• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników

Marzena Klimowicz-Sikorska
3 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 

Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.


Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?



Ile pączków zjadasz w Tłusty Czwartek?

Tłuste, kaloryczne (jeden pączek to ok. 200 kalorii), ale jakie smaczne - lukrowane pączki z nadzieniem albo faworki posypane cukrem pudrem, zwane też "chrustami" - z takimi przysmakami kojarzy nam się zwykle Tłusty Czwartek. I nic dziwnego, bo w pulchnych, lekkich, drożdżowych, nadzianych konfiturami specjałach zasmakowali już Rzymianie, którzy zajadali się nimi w ostatnie dni karnawału, popijając przy tym ogromne ilości alkoholu.

Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?

W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.

Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.

Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.

- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.

Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.

- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.

Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.

Pączek: jesz 3 minuty, spalasz godzinę

Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.

Wydarzenia

Opinie (211) ponad 10 zablokowanych

  • uwaga na "SOWĘ" Gdynia ul. Legionów

    Sowa na Legionów popsuła trochę radość tego dnia - w paczkach po 30 szt brakowało 1 szt. a pączki były wczorajsze i lodowate po nocy w chłodni.SZKODA, bo na codzień mają niezłe.

    • 10 0

  • w tlusty czwartek ida na ilosc a nie na jakosc,tego nie da sie jesc (1)

    • 11 3

    • A gdzie, czyich pączków nie kupować - to jest pytanie na dzisiaj.

      Najlepsze to można sobie wybierać poza czwartkiem.

      Dzisiaj jadłem zwykłe od dwóch producentów:
      firma Andrzej S. - pączek większy, lekko przypalony z góry, trochę twardy, nadzienie "róża" w bardzo symbolicznej ilości - po bandzie.
      firma Baja. - pączek mniejszy, nadzienie też róża, mimo, że mniejszy to nadzienia zdecydowanie więcej, pączek wysmażony równomiernie na lekki brąz dużo bardziej pulchny - dużo lepiej

      • 0 0

  • a gdzie sprzedają w Gdańsku ciepłe pączki?

    pieką je tak samo jak kajzerki. Tylko gdzie????

    • 0 0

  • szkoda ze panienka

    z wielkiego miasteczka nie jest wymyslila by cos innego a nie stereotypami leci zenada

    • 0 0

  • (5)

    moja ślubna dodaje jeszcze kieliszek rumu
    mówi, że to po to aby tłuszcz nie wsiąkał

    • 1 7

    • ja już go nawet nie czytam, bo zawsze te same bzdury, od razu stawiam minusika:) (1)

      • 2 1

      • jak pies na łańcuchu, niby szczeka a i tak wszyscy go mają w tyle

        • 2 3

    • gallux, to ty masz ślubną???

      • 4 0

    • Alkoholowa rozpusta. (1)

      A kieliszek na każdego pączka???

      • 4 0

      • a tam , na pączka ...
        do każdego gryza jeden !!!

        • 5 0

  • no wlasnie ciekawe gdzie te drożdże im uciekly ?

    • 0 0

  • Bardzo lubię poczki

    Uwielbiam pączki długo czekałam na ten dzień.Dzisaj wszystkim SMACZNEGO

    • 2 2

  • rum dodaje się do ciasta
    na pół kilo ciasta 50g rumu
    over

    • 3 2

  • Nadzienie (3)

    Wiecie może gdzie w Gdańsku lub Sopocie można kupić dobre pączki z różą ?!

    • 0 1

    • koło dworca we wrzeszczu

      ale czy dzisiaj bedą mieli to nie wiem

      • 0 0

    • na szadółkach są przepyszne ::))

      • 2 0

    • w kwiaciarni
      chyba

      • 1 0

  • a ja bym chciała mieć męża cukiernika,było by słodko :D

    choć pewnie musiałabym uważać na ilość spozywanych słodkości :)

    • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane