• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sanepid sprawdza bary i restauracje w Trójmieście. Nie jest źle

Michał Sielski
27 lipca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych. Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych.

Na Pomorzu jest aż 3 tys. sezonowych punktów gastronomicznych. Wszystkie zostaną skontrolowane co najmniej raz. Na razie wykryto tylko niewielkie uchybienia, gorzej może być pod koniec wakacji.



Jak oceniasz sezonowe punkty gastronomiczne?

Każdy właściciel punktu gastronomicznego musi zgłosić się do Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego jeszcze przed otwarciem swojego baru czy choćby budki z lodami. Po kontroli otrzymuje dokument uprawniający do prowadzenia działalności. Nie oznacza to jednak, że potem może robić, co chce. W Trójmieście właśnie trwają kontrole.

Kontrolerzy odwiedzają wszystkie bary, restauracje, smażalnie czy budki z goframi na Pomorzu. Jeśli znajdą uchybienia, mogą wystawić mandat, a nawet zamknąć obiekt. Na razie najbardziej surowymi sankcjami nikogo nie trzeba było karać.

- Kontrolujemy wszystko: ubiór pracowników, kuchnie, miejsca, w których przechowywana jest żywność, myte są naczynia, a nawet wyrzucane śmieci. Kontrola obejmuje punkt wewnątrz i w jego najbliższym otoczeniu. Nawet sprzedawca na plaży nie może pracować np. w stroju kąpielowym - zaznacza Andrzej Jagodziński, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. - W niektórych punktach są niedociągnięcia, ale ogólnie nie mamy większych zastrzeżeń - dodaje Jagodziński.

Kontrole trwają nadal. Z doświadczenia inspektorów wynika, że gorzej będzie pod koniec sezonu. W poprzednich latach znajdowali wtedy więcej niedociągnięć. Reguła jest stała - im bliżej końca sezonu, tym gorzej.

W pierwszej kolejności sprawdzane są firmy, wobec których były zastrzeżenia klientów. Można je zgłaszać do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod nr tel.: 58 344 73 00 lub e-mail: wsse.gdansk@pis.gov.pl.

Miejsca

Opinie (149) 10 zablokowanych

  • Wystarczy obejrzeć program Marty Gessler w TV, by zobaczyć jaki brud panuje (2)

    w polskich barach i restauracjach.

    • 11 4

    • tutaj na potrzeby programu musza wykazac co złe by w kolejnych odcinach był sukces to tak z kulis programu

      • 2 0

    • To dopiero przykład .

      Kobieta z włosami jak Bałtyk w sztormie
      lata po kanjpie i sypie nimi do Leczo
      i gdzie popadnie.

      • 7 0

  • W pewnej nowej pizzerni w Sopocie na Kościuszki, szklanki sa oblepione brudem. (3)

    Jeśli nie stać takiego lokalu na pomywacza lub zmywarkę to niech podają napoje w plastikowych kubkach.

    • 5 2

    • bo oni niestety ich nie myją tylko płuczą...a może nawet i to czasami nie ;/

      • 2 1

    • jezeli podaja w naczyniach szklanych musza miec zmywarke, inaczej by im nie przeszlo nawet otwarcie knajpy, moze widzial ktos kiedys szklanki lub pokale wymyte w zmywarce ze zlym plynem lub w zlej temp? wlasnie wtedy tak wygladaja, jakby byly oblepione brudem, w rzeczywistosci jest to wina zmywarki

      • 1 1

    • To samo w barze Przystań! Pokale są zasyfiałe aż strach z tego pić.

      Jeśli już zdarzy się ,że tam jestem to biorę piwo w butelce i grzecznie proszę by nie przelewać do szkła.

      • 0 0

  • Wprowadźmy w życie zasadę: CZYSTY KLIENT, CZYSTA RESTAURACJA!!!

    • 7 0

  • SANEPID do likwidacji. (1)

    W ciągu roku sanepid odwiedza głównie dobre hotele i restauracje. Tam może coś uzyskać. Dyrektor lub właściciel zaprosi na obiadek itp. Bary i inne speluny prawie nie sprawdza. Bo po co?

    • 4 3

    • Ale bystry z Ciebie chlopak

      Ty wszystko wiesz. Rozszyfrowales caly ten UKŁAD !!!

      • 4 1

  • Kiedyś piłem piwo w barze, a pod stolikami przebiegł szczur.

    Autentyczne.

    • 6 0

  • Z higieną jest źle: brak toalet na mieście, brak łaźni miejskich, brak kraników z wodą.

    Ulice zaśmiecone i rzadko myte. Jest co poprawiać.

    • 10 0

  • Mam pytanie,gdzie dają najlepszy budyń w Gdańsku?

    • 12 1

  • Ul. Nowe Ogrody;)

    Urząd Miejski, na 3 piętrze.

    • 9 0

  • Nie może być tak, że z tej samej szklanki pije piwo kilku klientów.

    I nie jest ona w ogóle myta.

    • 2 0

  • GDAŃSK WALCZY Z BRUDEM!!!

    Pomożecie????

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane