- 1 Andrzej Duda dziękował strażnikom granic (174 opinie)
- 2 Jechaliśmy Obwodnicą Metropolitalną (222 opinie)
- 3 Pajęczyny pełne larw na Zaspie (33 opinie)
- 4 Pełno usterek i pustostanów na dworcu (133 opinie)
- 5 Zarzuty znęcania się nad 66 psami (81 opinii)
- 6 Do czerwca skażona ziemia zniknie z Gdańska (104 opinie)
Tak powstają lodowe smakołyki
Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.
Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.
Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.
W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.
Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.
Miejsca
Opinie (178) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-01 14:22
(1)
nie ma to jak lodzik
- 12 0
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2012-07-01 15:41
Ranking
Kolejnosc przypadkowa
- Soprano
- Miś
- Eskimos
- Grycanki
Z lodówy w sklepie - raczej te powyżej 10 zeta, Grycan, Zielona Budka, Z Lidla takie z syropem toffi itp ok 8zł.
Do sklepowych airkoniak i jazda na maxa- 4 6
-
2012-07-01 15:15
tak mam znajoma po 20 latach pracy zarabia 1300 zl.obuz pracy bez urlopow i chorobowych wykorzystuja ludzi jak sie da
- 12 3
-
2012-07-01 15:11
a lody eskimos koło rynku
- 8 1
-
2012-07-01 14:44
CO ZA BZDURY ! ALGIDA I NIBY SUPER LODY I MAGNUM ! CHYBA EUROPA DOBRYCH LODOW NIE ZNA !
Nigdy chyba nie jedli lodow w Sopocie u '' Wlocha'' gdzie kiedys wlasciciel na oczach wszystkich sypał bakalie , wlewal wino Malage i lody doslownie oplywały Malagą ,, to sa lody a nie te sztuczne mrozone preparaty . To pasza mrozona a nie lody. Zwykle preparaty z paczki .
- 20 4
-
2012-07-01 14:43
l
- 0 1
-
2012-07-01 13:58
wloskie,wloskie (1)
a probowaliscie francuskich ?
- 14 1
-
2012-07-01 14:33
Francuskie najlepsze. Lodofanka ma racje.
Bo maja najwiecej białka.
- 7 0
-
2012-07-01 13:54
kocham lody!! (1)
- 7 0
-
2012-07-01 14:31
Ja
przepadam , szczególnie za tymi z salmonellą !!!!!!
- 0 0
-
2012-07-01 14:28
diabli wzieli wszystkie lody..
..najsmaczniejsze są lody od Kwaśniaka!!
zero chemii
naturalne produkty
i ten smak... mmm- 5 3
-
2012-07-01 13:50
Lody jem wyłącznie w domu, bo nie lubię jak mi się wszystko klei, a umycie rąk w Metropolii graniczy z cudem (1)
Tylko lody Calypso o smaku czekoladowym (250 g), do tego pół słoika konfitur wiśniowych, ewentualnie dżem z Pudliszek. Cała reszta to fajans.
- 17 4
-
2012-07-01 14:06
i zasmazka...
- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.