• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tu powstawały pierwsze powojenne gdańskie pączki

Marzena Klimowicz-Sikorska
27 lutego 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Pierwsze powojenne pączki powstały we Wrzeszczu. Dziś receptura jest nieco udoskonalona.


W Trójmieście działają piekarnie z tradycjami, które zatrudniają nawet kilkudziesięciu piekarzy i cukierników. Pellowski, Szydłowski, Kaliszczak - te nazwiska znają wszyscy. Przed tłustym czwartkiem odwiedziliśmy jednak cukiernię, która jest malutka, choć jej tradycje sięgają kwietnia 1945 r.



Pączki robione przez gospodynie z Rokitnicy.

Historia cukierni "Paradowski" przy ul. Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu sięga ostatnich miesięcy II wojny światowej, kiedy to Stefan Paradowski, ojciec Andrzeja Paradowskiego, obecnego właściciela cukierni, założył w tym miejscu piekarnię.

Zobacz jak powstają pączki

- Był to pierwszy taki zakład w Gdańsku w tamtych czasach. Co więcej, do dziś funkcjonujemy pod tym samym adresem - mówi Andrzej Paradowski. - Pomysł na to, by zająć się produkcją ciastek przyszedł z czasem, bo najpierw trzeba było zaspokoić podstawowe potrzeby mieszkańców - dodaje.

Przez tyle lat udawało mu się opierać konkurencji, jaką stanowią supermarkety.

Gdzie kupujesz pączki w tłusty czwartek?

- Pączek kupowany hipermarkecie z prawdziwym pączkiem ma niewiele wspólnego. Jest robiony w piecu, a nie smażony na tłuszczu, do tego ma w sobie mnóstwo konserwantów i jajka z proszku. My stawiamy na jakość i świeżość - zaznacza. - Wszyscy kiedyś robiliśmy te same pączki, na tej samej recepturze. Tyle że jedni dodawali więcej spirytusu, inni żółtek. Potem przez lata każdy sam udoskonalał swoją recepturę. Sukces naszych pączków opiera się głównie na żelaznej technologii z jednej strony, a z drugiej - nie żałujemy składników, głównie żółtek i dodatków, które wzbogacają smak i powodują, że pączek jest aromatyczny.

Zobacz także: cukiernie i piekarnie w Trójmieście

Mimo że od lat jego wyroby cieszą się uznaniem nie tylko mieszkańców Wrzeszcza, w ten tłusty czwartek nie zrobi 10 tys. pączków, jak zwykle, ale o połowę mniej.

- Jesteśmy od kilku miesięcy na placu budowy, w środę, dzień przed tłustym czwartkiem koparka zaczęła rozbijanie chodnika. Nie wiem, czy nawet stali klienci będą w stanie do nas dotrzeć. Skutki remontu, skądinąd bardzo potrzebnego, odczuwam bardzo boleśnie - przyznaje.

Przeczytaj też o remontach na Dolnym Wrzeszczu.

Miejsca

Opinie (184) 9 zablokowanych

  • Moje trzy grosze

    Brakuje w tekscie jednej wzmianki " tekst sponsorowany"

    • 5 8

  • trochę kłamstwa

    Koń by się uśmiał, ten Pan dodaje tyle żółtek i spirytusu ze ho,ho. Jajek w proszku nie dodaje tylko ekologiczne, soli drogowej tez nie używa, barwników sztucznych tez nie , proszę ideał. Duzo lat żyję zeby w takie cuda wierzyć.

    • 8 3

  • lukier

    zdecydowanie za dużo go dają
    ale tak to ładnie wyglądają

    • 6 1

  • (1)

    Właśnie tu jestem i stoję w kolejce rozpierdziel straszny, połowy pączków nie ma. Panie jakby zdziwione, że ludzie chcą paczki kupować.

    • 5 1

    • Kurde co za problem nakleić kartkę gdzie leżą jakie pączki? A tak jedna drugą pyta gdzie są jakie :-D Oj Panie Paradowski przegrasz Pan z konkurencją nawet jeśli oni sprzedają paczki z samą chemią. Ale za to szybko i sprawnie!

      • 3 0

  • Niestety, ale cukiernia się nie stara i pączki są coraz gorsze, (1)

    szkoda, że ludzie wydają pieniądze na takie GNIOTY.
    Dajcie spokój z tą cukiernią, nie ma żadnych powodów ku temu, aby ją reklamować.

    • 14 4

    • Właśnie zjadłem. Potwierdzam, żadna rewelacja

      • 4 0

  • już mi niedobrze

    od samego patrzenia, a tu cały dzień przede mną...

    • 2 5

  • ...

    a ja jak chodziłem do szkoły na Orunię to przed lekcjami pączek i ciepłe gdańskie, to była zgaga, wypalało żołądek przez pierwsze 3 lekcje

    • 7 0

  • W tłusty czwartek jak najdalej od kupnych pączków

    W tłusty czwartek najłatwiej załapać się na stare pączki, które "przypadkiem" wpadły między świeże. Już mi się parę razy trafiło w różnych cukierniach. Nawet tzw. renomowanych.

    • 5 1

  • w tłusty czwartek są najgorsze pączki w roku, idą na ilość i tyle, dzisiaj się pączków nie kupuje

    • 16 1

  • A ja wolę faworki domowej roboty:))

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane