- 1 Lodzińska i Borawski wiceprezydentami (124 opinie)
- 2 Ukradli 25 tysięcy złotych przez kody BLIK (68 opinii)
- 3 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (224 opinie)
- 4 Po 80 latach dzwony wróciły do Gdańska (79 opinii)
- 5 Będzie łatwiej zaparkować na Świętojańskiej (276 opinii)
- 6 Nowy, 20. punkt widokowy w Gdańsku (57 opinii)
Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników
Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.
Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?
Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?
W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.
Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.
Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.
- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.
Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.
- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.
Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.
Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.
Wydarzenia
Opinie (211) ponad 10 zablokowanych
-
2011-03-03 09:53
uwaga na "SOWĘ" Gdynia ul. Legionów
Sowa na Legionów popsuła trochę radość tego dnia - w paczkach po 30 szt brakowało 1 szt. a pączki były wczorajsze i lodowate po nocy w chłodni.SZKODA, bo na codzień mają niezłe.
- 10 0
-
2011-03-03 08:23
w tlusty czwartek ida na ilosc a nie na jakosc,tego nie da sie jesc (1)
- 11 3
-
2011-03-03 09:50
A gdzie, czyich pączków nie kupować - to jest pytanie na dzisiaj.
Najlepsze to można sobie wybierać poza czwartkiem.
Dzisiaj jadłem zwykłe od dwóch producentów:
firma Andrzej S. - pączek większy, lekko przypalony z góry, trochę twardy, nadzienie "róża" w bardzo symbolicznej ilości - po bandzie.
firma Baja. - pączek mniejszy, nadzienie też róża, mimo, że mniejszy to nadzienia zdecydowanie więcej, pączek wysmażony równomiernie na lekki brąz dużo bardziej pulchny - dużo lepiej- 0 0
-
2011-03-03 09:40
a gdzie sprzedają w Gdańsku ciepłe pączki?
pieką je tak samo jak kajzerki. Tylko gdzie????
- 0 0
-
2011-03-03 09:39
szkoda ze panienka
z wielkiego miasteczka nie jest wymyslila by cos innego a nie stereotypami leci zenada
- 0 0
-
2011-03-03 08:46
(5)
moja ślubna dodaje jeszcze kieliszek rumu
mówi, że to po to aby tłuszcz nie wsiąkał- 1 7
-
2011-03-03 09:15
ja już go nawet nie czytam, bo zawsze te same bzdury, od razu stawiam minusika:) (1)
- 2 1
-
2011-03-03 09:37
jak pies na łańcuchu, niby szczeka a i tak wszyscy go mają w tyle
- 2 3
-
2011-03-03 09:10
gallux, to ty masz ślubną???
- 4 0
-
2011-03-03 08:52
Alkoholowa rozpusta. (1)
A kieliszek na każdego pączka???
- 4 0
-
2011-03-03 09:00
a tam , na pączka ...
do każdego gryza jeden !!!- 5 0
-
2011-03-03 09:22
no wlasnie ciekawe gdzie te drożdże im uciekly ?
- 0 0
-
2011-03-03 09:07
Bardzo lubię poczki
Uwielbiam pączki długo czekałam na ten dzień.Dzisaj wszystkim SMACZNEGO
- 2 2
-
2011-03-03 09:03
rum dodaje się do ciasta
na pół kilo ciasta 50g rumu
over- 3 2
-
2011-03-03 08:36
Nadzienie (3)
Wiecie może gdzie w Gdańsku lub Sopocie można kupić dobre pączki z różą ?!
- 0 1
-
2011-03-03 08:55
koło dworca we wrzeszczu
ale czy dzisiaj bedą mieli to nie wiem
- 0 0
-
2011-03-03 08:53
na szadółkach są przepyszne ::))
- 2 0
-
2011-03-03 08:41
w kwiaciarni
chyba- 1 0
-
2011-03-03 08:44
a ja bym chciała mieć męża cukiernika,było by słodko :D
choć pewnie musiałabym uważać na ilość spozywanych słodkości :)
- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.