• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Cała Europa się zajada to chyba pracownikom tez płaca po europejsku? Ile tam płacą?

    • 4 0

    • Nie powiem Ci dokładnie

      bo chciałem się tam przyjąć ok. 2 lata temu. Wtedy to chyba 7zł. netto/h oczywiście przez jakąś tam ,,agencyjkę pracy'' i umowa śmieciowa (zlecenie). Podejrzewam, że teraz niewiele się tam zmieniło. A - i jeszcze pamiętam, że jak czekało nas tam w tej budzie przy wejściu z 15 osób (rozdawali fartuszki i identyfikatory) to SAMI OCHRONIARZE mówili tak po cichu, że tutaj na dłużej niewiele ludzi zostaje i jak ktoś szuka naprawdę normalnej pracy to niech lepiej sobie ten moloch daruje, albo niech się sam przekona.

      • 1 0

  • Najlepsze lody z tradycją to Eskimo we Wrzeszczu przy rynku!!

    Polecam ten relikt kultury w którym smak lodów nie zmienia się od lat!

    • 2 1

  • Kto nazywa lodami to co produkują koncerny chyba w zyciu nie miał okazji spróbować

    jak naprawdę smakują dobre lody. Czasami udaje się gdzieś spotkać lodziarnię robiącą je wg. oryginalnej receptury. W tych z koncernów są tylko przetwory mleka (w małej ilości) oraz chemia i powietrze w dużej. Paskudztwo.

    • 2 0

  • ESKIMOS

    Lody eskimo najlepsze :) a pani basia która tam pracuje równa babka :)

    • 1 0

  • Calypso Kakaowe lub Czekoladowe jeśli brak kakaowych.

    Kto pamięta kiosk na Radunią z lodami / ul. 3 maja , albo lody z białej skrzyni na rogu Długiej, obok obecnego mbanku z "kalipsiakami"?

    Śmiać mi się chce jak widzę w " świątyniach" Grycana fotki sprzed lat , jak zaczynali z lodami, dzisiaj nazywali by ich handlarzami i konfiskowali by im bezprawnie towar...

    Jak to pieiądze oczyszczają sprawy i zmieniają spojrzenie władz i mediów...

    • 0 1

  • Drogo i małe gałki dają. Kupuję czasami lody w lodziarni zainstalowanej w Kerfie na Morenie.

    Gałeczka 2.50zł o wielkości orzeszka.

    Musiałbym wziąć z 40 gałek by się najeść.

    Kiedyś brało się na niedzielę 10zł , szło się na poranek - 3zł , 3 gałki loda na Długiej po 1zł , zostawało na dużą watę cukrową i wodę z sokiem z saturatora.

    TW bolek z resztą bandy , zabrał dzieciom w/w a mi wiarę w rewolucje.

    • 1 1

  • bulun

    też mi się wydaje że sponsorowany artykuł ;p u mnie nie ma w pobliżu żadnej sensownej lodziarni, ale przy każdej okazji zachodzę do grycana po mój ulubiony mix - sorbet z bananów i biała czekolada :D pyszne i kalorii maluśko, można jeść ;))

    • 0 0

  • PANIE DYREKTORZE

    Z tego co wiem to magnum double jest z podwóją czekoladą a nie podwójnym karmelem...????????????????????????

    • 0 2

  • lody

    ktoś tam niżej napisał, że haagen dazs i grycan, a potem długo nic - zgadzma się, z tym że u mnie grycan na 1!

    • 0 0

  • Obsługa

    Miła obsługa u babci Barbary ;)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane