- 1 Tunel zamiast kładki nad obwodnicą? (136 opinii)
- 2 Upił się kradzionym alkoholem i zasnął (29 opinii)
- 3 Majaland: znamy dokładną datę otwarcia (284 opinie)
- 4 Był klub Pokład, będzie hotel (172 opinie)
- 5 Absurd drogowy na Przymorzu (146 opinii)
- 6 Zaatakował nożem na ulicy, trafił do aresztu (108 opinii)
Tu powstawały pierwsze powojenne gdańskie pączki
Pierwsze powojenne pączki powstały we Wrzeszczu. Dziś receptura jest nieco udoskonalona.
W Trójmieście działają piekarnie z tradycjami, które zatrudniają nawet kilkudziesięciu piekarzy i cukierników. Pellowski, Szydłowski, Kaliszczak - te nazwiska znają wszyscy. Przed tłustym czwartkiem odwiedziliśmy jednak cukiernię, która jest malutka, choć jej tradycje sięgają kwietnia 1945 r.
Pączki robione przez gospodynie z Rokitnicy.
Zobacz jak powstają pączki
- Był to pierwszy taki zakład w Gdańsku w tamtych czasach. Co więcej, do dziś funkcjonujemy pod tym samym adresem - mówi Andrzej Paradowski. - Pomysł na to, by zająć się produkcją ciastek przyszedł z czasem, bo najpierw trzeba było zaspokoić podstawowe potrzeby mieszkańców - dodaje.
Przez tyle lat udawało mu się opierać konkurencji, jaką stanowią supermarkety.
Zobacz także: cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Mimo że od lat jego wyroby cieszą się uznaniem nie tylko mieszkańców Wrzeszcza, w ten tłusty czwartek nie zrobi 10 tys. pączków, jak zwykle, ale o połowę mniej.
- Jesteśmy od kilku miesięcy na placu budowy, w środę, dzień przed tłustym czwartkiem koparka zaczęła rozbijanie chodnika. Nie wiem, czy nawet stali klienci będą w stanie do nas dotrzeć. Skutki remontu, skądinąd bardzo potrzebnego, odczuwam bardzo boleśnie - przyznaje.
Przeczytaj też o remontach na Dolnym Wrzeszczu.
Miejsca
Opinie (184) 9 zablokowanych
-
2014-02-27 09:47
Moje trzy grosze
Brakuje w tekscie jednej wzmianki " tekst sponsorowany"
- 5 8
-
2014-02-27 09:32
trochę kłamstwa
Koń by się uśmiał, ten Pan dodaje tyle żółtek i spirytusu ze ho,ho. Jajek w proszku nie dodaje tylko ekologiczne, soli drogowej tez nie używa, barwników sztucznych tez nie , proszę ideał. Duzo lat żyję zeby w takie cuda wierzyć.
- 8 3
-
2014-02-27 09:02
lukier
zdecydowanie za dużo go dają
ale tak to ładnie wyglądają- 6 1
-
2014-02-27 08:14
(1)
Właśnie tu jestem i stoję w kolejce rozpierdziel straszny, połowy pączków nie ma. Panie jakby zdziwione, że ludzie chcą paczki kupować.
- 5 1
-
2014-02-27 08:55
Kurde co za problem nakleić kartkę gdzie leżą jakie pączki? A tak jedna drugą pyta gdzie są jakie :-D Oj Panie Paradowski przegrasz Pan z konkurencją nawet jeśli oni sprzedają paczki z samą chemią. Ale za to szybko i sprawnie!
- 3 0
-
2014-02-27 07:14
Niestety, ale cukiernia się nie stara i pączki są coraz gorsze, (1)
szkoda, że ludzie wydają pieniądze na takie GNIOTY.
Dajcie spokój z tą cukiernią, nie ma żadnych powodów ku temu, aby ją reklamować.- 14 4
-
2014-02-27 08:50
Właśnie zjadłem. Potwierdzam, żadna rewelacja
- 4 0
-
2014-02-27 08:49
już mi niedobrze
od samego patrzenia, a tu cały dzień przede mną...
- 2 5
-
2014-02-27 08:34
...
a ja jak chodziłem do szkoły na Orunię to przed lekcjami pączek i ciepłe gdańskie, to była zgaga, wypalało żołądek przez pierwsze 3 lekcje
- 7 0
-
2014-02-27 08:29
W tłusty czwartek jak najdalej od kupnych pączków
W tłusty czwartek najłatwiej załapać się na stare pączki, które "przypadkiem" wpadły między świeże. Już mi się parę razy trafiło w różnych cukierniach. Nawet tzw. renomowanych.
- 5 1
-
2014-02-27 08:26
w tłusty czwartek są najgorsze pączki w roku, idą na ilość i tyle, dzisiaj się pączków nie kupuje
- 16 1
-
2014-02-27 08:20
A ja wolę faworki domowej roboty:))
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.