- 1 Pajęczyny pełne larw na Zaspie (58 opinii)
- 2 Nowy, 20. punkt widokowy w Gdańsku (24 opinie)
- 3 Jechaliśmy Obwodnicą Metropolitalną (227 opinii)
- 4 Andrzej Duda dziękował strażnikom granic (244 opinie)
- 5 Pełno usterek i pustostanów na dworcu (149 opinii)
- 6 Brak koalicji w Radzie Miasta w Gdyni (314 opinii)
Test browarów w Trójmieście: Browar Piwna
Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Piwna. Za tydzień w piątek opiszemy Browar Port Gdynia.
Browar Piwna znajduje się w samym sercu Gdańska, w kamienicy przy ul. Piwnej 50/51 . Został otwarty w 2012 roku. Podzielony jest na trzy poziomy. Na parterze mieści się warzelnia, bar oraz kilkanaście stolików dla gości. Na pierwszym piętrze znajduje się sala, z której można obserwować proces warzenia piwa. Poniżej parteru jest kolejny bar, nowoczesna leżakownia i dwie sale. Jedna duża, przestronna, z widokiem na bar. Druga - mniejsza, kameralna, w której można zorganizować piwną ucztę dla znajomych.
Wystrój jest prosty, nowoczesny, typowy dla współczesnych pijalni piwa. Jak to często bywa w browarach restauracyjnych, sercem lokalu są kotły warzelnicze, które są najważniejszym elementem dekoracyjnym. W Browarze Piwna jest przyjemnie, jasno i przestronnie. W okresie letnim czeka na gości spory ogródek, w którym można, oprócz uciech dla ciała, oddać się wnikliwym obserwacjom gdańskich widoków.
Instalację browarniczą w Browarze Piwna wykonała słowacka firma PSS Svidnik. Usytuowana tuż przy wejściu warzelnia jednorazowo może uwarzyć 800 litrów piwa. Piwowarem jest Paweł Mękarski. Browar słynie z warzenia piw w wielu stylach, pochodzących z takich krajów jak Belgia, USA, Czechy, Niemcy czy Wielka Brytania. Pojawiają się one jako uzupełnienie regularnej oferty składającej się z popularnego Pilsa i piwa pszenicznego. Goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne po 100 ml w cenie 9 zł.
Pils (10 zł/0,4 l)
Tradycyjne, jasne pełne w wykonaniu Browaru Piwna to Pils, który ma bardzo zdecydowany chmielowy charakter pochodzący z odmian Iunga, Lubelski i Sybilla. Mocny aromat kontynentalnego chmielu oraz bardzo zdecydowana goryczka czyni z tego piwa trunek, który zadowoli każdego miłośnika chmielowych doznań. Jednak dla podniebienia mniej przyzwyczajonego do goryczki może być zbyt gorzkie. Jeśli jesteś hopheadem, spróbuj koniecznie.
Pszeniczne (10 zł/0,4 l)
Bawarski styl słynący z goździkowo-bananowego aromatu i aksamitnej pszenicznej treściwości. Interpretacja z Piwnej pochmielona chmielem lubelskim ma wszytko to, co rasowy Weizen mieć musi. Piwo jest treściwe, nieklarowne, bardzo świeże i orzeźwiające. Najłagodniejsze w ofercie browaru.
Piwo specjalne - American Stout (10 zł/0,4 l)
Klasyczny brytyjski styl pochmielony nowofalowymi odmianami chmielu zza oceanu Columbus, Simcoe i Sorachi Ace. Czarne wytrawne piwo z solidną goryczką znaną z piw w stylu IPA. Świetnie łączy w aromacie nuty palonych słodów z aromatem egzotycznych owoców pochodzącym z amerykańskiego chmielu. Kolejna pozycja dla fanów zdecydowanie gorzkich piw.
Oferta przekąsek typowo piwnych w Browarze Piwna nie zachwyca. Są chipsy, orzeszki, prażynki krewetkowe i paluchy serowe. Propozycje bardziej treściwe możemy zamówić z oferty dań głównych - na przykład golonkę duszoną w tutejszym piwie, żeberka bbq czy roladę z kurczaka. Do piwa wybraliśmy:
- Paluchy serowe (9,90 zł/100 g) oraz pikantne świderki (9,90 zł/80 g). Klasyczne piwne przekąski zdały egzamin - były kruche i treściwe.
- Smażoną kaszankę z wędzonym boczkiem, aromatyzowaną wiśniówką (17,90 zł/200 g) - danie regionalne. Całkiem przyjemna w smaku kaszanka podana z tutejszym niezbyt zachwycającym chlebem.
- Białą kiełbasę (18,90 zł/150 g) - danie regionalne. Podana na gorąco w sosie chrzanowym w towarzystwie ogórka kiszonego. Niestety trochę kwaśna.
Plusy:
- Mocno pochmielone piwa zadowolą spragnionych goryczki i aromatów hopheadów.
- Browar wprowadza piwa w bardzo wielu stylach jako uzupełnienie regularnej oferty.
- Przejrzyste informacje na temat stylów piw w ofercie.
Minusy:
- Tylko dwa piwa regularne i jedno specjalne w ofercie - dla poszukujących różnych doznań może to być zbyt krótka lista.
- Brak delikatniejszych piw dla osób nieprzyzwyczajonych do silnej goryczki. Alternatywą jest tylko piwo pszeniczne.
- Obsługa nie posiada dokładnej wiedzy o stylach warzonych piw, stara się za to nadrabiać sporym zaangażowaniem, jednak dla kogoś szukającego konkretnych informacji może to nie wystarczyć.
- Oferta piwnych przekąsek składa się głównie z produktów gotowych.
Browar Piwna to na pewno świetna alternatywa dla innych okolicznych pubów, w których serwuje się głównie piwa koncernowe. Niewątpliwie na frekwencję w tym miejscu wpływa bardzo atrakcyjna lokalizacja.
Miejsca
Opinie (117)
-
2016-05-14 19:57
Czekam na test
Zapachu moczu
- 2 2
-
2016-05-15 10:58
Najlepiej zróbcie piwo po 20pln, co się będziecie szczypać. Norwedzy i tak przyjdą...
- 0 1
-
2016-05-19 22:18
czy te testy są miarodajne? to opinia człowieka, który sam prowadzi pijalnie piwa w trojmieście... zatem ????
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.