- 1 3,5 mln zł wygrane w Lotto na Przymorzu (42 opinie)
- 2 Chodnik dodatkowym pasem Grunwaldzkiej (154 opinie)
- 3 Dwa osiedla obok siebie bez wspólnej drogi (188 opinii)
- 4 Najstarsza fontanna idzie do remontu (87 opinii)
- 5 Pomnik twórcy Bitcoina stanie w Gdańsku? (264 opinie)
- 6 Miasto pełne znaków. Wiele niepotrzebnych (147 opinii)
Sanepid sprawdza bary i restauracje w Trójmieście. Nie jest źle
Na Pomorzu jest aż 3 tys. sezonowych punktów gastronomicznych. Wszystkie zostaną skontrolowane co najmniej raz. Na razie wykryto tylko niewielkie uchybienia, gorzej może być pod koniec wakacji.
Kontrolerzy odwiedzają wszystkie bary, restauracje, smażalnie czy budki z goframi na Pomorzu. Jeśli znajdą uchybienia, mogą wystawić mandat, a nawet zamknąć obiekt. Na razie najbardziej surowymi sankcjami nikogo nie trzeba było karać.
- Kontrolujemy wszystko: ubiór pracowników, kuchnie, miejsca, w których przechowywana jest żywność, myte są naczynia, a nawet wyrzucane śmieci. Kontrola obejmuje punkt wewnątrz i w jego najbliższym otoczeniu. Nawet sprzedawca na plaży nie może pracować np. w stroju kąpielowym - zaznacza Andrzej Jagodziński, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. - W niektórych punktach są niedociągnięcia, ale ogólnie nie mamy większych zastrzeżeń - dodaje Jagodziński.
Kontrole trwają nadal. Z doświadczenia inspektorów wynika, że gorzej będzie pod koniec sezonu. W poprzednich latach znajdowali wtedy więcej niedociągnięć. Reguła jest stała - im bliżej końca sezonu, tym gorzej.
W pierwszej kolejności sprawdzane są firmy, wobec których były zastrzeżenia klientów. Można je zgłaszać do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod nr tel.: 58 344 73 00 lub e-mail: wsse.gdansk@pis.gov.pl.
Miejsca
Opinie (149) 10 zablokowanych
-
2010-07-27 14:45
Tylko, że tłuszczem nalaną :D
- 0 3
-
2010-07-27 14:46
Kontrole buahahahhaha (2)
smiech na sali.
a w "firmie" gdzie pracuje jest tak:
muchy jak kciuki (trzeba pamietac zeby nie ziewac, ani nie otwierac ust za szeroko), smrod zgnitego jedzenia, kurz, pyl z rozsypujacej sie podlogi (z cementu, nie zadna gumowana), temperatura 25 stopni latem, 0 zima. napoje, soki, dzemy, przeciery stojace na zewnatrz magazynu w pelnym sloncu (w sezonie brak miejsca), brak mydla, jeden mop na sezon...
i jak taka hurtownia przechodzi te wszystkie kontrole?- 16 2
-
2010-07-27 15:20
A gdzie to ? (1)
chyba w twoim obejściu.
- 4 7
-
2010-07-27 15:33
niezrozumiala jest dla mnie Twoja wypowiedz "lon"...
a na pytanie gdzie, odpowiem w samym srodku dzielnicy magazynowo-przemyslowej jednego z trojmiejskich miast...- 5 1
-
2010-07-27 14:57
Świeże rybki prosto z morza (4)
niech sprawdzą, bo bary i smażalnie wciskają tylko ludziom ciemnotę
- 10 0
-
2010-07-27 15:19
Jakie znowu świeże rybki.
Chyba każdy wie że to głęboko i długo mrożone ryby
odławiane w ściekach całego świata, w Chinach, Wietnamie,
ze świeżych to może tylko flądra , a cena jak za łososia wędzonego.- 7 1
-
2010-07-27 15:25
świeże tylko z nazwy
- 2 0
-
2010-07-27 15:26
a co maja pisac? (1)
nieświeże ryby z supermarketu"? ja chodze cały rok po budac,straganach i nigdy sie nie zatrułem. zresztą w dupie mam zaplecze,byle żarcie smaczne było
- 1 3
-
2010-07-27 19:58
kiedyś ci nie to zaplecze, a smaczne żarcie d..ą wyjdzie, to pewne
- 1 0
-
2010-07-27 14:59
sanepid to lipa (1)
pracowalem w firmie gdzie pracownik sanepidu sam ganial za karaluchami i po zakonczonym polowaniu klanial sie w pas szefowi mowiac ze juz wszystko jest ok
- 10 2
-
2010-07-27 15:11
Bystry z Ciebie chlopak
Pracownik sanepidu schylal sie po "prezent"
- 5 0
-
2010-07-27 15:01
(2)
Też pracowałam kiedyś w jednej z sezonowych restauracji. Kontrola hahahahaaha na do widzenia siateczka z dobrą wisky i standardowe zaproszenie na darmowe piwko. Resztę niech się każdy sam domyśli...
- 16 4
-
2010-07-27 15:16
Ty i praca. (1)
kon by sie uśmiał.
- 1 4
-
2010-07-27 15:26
Idealiści. Myślicie, że kogoś obchodzi, że spędzicie cały dzień na toalecie. haha kto nie pracował w gastronomi niech się lepiej nie wypowiada...
A ty co? Mama już pieniążki przelała synkowi na konto?- 5 1
-
2010-07-27 15:04
Wszystkich traktujecie swoją miarą . (1)
Ja wiem że wy Palanty za ałotówke dalibyście sobie szkała w dupę ponabijac .
- 7 4
-
2010-07-27 20:06
bredzisz dzieciaku!
- 0 1
-
2010-07-27 15:05
zjesz coś
i czeka cię śmierć w okropnych konwulsjach. nikomu nie życzę.
- 4 3
-
2010-07-27 15:07
żle nie jest...
....jest tragicznie...
- 9 3
-
2010-07-27 15:23
Dobrze też nie jest...
- 5 1
-
2010-07-27 15:30
HIGIENA TO ZDROWIE!!!
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.