• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • To chyba tekst sponsorowany. (17)

    Wczoraj byłem w Toruniu i widząc kolejkę do lodów w kawiarni lenkiewicz postanowiłem też zasmakować. To są dopiero lody!!! Malinowe (pełno nasionek maliny) PYCHA. Algida to tylko sekret dobrej śmietany.

    • 115 19

    • s

      urzekła mnie Twoja historia

      • 43 7

    • toruńskie lody są znakomite (4)

      nie tylko smaczne ale gałka to gałka - na jedną toruńską w Gdańsku przypadają trzy i to wszystko za 3 zeta. kto był i jadł ten wie o co chodzi, kto nie - jest skazany na gdanskie badziewie.

      • 27 8

      • co ty wiesz o gałkach ? (2)

        pojedź sobie do Bułgarii tam też masz pyszne lody gałkowane tyle że na wagę, 100 gr 1,60 lewa ok. 3,75 zł niema żadnego oszustwa, gałek wrzucasz ile chcesz, wielkość jakie tylko ci się podoba, później wszystko ląduje na wadze i płacisz za rzeczywisty (dodam przepyszny) ciężar loda , a nie tak jak u nas w Polanadii, że gałkę obetrze ci tak że masz z niej pół gałki a płacisz 3 zeta za całą i to jest uczciwe podejście ,a nie tylko wyrywanie kasy przez kochanych rodaków

        • 8 3

        • otwórz lodziarnie i sprzedawaj lody po 1,5 zł tak żeby nie "wyrywać kasy" a być uczciwym Polakiem. Może przez 2 miesiące się utrzymasz...

          • 2 5

        • Byłam w Dubrowniku i tam też były duuuuże gałki. Zamówiłam 3 gałki i dostałam tak ogromną porcję, że nie mogłam tego dojeść. Do tego jakie pyszne. Fakt, że ceny tam są wyższe niż u nas ale takimi lodami to można się najeść.

          • 0 0

      • Za pięć.

        Za trzy to na ulicy.

        • 3 1

    • Lenkiewicz najlepsze lody w Toruniu! gałki ogromne, 2 smaki to już obżarstwo ;)

      • 16 1

    • skoro produkcja jest w Baninie to i cena powinna być niższa. Magnum najlepsze (4)

      • 12 3

      • Tak jak paliwa z rafinerii (2)

        ale to nie działa

        • 18 1

        • W Gdańsku wyobywają ropę od kiedy? oni tylko przerabiają a to jest kolosalna rówżnica (1)

          • 4 10

          • Tak samo w Baninie - przerabiają składniki na lody.

            • 10 1

      • To tak jak z piwem

        to co masowe to siki, ale masa to kupuj co jest tanie

        • 4 0

    • W Orłowie... (1)

      ...na przeciwko TCH Klif, tam gdzie teraz jest Sushi Bar, kiedyś była lodziarnia/ciastkarnia. Nigdzie nie jadłam tak dobrych lodów truskawkowych jak tam - naprawdę miały smak truskawek, a nie ten badziew który teraz sprzedają wszędzie masowo... Do tego pyszle ciastka, ale te lody... Jak byłam mała pamiętam, że kolejki stały aż na chodniku. Bar sushi nigdy tego nie osiągnie!

      • 8 0

      • To przejdź..

        na drugą stronę, ul Przebendowskich. Idąc od Al. Zwycięstwa po max 200 m napotkasz super lodziarnię. Sami robią lody i polewy. Spróbuj... :-)

        • 6 0

    • lody z nasieniem powiadasz?

      • 5 3

    • WENTA

      Polecam lody od Wenty !

      • 0 0

    • także próbowałam i to nie raz

      Jestem Gdańszczanką a od 3 lat mieszkam w Toruniu - nie ważna jaka pora, zima czy lato - z przyjemnością idę do Lenkiewicza na lody, przepyszne, rodzina i znajomi jak przyjeżdżają też je chętnie biorą :)
      nie myślcie, że to sponsorowana reklama, po prostu warto polecić tą lodziarnie jeżeli zawitacie do Torunia ;)

      • 0 1

  • Moja sasiadka zrobila wiecej lodow niz algida (5)

    Bo pracuje w lodach koral ;)

    • 148 5

    • (1)

      Koral to swisntwo na wodze. Sama chemia. Jak mozna to jesc?

      • 21 6

      • Pani chłopcom robi te lody, nie zrozumiałeś

        • 24 4

    • lodybambino

      lody Koral, lody Mis... nie masz forsy patyk gryz !

      • 10 1

    • też lubię lody (1)

      ale takie krencone

      • 3 3

      • ja dla odmiany lubię kręconw

        • 0 0

  • Można poczytać na forum o lodach Toruńskich (1)

    • 26 5

    • nawet papież w Watykanie jada lody na śniadanie

      • 0 3

  • kocham zielone twistery ;)

    • 27 6

  • ranking.... (28)

    1. haagen dazs
    2. grycan
    .
    .
    .
    .
    .
    a potem już nic....bynajmniej ja nie znalazłem lodów równie pysznych

    • 30 53

    • (1)

      ben & jerry, a grycan to się nadaje.. : )

      • 18 5

      • Pisze się "PRZYNAJMNIEJ",

        a "bynajmniej" to ja nie jadam robaków.

        • 10 2

    • Lody BRUNO z Biedronki!

      • 21 6


    • spróbuj tych lodów to pogadamy o rankingu

      • 3 3

    • U mnie są najlepsze lody w trójmieście

      • 29 1

    • (1)

      tak grycan - pycha ! a sorbetów nikt lepszych nie robi!

      • 7 9

      • sorbety to niesą lody!! Potrafi je zrobic nawet oferma co ma dwie lewe rece!!

        Trzeba byc wyjątkowym frajerem by kupować sorbety za które placi sie jak za lody!Ale teraz takie pokolenie chowu bezstresowego co nie potrafi nawet herbaty mrożonej zrobić na lato i musi kupowac do domu :)

        • 9 1

    • Grycan ma najgorszą obsługę,kolejka kklientów a ini sobie gdzieś wychodzą...po dwukrotnym nie obsłuzeniu, nie korzystam! (1)

      • 12 8

      • przecież możesz sobie kupić wiaderko grycana w markecie

        wyjdzie taniej i bez chamskiej obsługi

        • 4 1

    • grycanki (1)

      to te spasione swinie antyreklame robia te spaslaki biedny grycan

      • 28 6

      • Co to są grycanki?

        Jakieś lody od Grycana z kuleczkami czekolady?

        • 0 0

    • bo nie jadłeś moich :D Ja "produkuję" lepsze lody

      w swojej kuchni niż te wszystkie (pożal się Boże) fabryki. Wystarczy tylko poszperać w necie, żeby znaleźć świetne przepisy na pyszne lody o różnych smakach, a ich wykonanie jest tak proste, że dziecko może je zrobić (o ile umie już posługiwać się mikserem :D).

      • 5 0

    • Dagniaux Artisan Glacier, bardzo polecam, aczkolwiek Francja... :C

      • 1 4

    • zgoda na haagen Dazs - ale grycan + ich niby bita poliuretanowa smietana bleee (2)

      Hageen Dazs
      Marjola - gdynia
      Zielona Budka

      potem nic a najlepsze wlasnorobne

      • 4 5

      • re

        Zielona Budka to już tylko popłuczyny po lodach od kiedy Grycan ją sprzedał.

        • 6 0

      • Haagen Dazs???

        Haagen Dazs to ciężka artyleria, lody bez polotu. Przynajmniej te dostępne u nas. Zero polotu i lekkości, ograniczona ilość smaków, wszystkei tylko tradycyjne. Zielona Budka się skiepściła na maksa, to już nie jest to co było.

        Za to Grycan ma sorbety prawie tak dobre jak włoskie, cudowne, leciutkie i naturalne. W przeciwieństwie do tych Algidy i Nestle.
        Dobre lody są też u Sowy.

        Najlepsze były kiedyś u Włocha w Sopocie, ale to bardzo dawno temu. Dobre są też malinowe z Kazimierza Dolnego, z takiej niepozornej budki w bocznej ulicy.

        • 1 7

    • nie jadłeś Lenkiewicza z Torunia, polecam!

