- 1 Jest reakcja na serię kolizji z tramwajami (89 opinii)
- 2 Pościg między autami na trzypasmówce (58 opinii)
- 3 Wieczny problem z dzielnicami: "na" czy "w" (112 opinii)
- 4 Znów były wyścigi na al. Grunwaldzkiej (308 opinii)
- 5 108. urodziny najstarszej gdańszczanki (130 opinii)
- 6 Bezdomny bez pracy udawał inwestora (65 opinii)
Nowy hotel i minibrowar nad Motławą
W historycznym śródmieściu Gdańska rusza nowy hotel. Czterogwiazdkowy Hotel Gdańsk powstał w starym spichlerzu Nowa Pakownia przy ul. Szafarnia. Wraz z nim pierwszy w mieście minibrowar.
W pieczołowicie odnowionym XVIII-wiecznym budynku, stojącym tuż obok mariny jachtowej, na gości czeka 48 pokoi (w tym jeden apartament), niewielka sala konferencyjna i restauracja połączona z pubem.
Pokoje są nieduże, urządzone w klasycznym, ale stonowanym stylu. Na wezgłowiu każdego łóżka znajduje się reprodukcja zdjęcia dawnego Gdańska. Wyposażenie jest standardowe: telewizor, telefon, sejf, minibarek.
Z pokojów rozmieszczonych od strony głównej fasady budynku, przez niewielkie okna, wybite w grubym na niemal metr murze, roztacza się widok na marinę jachtową i przeciwległy brzeg Motławy z Żurawiem i Długim Pobrzeżem. W pozostałych pokojach goście będą spoglądać na powstający tuż obok zespół kamienic Szafarnia, budowany przez firmę Pekao Pirelli.
Wystrój pokoi jest dostosowane do dawnego klimatu panującego w całym budynku, który ze względu na zabytkowy charakter można było aranżować jedynie w niewielkim stopniu, a wszystkie propozycje architektów musiały być zaakceptowane przez konserwatora zabytków. Na każdym kroku w oczy rzucają się stare belki i słupy, które są nie tylko ozdobą, ale także stanowią konstrukcję budynku.
- Mieliśmy z nimi sporo problemu, gdy okazało się, że poszczególne słupy nie stoją w osiach. Na szczęście wykonawca [Korporacja Budowlana Doraco - przyp. red.] poradził sobie także z tym - mówi Roman Kinda z sopockiej spółki Navo Investment, która jest inwestorem hotelu.
Wykonawca rzeczywiście poradził sobie z trudnym zadaniem przebudowy zabytkowego spichlerza na nowoczesny hotel [to drugi taki przypadek w Gdańsku, od kilku lat w spichlerzu na Ołowiance działa także Hotel Królewski - przyp. red], ale nie można powiedzieć, by adaptacja przebiegała jak po maśle. Gdy latem 2006 roku inwestycję prezentowano po raz pierwszy, zapowiadano, że hotel ruszy już rok później. Prace opóźniły się nie tylko ze względu na komplikacje natury technicznej, ale także na badania archeologiczne, które przyniosły niezwykle ważne dla historii Gdańska odkrycia.
Za dwa lata, w ramach wspólnej inwestycji Pekao Pirelli i Navo Investment, na sąsiedniej działce powstanie druga część hotelu, w której znajdzie się 50 pokoi i apartamentów, a także dwie sale konferencyjne łącznie na 320 osób oraz centrum SPA.
O ile z nowego hotelu cieszyć powinni się przede wszystkim turyści, o tyle na znajdującej się tu restauracji skorzystają także mieszkańcy Trójmiasta, zwłaszcza ci rozkochani w dobrym piwie. Powód? W najniższej kondygnacji spichlerza powstał minibrowar. - Na oczach gości będziemy tu warzyć trzy gatunki piwa: jasne, ciemne i pszeniczne, a sezonowo także bocka - opowiada piwowar Michał Grossmann, który wcześniej zbierał doświadczenia m.in. u mistrzów piwowarskich z niemieckiego Amberga.
Hotel Gdańsk jest kolejnym tego typu obiektem w tej części miasta. Działają tu już pięciogwiazdkowy Hotel Podewils w Domu pod Murzynkiem oraz Hotel Królewski w spichlerzu na Ołowiance. Działka u zbiegu ul. Szafarnia i Długich Ogrodów (trwają prace archeologiczne) należy do firmy BW Hotel Gdańsk, ale nie jest wykluczone, że powstaną tu apartamenty, a nie hotel.
- 48 pokoi: 10 jedynek, 26 dwuosobowych, 11 większych pokojów "premium", 1 apartament,
- w trakcie ubiegania się o standaryzację, złożono wniosek o 4 gwiazdki,
- dyrektor: Anna Napiątek, wcześniej w gdańskim hotelu Wolne Miasto,
- ok. 30 pracowników w hotelu i ok. 40 w restauracji Brovarnia,
- inwestor: Navo Investment z Sopotu
- otwarcie: 26 lipca 2008 r.
Opinie (126) 5 zablokowanych
-
2008-07-24 19:09
dobry browar to podstawa
to ja Wam mowie.
do zobaczenia na miejscu- 0 1
-
2008-07-24 19:41
mala rzecz a cieszy
brawo gdansk
- 0 1
-
2008-07-24 19:51
super
nie trzeba będzie do wrocławskiego Spiża jeździć :)
- 0 1
-
2008-07-24 19:57
Artykul sponsorowany. Kogo interesuje data otwarcia już dzis, 2 dni przed? (2)
Ten artykul powinien chyba miec oznaczenie "Artykul sponsorowany". Piekna promocja za darmo.
- 0 1
-
2008-07-24 20:22
to fajna informacja, a co za różnica czy dziś, czy jutro? data otwarcia ważna jest dla gości hotelowych, a nie dla mieszkańców trójmiasta ;) no chyba, że napalasz się na piwo i martwisz się, że musisz czekać do soboty ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
- 0 0
-
2008-07-25 00:03
przyszli klienci tego hotelu
z pewnością nie czytają takich portali
- 0 0
-
2008-07-24 20:00
wino lepsze od piwa
Kiedyś na tym miejscu produkowano winko dagoma - nektar królów. Dzisiejsze piwa to suf!
- 1 0
-
2008-07-24 20:13
(2)
Okropna dobudówka do spichlerza od strony Dagomy nie razi - najważniejsze piwko :)
- 0 1
-
2008-07-24 20:15
(1)
w dobudówce jest klatka schodowa, a faktycznie nie razi, bo nigdzie jej nie widać ;)
- 0 0
-
2008-07-25 09:19
jasne - najważniejsze że nie widać !!!
- 0 0
-
2008-07-24 20:46
A najciekawsze są zawsze.. (4)
te pierwsze wpisy "POżytecznych idiotów" którzy sa chyba na etacie u Pawełko .
- 0 1
-
2008-07-24 21:09
Brawo! (1)
ani ja na etacie u "Pawełko" ani "POżyteczny" tylko po prostu lepszy od Ciebie siewco nienawiści i zamętu :P
- 0 0
-
2008-07-25 00:04
za dużo wybiórczej i tvn
moherze :D
- 0 0
-
2008-07-25 07:52
Bo przecież lepiej sobie ponarzekać, co nie?
- 0 0
-
2008-07-25 11:59
ale chłopcy..
ZAREAGOWALI !!! To budujące! Jak wiedza do kogo to było !!
- 0 0
-
2008-07-24 21:40
A co z tego beda mieli zwykli ludzie? Przecierz to dla bogaczy i zlodziei. (3)
Dlaczego nie podniesiono zasilkow dla bezrobotnych, zamiast budowac jakies hotele.
- 1 0
-
2008-07-24 21:41
ty udajesz, czy taki głupi głupi jesteś? co ma prywatny hotel do zasiłków dla niedorajd?
- 0 0
-
2008-07-24 22:22
(1)
bogaty nie znaczy złodziej głąbie
- 0 0
-
2008-07-24 23:47
jasne, napewno w Polsce ;]
- 0 0
-
2008-07-24 21:52
Cholerka trzeba owiedzić!
Piwo to podstawa :)
- 0 1
-
2008-07-24 22:24
do mk
Gdanskiego juz od jakiegoś czasu nie produkują
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.