- 1 Nowy, 20. punkt widokowy w Gdańsku (29 opinii)
- 2 Pajęczyny pełne larw na Zaspie (68 opinii)
- 3 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (63 opinie)
- 4 Jechaliśmy Obwodnicą Metropolitalną (228 opinii)
- 5 Andrzej Duda dziękował strażnikom granic (245 opinii)
- 6 Pełno usterek i pustostanów na dworcu (162 opinie)
Sanepid bada nadmorską gastronomię. "Jest dobrze"
Gdański Sanepid prześwietla bary i restauracje. W lipcu przeprowadzono 35 kontroli. Jedynie w czterech przypadkach wystawiono mandaty na łączną kwotę 2 tys. zł. Zdaniem urzędników stan lokali jest dobry i ulega systematycznej poprawie.
Aby walczyć z tego rodzaju sytuacjami, pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku przeprowadzają w wakacje wzmożone kontrole. Od początku lipca przeprowadzono kontrole 35 barów i restauracji.
- Najczęściej spotykane nieprawidłowości to przede wszystkim: brak utrzymania należytej czystości, brak monitoringu temperatur przechowywania w lodówkach środków spożywczych, jak również brak segregacji asortymentowej przechowywanych środków spożywczych - wyjaśnia Alina Hamerska, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku.
Na szczęście, w zdecydowanej większości przypadków nie stwierdzono większych uchybień. Jedynie w czterech lokalach wystawiono mandaty na łączną kwotę 2 tys. zł. Należy pamiętać, że bary i restauracje w Gdańsku to w większości obiekty całoroczne. Dzięki temu stan ich utrzymania jest o wiele wyższy niż w sezonowych lokalach w innych miejscowościach nadmorskich.
- W porównaniu do lat poprzednich, sytuacja w gdańskich barach i restauracjach ulega systematycznej poprawie. Mniej jest też zgłoszeń od klientów, którzy informują nas o nieprawidłowościach. W zeszłym roku było ich pięć, w tym roku trzy. Stan obiektów gastronomicznych w Gdańsku jest dobry - podsumowuje Hamerska.
Kontrole przeprowadzane przez Sanepid są niezapowiedziane. Z reguły przeprowadza je jeden albo dwóch upoważnionych pracowników. Czas kontroli zależy przede wszystkim od wielkości lokalu, ale z reguły trwa ok. dwóch godzin.
Kontrolerzy sprawdzają nie tylko stan czystości obiektu i warunki, w jakich przechowuje się żywność, ale i wszystkie kwestie formalne. W przypadku stwierdzenia uchybień, kontroler może nałożyć na restauratora kary administracyjne obligujące go do określonych działań oraz mandat karny w wysokości do 500 zł. Ostateczną karą - niezwykle rzadko stosowaną - jest decyzja o zamknięciu lokalu w przypadku stwierdzenia zagrożenia zdrowia lub życia.
Kontrole są przeprowadzane codziennie, w sezonie letnim nawet siedem dni w tygodniu. Nawet dziś przeprowadzanych jest kilka kontroli.
W miesiącach letnich gdański Sanepid skupia się przede wszystkim na kontrolach obleganych przez turystów nadmorskich barów i restauracji w centrum miasta. Urzędnicy zapowiadają również wzmożone kontrole na rozpoczynającym się właśnie Jarmarku św. Dominika.
Miejsca
Opinie (129) 10 zablokowanych
-
2015-07-26 14:14
Panie Borowski
Czy tajemnicą jest, w których lokalach sanepid stwierdził nieprawidłowości!? Moim zdaniem i pewnie wielu innych..., dobre lokale należy promować, a "syfiaste grajdoły" napiętnować! W tej kolonii gospodarczej UE, to taka niesłychana poprawność polityczna, gdzie zawsze chroni się twarze bandytów, czy chociażby nazwy podmiotów oszukujących kontrahenta-klienta. Nadto, czy pofatygował Pan się o sprawdzenie rzekomych codziennych kontroli... Szczerze powątpiewam w ten niesłychany wir pracy urzędników z sanepidu. Cóż, chyba jestem człowiekiem małej wiary...
- 13 2
-
2015-07-26 13:41
A w jakich warunkach pracują w Sanepidzie na Wałowej ?
Panie nadal piszą przez kalkę !!!
- 22 1
-
2015-07-26 13:32
Ważne aby sie w papierkach zgadzało! hahahahhaha
Medialna fikcja i populizm sięgający zenitu. Jak za szanownej panny Komuny. Jakość kontroli mierzy sie na pomocą ilości nałożonych mandatów.:) Kontrola Sanepidu trwa ok 2h z czego szanowni Państwo 1h to sprawy papierkowe i spisywanie wszsytkich protokołów. Czyli pozostaje 1 h na kontrole. I teraz najważniejsze- jak przebiega kontrola! Jedynie organoleptycznie! Jak szanowna pani sprawdzi stan zamrożonych ( często po raz n-ty) ryb w zamrażarce??? jak sprawdzi stan FRYTURY którą wszyscy nagminnie stosują do smażenia ryb i frytek? ma do kontroli tylko palca którego może do niej wsadzić! Papier przyjmie wszystko. W protokołach wymiany oleju, mycia, rozmrażania można wpisać wszystko ! Nie oszukujmy sie kontrole Sanepidu są rodem z XIXwieku :)
- 9 1
-
2015-07-26 13:09
no co ty z drzewa spadles
Sanepid musi poinformować o kontroli chyba ze ktos podpieprzy lokal a tak 3 dni wczesniej tel. Kontrola nie może przeszkadzać w pracy personelu. Poczytaj przepisy pismaku. Lepiej w lok. A jak bagietkę podaje ta sma reka co przed chwila kasowal klienta to wszystko spoko 😎 wakacyjna ściema
- 14 1
-
2015-07-26 12:30
Zapraszam do knajpy na parterze w Madisonie (czy jak mu tam). (1)
Smród zgnilizny i brudu powala już na korytarzu...
- 31 0
-
2015-07-26 13:05
Racja !!!
Wczorajsze koktajle i pseudo dzisiejsze jedzenie. A co zostanie to na jutro będzie. E tam...Uważajcie na swoje brzuchy:) .
- 16 0
-
2015-07-26 12:54
W lipcu przeprowadzono 35 kontroli - z reguły trwa ok. dwóch godzin.
hmm 1,34 dziennie? To liczone na pracownika czy na dwoch? W sensie jeden patrzy drugi pisze? Ale wydajnosc... szok :D No chyba, ze maja inny niz 8h czas pracy.
A czy kontrolujacy "badane probki" wyrzucaja czy moze biora do domow dla siebie/znajomych i zjadaja? Niesamowite. Po przeczytaniu tego tekstu nie mam watpliwosci, ze panstwo i sanepid czuwa nad moim zoladkiem haha :D- 14 2
-
2015-07-26 12:39
Wyobrażacie sobie,że reklamowane jest żarcie w budzie na plaży którą prowadzi zwykły Kowalski.
Nawet jakby wszystko było na 6 to usłyszał by "no mogło by być lepiej wita rozumita"
- 12 0
-
2015-07-26 12:30
Ten artykuł to tylko reklama znajomych królika a jaka jest prawda każdy widzi.
- 29 1
-
2015-07-26 12:08
Pytanie tylko czy faktycznie jest tak dobrze, czy jest dobrze, ale w kopercie?
- 66 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.