      • 1 4

    • Lody na śmietance (2)

      Prawdziwe lody robi się na śmietance a nie oleju roślinnym czy margarynie. Popatrzcie na skład. 90% lodów jest robionych na oleju roślinnym bo taniej. Jedynie Grycan z polskich lodów robi na śmietance i paradoksalnie tanie lody robione na zamówienie marketu mają śmietankę np. Real czy Tesco. Pozostałe i to nawet zagraniczne typu Movenpick, Carte dor, wszystko bardziew.

      • 7 0

      • 'carte dor' to przeciez algida ;-) znafco (1)

        • 1 4

        • Konkluzją mojego posta było to że prawdziwe lody robi się na śmietance. Co to za różnica czy carte dor to algida czy nie? Przybyło tym lodom śmietanki od tego twojego spostrzeżenia?

          • 2 0

    • haagen dazs

      haagen dazs :))

      • 4 0

    • "bynajmniej ja nie znalazłem lodów równie pysznych"

      kwiatuszek :)

      • 3 2

    • najlepsze lody naswiecie zawsze robili Niemcy a potem opanowali całe USA i reszte świata.!

      tak jak ze wszystkim

      • 0 3

    • Zaraz plebs odpisze Ci, ze jedli takie same w biedronce, 2 razy taniej i po co przeplacac

      • 2 2

    • !

      cukiernia sowa

      • 1 2

    • Ranking:

      1. ben&jerry's
      2. haagen dazs
      3. grycan
      + bonus z przeszłości - Zielona Budka o smaku białej czekolady z kawałkami białej czekolady :)

      • 1 1

    • grycan fuuu

      grycan wcale nie ma dobrych lodow a haagen daza to nie mialam szansy sprobowac

      • 0 0

    • a ceny Haagen Dazs-a pamietasz? to lody dobre raz na m-c...

      • 0 0

  • Brawo Lody Banino! (1)

    • 25 7

    • W Baninie na lodach jeszcze nie byłem

      • 3 2

  • lody Miś na sukienniczej (4)

    przeciętne, ale z klimatem- zawsze kolejka :)

    • 64 6

    • aha, dobrze, że jesz lody nie ze wzgl. na smak, a na to, że kawiarnia ma xyz lat : ). Kawa też pewnie tylko starbucks + lans na ulicy

      • 6 11

    • deser angielski

      ten smak w misiu jest naprawdę wyjątkowy. Polecam spróbowac !

      • 16 1

    • dokładnie

      najsmaczniejsze lody gałkowane, smak ten sam od lat!

      • 7 3

    • karmelowe najlepsze

      nigdzie tak dobrze nie smakują

      • 1 0

  • Tylko niektóre lodziarnie (1)

    mają naprawdę dobre lody. Tych ze sklepu nie kupuję.

    • 9 19

    • to fajnie

      cieszę się że się z nami tym podzieliłeś

      • 11 11

  • Z perspektywy Europy, Gdansk, obecnie po wojnie, to zapyziala dziura z 1 ulica Dluga i wspomieniem czasow swietnosci Danzig (5)

    Reszta to bagan, smrod, glupota oraz artykuly Trojmiasto o najmniejszych bzdurach bez znaczenia, w stylu samochod na torach. PS: Nie mowiac juz o takich dziurach jak Gdynia.

    • 23 70

    • wszystkie poniemieckie miasta to dzisiaj dziury (z wyjątkiem Wrocławia)

      byłeś może w Elbing?

      • 11 9

    • Zle rozumiany patriotyzm sprawia ze glosujecie na nie. (2)

      Tymczasem wiecie doskonale, ze mam racje. Gdansk, Gdynia to DZIURY, CZARNE DZIURY, w ktorych po 20:00 psy pupami szczekaja.

      • 5 16

      • Byłeś kiedyś? (1)

        Ja mieszkam w Gdańsku od urodzenia i jakoś nie zauważyłam, żeby po 20-tej psy d*pami szczekały ...... Wyjedź za granicę i zobacz czy tam jest lepiej. Wrocław, Wawa, Katowice ..... identyczne miasta :) ale tylko swoje się chwali :D

        • 7 5

        • Zaklinaj, zaklinaj dalej

          ...

          • 3 1

    • Jeszcze jeden pisowiec

      Pisowiec, na bank pisowiec.

      • 1 3

  • CHEMIA A NIE LODY !

    jw

    • 20 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane