- 1 Pajęczyny pełne larw na Zaspie (58 opinii)
- 2 Jechaliśmy Obwodnicą Metropolitalną (227 opinii)
- 3 Nowy, 20. punkt widokowy w Gdańsku (23 opinie)
- 4 Andrzej Duda dziękował strażnikom granic (241 opinii)
- 5 Pełno usterek i pustostanów na dworcu (149 opinii)
- 6 Brak koalicji w Radzie Miasta w Gdyni (313 opinii)
Konserwator skontrolował zabytkowe Zakłady Mięsne. Właściciel musi je zabezpieczyć
3 lutego 2012 (artykuł sprzed 12 lat)
Najnowszy artykuł na ten temat
Największe osiedle w centrum Gdańska powstanie w dawnych zakładach mięsnych
Pół roku ma spółka Labaro na zabezpieczenie tego, co jeszcze zostało z 22 zabytkowych budynków dawnych Zakładów Mięsnych w Gdańsku. Przez lata dewastacji i pożarów pozostało ich tylko siedem.
Zabytkowe Zakłady Mięsne w Gdańsku - historia
Po 1989 roku gdy Zakłady Mięsne zakończyły swoją działalność, nastąpił smutny okres degradacji, zniszczeń i pożarów. Obecnie na terenie dawnych Zakładów Mięsnych, stoi kilka obiektów w złym stanie technicznym przypominających o niegdysiejszym "interesującym zespole przemysłowej sztuki budowlanej końca XIX wieku".
Większość obiektów i terenu jest od 2004 roku w rękach prywatnego inwestora - firmy Iberdom sp. z o.o. z Grupy Labaro Polska. Tylko trzy z nich należą do innych podmiotów, te są w zadowalającym stanie.
Zabytkowe Zakłady Mięsne w Gdańsku pod kontrolą konserwatora
Konserwator jeszcze w ubiegłym roku przeprowadził kontrolę m.in. w dawnej hali skupu małego bydła, dawnej hali uboju krów, budynku zarządu rzeźni i budynku restauracji. W styczniu wydał nakaz zabezpieczenia tych czterech obiektów, a raczej tego, co z nich zostało.
- Właściciel obiektu do 30 czerwca musi we wszystkich budynkach dokonać licznych zabezpieczeń. Gdy to nie nastąpi, konserwator będzie zmuszony do dalszych kroków w postaci nałożenia grzywien zapowiada Marcin Tymiński, rzecznik wojewódzkiego konserwatora zabytków.
Co musi zrobić obecny właściciel? Usunąć nieszczelności dachów, przywrócić zdemontowane oraz wzmocnić istniejące elementy układu konstrukcyjnego budynków, zabezpieczyć otwory okienne i miejsca przeznaczone na drzwi. Właściciel musi także sporządzić m.in. inwentaryzację obiektów, i ekspertyzę stanu technicznego.
Pod szyldem Grupa Labaro Polska kryje się kilka spółek. Kilka lat temu planowały one co najmniej pięć dużych inwestycji budowlanych na terenie Gdańska, ale żadna z nich nie doszła do skutku. Poza zabudową Zakładów Mięsnych Hiszpanie planowali m.in. budowę hotelu i mieszkań przy ul. Chmielnej, centrum handlowego i mieszkań na terenie tzw. Blaszanki na Dolnym Mieście, hotelu na północnym cyplu Wyspy Spichrzów oraz wieżowców Brama Wolności przy ul. Wałowej. W 2008 roku Labaro ogłosiło, że ma poważne problemy finansowe.
Dziś trudno dotrzeć do przedstawicieli firmy. W sopockim biurze firmy przy ul. Haffnera, na stałe dyżuruje wyłącznie sekretarka. Cały zarząd rezyduje w Hiszpanii. Polski przedstawiciel spółki, Jacek Czaplicki, był dla nas dziś nieuchwytny.
Już jutro przeczytasz u nas o historii Zakładów Mięsnych w Gdańsku.
Opinie (135) 2 zablokowane
-
2012-02-03 14:44
No! To kiedy właściciel planuje "wielkie ognisko"?
Oficjalnie otwieram zakłady. Obstawiajcie! Zobaczymy kto najbliżej trafi...
Osobiści obstawiam, że 14 lutego - specjalnie dla wszystkich "płomiennie zakochanych"! X-D- 51 1
-
2012-02-03 14:44
Pewnie jutro-pojutrze w nocy:
GORE!
- 33 0
-
2012-02-03 14:42
DOPIERO TERAZ SKONTROLOWAŁ!!!!
I WYDAŁ DECYZJE...SKANDAL...
- 59 0
-
2012-02-03 14:41
ooo czyli zaraz się spalą w niewyjaśnionych okolicznościach
róbcie zdjęcia na pamiątkę
- 47 0
-
2012-02-03 14:40
Po co ? tu jak widac mozna niszczyc ile wlzie i to bezkarnie. Stara zajednia w Oliwie
Młyn Emaus, Park na Pieckach Migowie lista jest dłuuugaaa.
- 79 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.