• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • a lody z MAGDY na Przymorzu

    Tam zawsze były robione na miejscu bez żadnej chemii tylko prawdziwe owoce nawet w zeszłym roku mieli o smaku piwa. Chyba już niewiele cukierni kręci same lody tylko jakiaś zielona budka lub inne badziewie.

    • 1 0

  • no i w latach 60- 70 lody u włocha na monciaku w zopotach

    rynce lizać

    • 1 0

  • Loooody Mewa !!!- to byli czasy !...

    gdynia świętojańska

    • 2 0

  • W/g mnie najlepsze lody robi:

    1 - Sąsiadka
    2 - Żona
    3 - Dawny kolega ze studiów:*

    • 13 1

  • Lody Kwaśniaka, Gdynia Grabówek (2)

    niepowtarzalna receptura od pokoleń, niepowtarzalna konsystencja i niepowtarzalny smak!
    Szkoda że lokal trochę z poprzedniej epoki,
    za to lody perfekcyjne!

    • 7 1

    • to fakt :) też przez wiele lat kupowaliśmy tam, chociaż przyznam że już od dawna nie byliśmy (nie wiem czemu, może też trochę irytujące było to czekanie - obsługa jednej osoby trwała zazwyczaj 5-10 minut bo się Kwaśniakowi nie spieszyło;)
      czas będzie znowu wpaść w odwiedziny :)

      • 0 0

    • Dzięki

      Dzięki chyba tam się przejdę :D

      • 0 0

  • kiedyś

    u Włocha w Sopocie,ale w latach 70tych-teraz spsiały.

    • 2 0

  • milano

    w Sopocie,u Włocha,ale w latach 70tych.teraz spsiały.

    • 6 0

  • lody na śmietanie,kto poliże temu ...e
    ot co :)

    • 2 3

  • niezła sciema kiedys były najlepsze lody to Calipso z Lodmoru!!

    taksamo było ze lody 250ml wazyły 250gram!!Teraz gdy mamy smieciowe jedzenie dzieki normom UE lody podaje sie nie wgramach a litrach bo tak łatwiej oszukac i najbardziej smieciowe lody maja np litr a zaza zaledwie 400gram.Podaje przyklady za programem konsumenckim w TVN Który własnie otym mówił jak lody wybierac!!Pamietam jak Lodmor ostrzegał przed pdrubkami jego lodów które wielkoscia miały taka sama ale wazyły opołowe mniej!Kiedy mielismy lody BAMBINO!!BYŁY TEZ JAK WSZYSTKO PRAWDZIWE LODZIARNIE NIEOSZUKIWANO BO I POCO.!!!Teraz wszyscy oszukuja na maxa lody na gałki czy krecone pompowane powietrzem itp.

    • 4 1

  • Brawo Lody Banino! (1)

    • 25 7

    • W Baninie na lodach jeszcze nie byłem

      • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane