOUT

                • 20 0

              • mnie Koźlak przeciągnął na ciemną stronę

                a wiadomo, że dwóch ich zawsze jest,
                ni mniej, nie więcej.

                • 12 0

              • hahah

                Ciechan to głównie ,jęczmień ,pszenica i miód , ciemne typu stout było nieudanym eksperymentem , za to te karmelkowe 3% jest nawet dość fajne ale jedynie jako jakiś epizodzik.

                • 2 0

            • A pamiętam jak Amber był tylko rozlewnią specjala i tego drugiego sikacza z Braniewa. (1)

              I pierwsze piwo od nich w tych małych buteleczkach z zieloną nalepką. Nie wiem jak teraz, bo piwo rzadko pijam i z przypadku, ale te pierwsze wywary z Ambera były beznadziejne.

              • 14 1

              • Ten drugi sikacz

                to chyba masz na myśli EB ;]

                • 14 1

    • dokładnie! zawijać pejsy i wyp... z tego kraju. (3)

      piwo pędzone bez godności, tradycji, ambicji... liczy się hajc i szybki zysk A MY WAM MÓWIMY FAKOF IMBECYLE!!!

      • 8 4

      • chyba ci się coś pomyliło (2)

        komuna sieczkę z mózgu zrobiła,
        oj biedaku

        • 4 3

        • to pij szczyny na zdrowie frajerze! (1)

          marketing i dobra reklama a w butelce SZCZYNY. Komercja i szybki biznes bez jakości - domena frajerów chciwych na hajc (wiadomo kogo).

          • 2 2

          • dlaczego zmieniasz temat?

            weź się skoncentruj
            i napisz dokładnie o co ci chodzi

            • 0 1

    • beer or not to beer (4)

      oto jest pytanie

      • 27 2

      • Shakesbeer ? (3)

        indeed

        • 20 0

        • don't worry beer happy ;) (2)

          .

          • 5 0

          • szyszki to tam nie ma ale ekstrakt słodowy z jęczmienia i żółć bydlęca jako chmiel:) (1)

            • 4 0

            • gdzie?

              • 0 0

    • tylko noteckie ciemne! (12)

      tylko noteckie ciemne (eire, nie proletaryat) - niestety ciezko je dostac w sklepach (glownie sa w piotr i pawel), ze juz o klubach/pubach nie wspomne, bo takiego jeszcze nie widzialem :(

      • 18 0

      • Przywrócic smak i marke piwa "gdanskie"!!!!!!!!! (10)

        .

        • 29 1

        • pamiętam jak kiedyś na przerwach sie gdańskie kupowało w sklepie firmowym (9)

          niepasteryzowane wtedy jeszcze (to był standard wtedy a nie rarytas) i datę produkcji miały jutrzejszą często

          • 14 0

          • oj piło się gdańskie..... (7)

            oj piło się gdańskie.....
            ... na długiej przerwie

            • 10 0

            • oj piło się gdańskie..... :D (6)

              po lekcjach w I LO Sopot
              niepasteryzowane z beczki w Zagłobie na monciaku
              to był czas smaku.. ehh...

              • 8 0

              • dobre było z sokiem wiśniowym lub malinowym. (3)

                fajny był też dog właścicielki,który pilnował lokalu:)

                • 1 1

              • (2)

                Ja tam wolałem właścicielkę, ale to kwestia orientacji.

                • 5 0

              • prawdziwy mężczyzna wybiera piwo (1)

                zaraz po nim są żeberka z grila :P
                a baby..., tego kwiatu na pół światu :P

                • 0 0

              • a ja siebie z browarem w łapce uwielbiam ale jak kobieta trzyma butelkę a jeszcze gorzej puszkę no to sorry ale z nią nie

                jestem:)

                • 0 2

              • to jeszcze Heweliusa niech też przywrócą i będzie gitres :] (1)

                • 9 0

              • JUŻ JEST

                Heveliusa juz masz pod nazwą Johannes robiony w Amberze

                • 0 5

          • Gdańskie było super.tyle że musiało być świeże.góra 10 dni.

            • 3 0

      • Chyba w sopocie widziałem w knajpie niedaleko Sanatorium w kierunku Gdańska

        • 4 1

    • Kulczyk znów miał nosa i sprzedał udziały w Kompanii Piwowarskiej w dobrym momencie

      Teraz wszystkie największe browary są w obcych rękach, czyli ten partiotyzm lokalny ma właściwy sens...

      • 3 0

    • tylko Żywe !

      niepasteryzwane. AMBER

      • 10 2

  • regionalne

    polecam Noteckie ciemne niespotykany smak i aromat

    • 0 0

  • Tylko, zeby te regionalne piwa były choć troszke tańsze. (13)

    Póki co kosztują w przeliczeniu tyle samo co np. topowy Wartseiner w Niemczech. 5 zybli za mojego ulubionego Ciechana miodowego, to lekka przeginka. Kiedy za niego płacę, to płaczę:-)

    • 64 15

    • (3)

      człowieku poszukaj sobie w Trójmieście sklepy z piwami regionalnymi i zobacz po ile one są w sprzedaży a będziesz mile zaskoczony.

      • 12 5

      • No po ile? (1)

        Minimum te 4 zł kosztują. No chyba, że Perłę można uznać za regionalną to wtedy 2,5 zł.

        • 15 3

        • Wiesz co? Robię piwo amatorsko od pięciu lat i takie są ceny.

          Jeżeli chcesz zrobić piwo na dobrych surowcach (markowy, świeży słód, gatunkowy chmiel i odpowiedni szczep drożdży) to niestety, ale w cenach detalicznych wychodzi 4zł za litr TYLKO za same surowce. Browar kupi to samo trochę taniej, ale musi doliczyć czynsz, płace, dystrybucję... i wychodzi raptem, że 4 zł za pół litra to bardzo uczciwa cena.

          • 0 0

      • Człowieku, czy Ty wiesz o czym piszesz?

        Załóż buty i sam przejdź sie do takiego sklepu:-)

        • 8 3

    • polecam amber naturalne... 2,50 a piwo PRAWDZIWE a nie sikacz

      jak Żydziec, Pejskie czy Śmiech

      • 2 0

    • Na Kartuskiej Ciechan Wyborne za 3 zł. To dużo? (1)

      Dużo to kosztuje Peroni - żenadliwy chłam...

      • 6 0

      • Przemo,ale na Kartuskiej gdzie GD,GA?

        • 6 0

    • e leclercu jest na pewno tańsze, wydaje mi się że nie przekracza 4 zł

      • 3 0

    • spróbuj orkiszowego miodowego (2)

      może ci podpasuje

      • 8 1

      • Dziękuję za radę, ale (1)

        nic z miodowych nie sięga do pięt Ciechanowi. Próbowałem.

        Kapitalne są tez piwa ukraińskie. Te wszystkie Obolony czy Czernichowskie białe to prawdziwa poezja!

        • 15 0

        • zgadzam się, byłem w szoku, że Ukraińcy takie piwa potrafią robić

          • 6 0

    • (1)

      To kupujesz piwo na skrzynki? Trzeba się delktowac, a nie pic litrami. Jesli rozumujesz w ten sposó to idx do Biedronki po browary po 1,50 i dużo tego kupisz.

      • 9 6

      • Jasne, że na skrzynki.

        Kupowałbym i w ośmiopakach, ale regionalne są tylko we flaszkach:-)

        • 8 2

  • JOHANNES (1)

    nowe piwo z Bielkówka,smak-inne wreszcie cos innego zadna tam woda typu tyskie,Lech,specjal itp.piwo musi miec smak ekstrat a nie tam volty.polecam cena 3.40.poco kasę nabijac innym województwom???mamy swoje regionalne to szanujmy puki nikt nie wykupił z nowobogackich molochów.

    • 3 0

    • Johannes akurat volty ma

      I to niemało ;) Ale także ekstraktu tyle co trza. Bardzo smaczne piwo dla kogoś, kto lubi treściwe lagery, a nie cienkie pilsy.

      • 2 0

  • Panie Dariuszu (Browar Bielkówko) ,a kiedy to organizujecie Festiwal Piwa ... (1)

    ...w tym roku ? Trudno znalezć jakieś informacje.Zabawa jest u was zawsze przednia.Pozdrawiam

    • 9 0

    • reklama, reklama
      ale moze by ktos z organizatorow cos napisal...
      bo taka lokalna inicjatywa powinna byc rozwijana
      na pohybel wielkim koncernom...

      zreszta produkty ktore nie sa produkowane
      w tradycyjny sposob powinny miec na etykiecie
      napis:

      "Wyrob piwopodobny"

      i skonczyly by sie problemy czy piwo jest pasteryzowane czy nie...

      bede w tym roku 3 raz
      piwo, piwem
      ale i jedzonko pod piwo jest dobre
      kibelki sa, gdzie rece umyc tez jest
      ehhh
      zeby tak wszedzie organizowano
      a jak sobie przypomne co sie dzialo
      jak wciagnelem spora porcje tabaki
      hi hi hi
      jeszcze mi oczy łzawia
      ;>>

      • 0 0

  • zauważyłem ciekawą rzecz (1)

    po piciu np pereł na następny dzień nie mam praktycznie kaca zaś po takiej samej ilości tatry czy innego komercyjnego syfu jest kac masakra.Co oni tam dodają bo alkohol jest ten sam więc musi być tam straszna chemia.Dlatego kończe z piciem syfu typu tatra itp i pije już tylko browarki regionalne.Problem jednak jest ten ,że nie zawsze są dostępne oraz często są naprawde drogie ale co tam to jest prawdziwe piwo wiec warto :)

    • 15 0

    • miałem to samo

      już miałem iśc do lekarza bo myślałem, że umieram na jakąś tajemniczą chorobę
      a to po prostu organizm się bronił
      przed trucizną

      • 0 0

  • Wspomnienie z przeszlosci ! (4)

    Mam ponad piecdzesiatke wiec pamietam czasy kiedy w Gdanskim mozna bylo znalesc mysz,a Morskie smakowlao jak woda z zatoki,ale pamietam tez czasy kiedy Gdanskie bylo moim ulubionym piwem !!! Wladze Gdanska pozwolily na jego likwidacje,nie rozumiejac ze piwo GDANSKIE PROMOWALO REGION GDANSKI. Chcialbym aby Gdanskie znowu bylo produkowane ,a ja abym mogl sie go napic z kufla np. w Suleczynie na tarasie Restauracji MORENKA. Browarze Amber DO DZIELA !!!

    • 35 0

    • Amber??

      Oni nic dobrego nie produkują, wszystko smakuje tak samo.

      • 0 2

    • Morenka !!!! (1)

      Pamiętam, że mieli tam chyba ostatnią "Żytnią" w Pomorskim... To było coś !!! A jedzenie do tej pory wypasione.

      • 5 0

      • Tak, jak zamówiłeś frytki, to kobita podzieliła ziemniaka na 4 i gotowe:).
        W głebokim oleju!
        Pamiętam latające kufle. Kasztanowiec na tarasie dalej stoi:)
        Piękne czasy to były

        • 1 0

    • fakt

      co do morskiego w granatach podpinam sie - siki weroniki haha

      • 2 1

  • SPECJAL (1)

    jak już piję piwo korporacyjne to specjal bo po co przepłacać jak nie widać różnicy

    • 4 4

    • żur...

      • 0 0

  • "Toast" Alkohole

    Prawie wszystkie regionalne kupicie w "Toaście" na Swiętojańskiej i na Legionów
    Gdynia :)

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane