• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Konserwator skontrolował zabytkowe Zakłady Mięsne. Właściciel musi je zabezpieczyć

Katarzyna Moritz
3 lutego 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Budynek Zakładów Mięsnych po ostatnim pożarze. Stan na listopad 2011 rok. Budynek Zakładów Mięsnych po ostatnim pożarze. Stan na listopad 2011 rok.

Pół roku ma spółka Labaro na zabezpieczenie tego, co jeszcze zostało z 22 zabytkowych budynków dawnych Zakładów Mięsnych w Gdańsku. Przez lata dewastacji i pożarów pozostało ich tylko siedem.



Zabytkowe Zakłady Mięsne w Gdańsku - historia



Czy zabytki powinny mieć prywatnych właścicieli?

W 1983 roku do rejestru zabytków trafiły 22 budynki dawnych Zakładów Mięsnych przy ul. Angielska Grobla zobacz na mapie Gdańska . Historia tych zabudowań sięga do 1 listopada 1894 roku, kiedy na tym terenie otwarto Rzeźnię Miejską. Budynkom udało się przetrwać II wojnę światową. Po niej wznowiono w nich produkcję mięsa.

Po 1989 roku gdy Zakłady Mięsne zakończyły swoją działalność, nastąpił smutny okres degradacji, zniszczeń i pożarów. Obecnie na terenie dawnych Zakładów Mięsnych, stoi kilka obiektów w złym stanie technicznym przypominających o niegdysiejszym "interesującym zespole przemysłowej sztuki budowlanej końca XIX wieku".

Większość obiektów i terenu jest od 2004 roku w rękach prywatnego inwestora - firmy Iberdom sp. z o.o. z Grupy Labaro Polska. Tylko trzy z nich należą do innych podmiotów, te są w zadowalającym stanie.

Zabytkowe Zakłady Mięsne w Gdańsku pod kontrolą konserwatora



Konserwator jeszcze w ubiegłym roku przeprowadził kontrolę m.in. w dawnej hali skupu małego bydła, dawnej hali uboju krów, budynku zarządu rzeźni i budynku restauracji. W styczniu wydał nakaz zabezpieczenia tych czterech obiektów, a raczej tego, co z nich zostało.

- Właściciel obiektu do 30 czerwca musi we wszystkich budynkach dokonać licznych zabezpieczeń. Gdy to nie nastąpi, konserwator będzie zmuszony do dalszych kroków w postaci nałożenia grzywien zapowiada Marcin Tymiński, rzecznik wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Co musi zrobić obecny właściciel? Usunąć nieszczelności dachów, przywrócić zdemontowane oraz wzmocnić istniejące elementy układu konstrukcyjnego budynków, zabezpieczyć otwory okienne i miejsca przeznaczone na drzwi. Właściciel musi także sporządzić m.in. inwentaryzację obiektów, i ekspertyzę stanu technicznego.

Pod szyldem Grupa Labaro Polska kryje się kilka spółek. Kilka lat temu planowały one co najmniej pięć dużych inwestycji budowlanych na terenie Gdańska, ale żadna z nich nie doszła do skutku. Poza zabudową Zakładów Mięsnych Hiszpanie planowali m.in. budowę hotelu i mieszkań przy ul. Chmielnej, centrum handlowego i mieszkań na terenie tzw. Blaszanki na Dolnym Mieście, hotelu na północnym cyplu Wyspy Spichrzów oraz wieżowców Brama Wolności przy ul. Wałowej. W 2008 roku Labaro ogłosiło, że ma poważne problemy finansowe.

Dziś trudno dotrzeć do przedstawicieli firmy. W sopockim biurze firmy przy ul. Haffnera, na stałe dyżuruje wyłącznie sekretarka. Cały zarząd rezyduje w Hiszpanii. Polski przedstawiciel spółki, Jacek Czaplicki, był dla nas dziś nieuchwytny.

Już jutro przeczytasz u nas o historii Zakładów Mięsnych w Gdańsku.

Opinie (135) 2 zablokowane

  • No! To kiedy właściciel planuje "wielkie ognisko"?

    Oficjalnie otwieram zakłady. Obstawiajcie! Zobaczymy kto najbliżej trafi...
    Osobiści obstawiam, że 14 lutego - specjalnie dla wszystkich "płomiennie zakochanych"! X-D

    • 51 1

  • Pewnie jutro-pojutrze w nocy:

    GORE!

    • 33 0

  • DOPIERO TERAZ SKONTROLOWAŁ!!!!

    I WYDAŁ DECYZJE...SKANDAL...

    • 59 0

  • ooo czyli zaraz się spalą w niewyjaśnionych okolicznościach

    róbcie zdjęcia na pamiątkę

    • 47 0

  • Po co ? tu jak widac mozna niszczyc ile wlzie i to bezkarnie. Stara zajednia w Oliwie

    Młyn Emaus, Park na Pieckach Migowie lista jest dłuuugaaa.

    • 79 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane