- 1 Brak koalicji w Radzie Miasta w Gdyni (215 opinii)
- 2 Trzy przejścia na odcinku 130 metrów (63 opinie)
- 3 Borawski i Lodzińska wiceprezydentami? (154 opinie)
- 4 Sprawa zgubionego karabinu trafiła do Gdyni (134 opinie)
- 5 Podpalacz z Gdyni w rękach policji (74 opinie)
- 6 Mieczysław Struk wybrany marszałkiem (147 opinii)
Jemy na mieście: Grill Italia Sempre przyjemnie zaskoczył, mimo wysokich cen
Późnym niedzielnym popołudniem wraz z przyjaciółmi wybrałam się do Grill Italia Sempre. Lokal znajduje się przy ul. Kościuszki 8, tuż przy dworcu i Sopot Centrum. Restauracja mieści się w zabytkowym ceglanym budynku, a wejść do niej można zarówno od strony dworca, jak i ul. Kościuszki.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Italian Grill Sempre to przestronna dwupoziomowa restauracja. Na parterze, zgodnie z panującym trendem, znajduje się otwarta kuchnia, są także wyeksponowane sezonowarki do wołowiny. Na piętrze mieści się znacznie więcej stolików.
Wnętrze utrzymane jest w stylu smart casual - nienachalnej włoskiej elegancji. Dominuje tu butelkowa zieleń, biel i czerń oraz jasne drewno. Białe ściany zdobią kolorowe retroplakaty reklamowe z włoskimi produktami. Na półpiętrze świeci się duży napis Grill Italia Sempre, a po drodze do toalet, które znajdują się w części piwnicznej, natkniemy się na starą Vespę. Na zewnątrz czeka na gości spory ogródek z parasolami.
W karcie znajdziemy klasyki kuchni włoskiej z pizzą na czele oraz znakomity wybór grillowanych steków z sezonowanej na miejscu wołowiny. Nasz wybór padł na:
- Vitello Tonnato: wolno gotowana cielęcina/sos tuńczykowy/kapary/rukola - 38 zł
- Tartare Primavera: tatar wołowy/kawior z pstrąga/grzyby shimey/grzyby enoki/szparagi/majonez umami/Grana padano - 46 zł
- Zuppa di Pesce: zupa z owocami morza/pieczywo czosnkowe - 59 zł
- Burger dello Chef: wołowina/cheddar/chutney z cebuli/jalapeno/majonez anchois/ketchup - 39 zł
- Rostbef Steak (300 g) - 87 zł
- Steki sprzedawane są na wagę, w karcie cena podana jest za 100 g, a ich waga waha się od 200 do 600 g.
Vitello Tonnato to bardzo dobra przystawka i wiem, że kiedyś ponownie jej skosztuję. Niezbyt gęsty sos był dość wyrazisty, nie tłumił jednak smaku delikatnej i kruchej cielęciny, lecz doskonale go uzupełniał wraz z dużymi, słonymi kaparami. OK, sosu było dużo, może nawet za dużo. Dodam, że Vitello Tonnato jest moją ulubioną włoską przystawką. Nigdy nie wychodzi z mody i pojawia się w menu każdej włoskiej restauracji na świecie, a pochodzi z Piemontu.
Tatar w wykonaniu Grill Italia Sempre nie do końca jest klasycznym tatarem, ale jego nowoczesną wariacją z odrobiną azjatyckiej nuty. Znalazłam w nim smaki słodkie, kwaśne, słone i ostre oraz umami. Smakował dobrze, ale zaburzone zostały proporcje. Dodatki przeważały nad delikatnym mięsem i trochę zgubił się jego smak. Niemniej to dobry tatar i wart uwagi.
Zupa rybna rewelacyjna, esencjonalna, delikatnie pomidorowa z krewetkowo-rybną nutką, z nieprzebraną ilością owoców morza i soczystym kawałkiem dorsza w cieście. Duże brawa należą się za doskonale przyrządzone owoce morza, które nie były gumowate. Także tutaj zostały zaburzone proporcje, wywaru było nieco za mało w stosunku do pozostałych składników. Ale i tak uważam, że to jedna z lepszych zup z owocami morza, jakie jadłam. W smaku przypomina słynną, francuską bouillabaisse.
Burger szefa był fantastyczny. Perfekcyjna średnio wysmażona wołowina była tak soczysta, tak dobra, że rozpływaliśmy się w zachwytach nad każdym kęsem. Smaku dopełniały proste, nieprzekombinowane dodatki, jak: ser cheddar, słodki chutney z czerwonej cebuli, słony majonez anchois i ostre jalapeno, a do tego lekka, nieprzytłaczająca bułka. Naprawdę świetny burger, który plasuje się w pierwszej piątce burgerów, jakie ostatnio jadłam.
Stek z rostbefu nas rozczarował. Poprosiłam o medium, czyli średnio wysmażony. Taki mniej więcej otrzymałam. Stek okazał się za twardy, trudny do przeżucia, raczej gumowaty niż kruchy. Trudno się go kroiło. Wielka szkoda, bo z opisów pani kelnerki zapowiadał się na wyjątkowo smaczny kąsek, a tymczasem trzeba nad nim popracować.
Podsumowanie:
Naszą wizytę w Grill Italia Sempre zaliczam do udanych mimo zastrzeżeń co do steka i wysokich cen, ale taniej już nie będzie.
Klimat/wystrój - 5
Smak - 5
Obsługa - 5
Estetyka potraw - 5
Ocena ogólna: 5
O autorze
Miejsca
Opinie (88) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-13 13:39
"wywaru było nieco za mało"
Naprawde "nieco"? Gdyby nie drugie zdjecie tego dania, to myslalbym, ze pomylono opis! Przeciez to obok zupy nawet nie stalo!
- 11 1
-
2022-06-13 09:27
Możecie przestać reklamować to mięcho? (2)
Nie jem mięsa od 10 lat ale każdy ma wolna wolę i robi co chce. Szanuję to. Ale czy musicie w taki sposób promować to żarcie. Naprawdę?
- 5 39
-
2022-06-13 13:26
To tak na dobra sprawe, nie powinno sie tez promowac weganizmu czy wegetarianizmu. Kazdy ma prawo do wlasnych wyborow.
- 2 0
-
2022-06-13 09:34
ludzie lubią mięso bo smaczne jest
- 12 1
-
2022-06-13 09:54
(1)
tatar za 46 zł to przesada ale mam uwagę do Pani Autorki - pisze Pani, że stek był twardy i gumowaty i wystawia Pani ocenę 5? za stek za prawie 90 zł? no proszę wybaczyć ale stek za 40 zł w sieciówce może być twardy a nie za prawie stówkę poza tym czy ten stek jest samotny? podany bez niczego?
- 12 0
-
2022-06-13 11:56
tamten był samotny, ponadto cierpiał na depresję :(
- 4 0
-
2022-06-13 10:53
Ostatnio byłam . Bardzo przyjemne miejsce pizza bardzo smakowala
- 1 1
-
2022-06-13 10:50
Nie przekombinowane dodatki
Chatney z czerwonej cebuli i majonez anchios to już przekombinowane dodatki. Tym niemniej brzmi smakowicie.
- 0 0
-
2022-06-12 14:34
Pani już podziękujemy z recenzjami (1)
- 96 4
-
2022-06-13 09:54
Spróbuj ją od michy odgonić
- 5 0
-
2022-06-13 09:53
Stek za twardy gumowy nie dało się go u kroić i ocena
Stek za twardy gumowy nie dało się go u kroić i ocena 5 , dla mnie powinna być dwója przecież to główne danie
- 13 0
-
2022-06-13 08:55
"W pierwszej piątce burgerów jakie ostatnio jadłam" (1)
Zdaje się za dużo Pani je.
- 10 1
-
2022-06-13 09:41
A nie widać?
Czy ktoś wierzy, że Pani chodzi do lokali z koleżankami?
- 5 0
-
2022-06-12 23:17
Jak ja sie ciesze ze w koncu dziadostwo (1)
Nawet nie wejdzie do lokalu bo im za drogo. W koncu konkretny klient ktory szanuje czyjąś prace i docenia trud i jakosc bogactwa smaku potraw. Dziadostwo biedronkowe wypad do biedry po kurczaki z promocji i żrec domowe najlepsze z kartoflami. Tanio i do syta wypad!
- 1 28
-
2022-06-13 09:25
Hehe
Kotlecik, ziemniaczki, suróweczkę i kompocik mam za 15 zł tanio i do syta.
Takich nie brakuje.- 3 0
-
2022-06-12 14:23
(2)
Wszystko pięknie ale cena zupy to już przesada
- 69 0
-
2022-06-13 09:03
I co to za teksty, że "taniej już nie będzie"? Będzie, jak nie tu, to gdzieś indziej.
- 9 1
-
2022-06-12 19:08
To zupa premium jest.
- 9 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.