• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sanepid sprawdza bary i restauracje w Trójmieście. Nie jest źle

Michał Sielski
27 lipca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych. Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych.

Na Pomorzu jest aż 3 tys. sezonowych punktów gastronomicznych. Wszystkie zostaną skontrolowane co najmniej raz. Na razie wykryto tylko niewielkie uchybienia, gorzej może być pod koniec wakacji.



Jak oceniasz sezonowe punkty gastronomiczne?

Każdy właściciel punktu gastronomicznego musi zgłosić się do Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego jeszcze przed otwarciem swojego baru czy choćby budki z lodami. Po kontroli otrzymuje dokument uprawniający do prowadzenia działalności. Nie oznacza to jednak, że potem może robić, co chce. W Trójmieście właśnie trwają kontrole.

Kontrolerzy odwiedzają wszystkie bary, restauracje, smażalnie czy budki z goframi na Pomorzu. Jeśli znajdą uchybienia, mogą wystawić mandat, a nawet zamknąć obiekt. Na razie najbardziej surowymi sankcjami nikogo nie trzeba było karać.

- Kontrolujemy wszystko: ubiór pracowników, kuchnie, miejsca, w których przechowywana jest żywność, myte są naczynia, a nawet wyrzucane śmieci. Kontrola obejmuje punkt wewnątrz i w jego najbliższym otoczeniu. Nawet sprzedawca na plaży nie może pracować np. w stroju kąpielowym - zaznacza Andrzej Jagodziński, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. - W niektórych punktach są niedociągnięcia, ale ogólnie nie mamy większych zastrzeżeń - dodaje Jagodziński.

Kontrole trwają nadal. Z doświadczenia inspektorów wynika, że gorzej będzie pod koniec sezonu. W poprzednich latach znajdowali wtedy więcej niedociągnięć. Reguła jest stała - im bliżej końca sezonu, tym gorzej.

W pierwszej kolejności sprawdzane są firmy, wobec których były zastrzeżenia klientów. Można je zgłaszać do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod nr tel.: 58 344 73 00 lub e-mail: wsse.gdansk@pis.gov.pl.

Miejsca

Opinie (149) 10 zablokowanych

  • Nie piszcie źle na sanepid bo tam pracuje mama lon`a i on się już strasznie zdenerwował.

    • 7 2

  • Mycie rąk to podstawa walki z zarazkami.

    • 4 1

  • .

    Niech lepiej sprawdza toalety miejskie, za ktore nie dosc ze trzeba placic kupe kasy to jeszcze strach wejsc. Sick!!!

    • 10 1

  • Sielanka

    coz za wspaniala polska rodzina na zdjeciu

    • 10 0

  • Niew może być tak, że zamawiasz zupę, a tam pływa mucha.

    • 4 1

  • ja ostatnio zjadłem szaszłyk z gdańskiej starówki za 50 zł i dostałem sraczki :((

    • 18 2

  • Dobra zasada: zanim zaczniesz jeść, daj spróbować swojemu psu. (1)

    • 8 0

    • Nie dręczyć zwierząt !

      • 7 1

  • Po każdej wizycie w WC powino się myć ręce.

    • 6 1

  • Najlepsza będzie tzw.kaszubska pajda chleba ze smalcem na Jarmarku..... (2)

    Po kilku minutach czekania na konsumenta do smalcu przylepiają się dodatki z powietrza i bezposrednio od spacerujących.....im dłużej czeka na konsumenta tym bogatsze dodatki. Ale prawdziwy Polak to twardziel-zje wszystko.....

    • 19 2

    • Bez absurdów...

      Kup sobie gościu sterylizator i tak sobie konsumuj. Nie dochodźmy do absurdów

      • 1 5

    • Polak

      nie swinia wszystko zezre !!

      • 2 1

  • SANEPID powinien permanentnie odwiedzać wszystkie lokale i poprawiać czystość

    i bezpieczeństwo spożywania posiłków w nich. Raz na rok to za mało.

    • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane