• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zanim zjesz tatar w sopockim Sheratonie - podpisz oświadczenie

Marzena Klimowicz-Sikorska
31 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Takie oświadczenie musiał podpisać klient restauracji w sopockim Sheratonie po tym, jak zamówił potrawę z surowym jajkiem. Takie oświadczenie musiał podpisać klient restauracji w sopockim Sheratonie po tym, jak zamówił potrawę z surowym jajkiem.

Jakie jest ryzyko zatrucia się tatarem - potrawą, której głównymi składnikami są surowe mięso i jajka? Teoretycznie niewielkie, jednak ekskluzywna restauracja w hotelu Sheraton w Sopocie postanowiła odpowiedzialność za ewentualne negatywne skutki konsumpcji tego dania przerzucić na klienta, dając mu do podpisania... oświadczenie.



Oświadczenie polskiej centrali Sheratona w sprawie deklaracji, jaką dano do podpisania klientowi w Sopocie. Oświadczenie polskiej centrali Sheratona w sprawie deklaracji, jaką dano do podpisania klientowi w Sopocie.
Od kilku dni w Internecie można znaleźć skan oświadczenia, które ekskluzywna restauracja w Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa zobacz na mapie Sopotu dała do podpisania klientowi, który zamówił tatar wołowy i tatar z łososia.

Czytamy w nim: "Oświadczam, że spożywając danie "Tatar wołowy" i "Tatar z Łososia" z surowym jajkiem, biorę na siebie pełną odpowiedzialność za ewentualne skutki zdrowotne związane ze spożyciem tej potrawy. Oświadczam również, że rezygnuję z wszelkich roszczeń w stosunku do "Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa"."

Ponieważ rzeczywiście używanie surowych produktów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, może nieść ze sobą ryzyko zatruć, zwłaszcza jeśli panują tak wysokie temperatury, jak teraz, zapytaliśmy gdański sanepid, czym dokładnie możemy struć się, jedząc tatar.

- Przede wszystkim salmonellą, bo w skład tej potrawy wchodzi surowe jajko i pewnie dlatego restaurator wolał dmuchać na zimne - mówi Anna Obuchowska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. - Mięso natomiast jest badane zanim wejdzie do obrotu, więc jeżeli jest świeże, nie powinno w nim być nic, co mogłoby nam zaszkodzić.

Takie oświadczenia to dla restauracji:

Mimo że na pierwszy rzut oka oświadczenie wygląda jak żart, nie ma z nim nic wspólnego. W sopockim hotelu rzeczywiście doszło do takiej sytuacji. Ze względu na spore zainteresowanie dziwną formą traktowania klientów, warszawska centrala hotelu Sheraton wystosowała oświadczenie.

Czytam w nim: "(...) Chcielibyśmy podkreślić, że Sheraton Sopot Hotel działa zgodnie ze wszystkimi procedurami bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, w tym HACCP, który jest najbardziej wymagającym międzynarodowym systemem gwarantującym m.in. bezpieczeństwo żywności. (...). W związku z tym, w trosce o naszych gości i zgodnie z zaleceniami zapobiegawczymi HACCP, wyeliminowaliśmy surowe jaja z potraw serwowanych we wszystkich naszych restauracjach. W opisanym powyżej przypadku gość nalegał na podanie tatara z surowym jajkiem, dlatego konieczne było podpisanie oświadczenia. Jednakże zdajemy sobie sprawę, że ton oświadczenia nie był odpowiedni za co bardzo przepraszamy."

Pełna treść oświadczenia hotelu Sheraton. (pdf)

Miejsca

  • Sheraton Sopot, Powstańców Warszawy 10

Opinie (218) 4 zablokowane

  • organizator koloni dla dzieci

    Nie bierze odpowiedzialnosci za zatrucie bachorow starym miechem i zgnilymi warzywami Oferujemy standarty porownywalne z sheratonem

    • 5 1

  • organizator koloni ponosi taką odpowiedzialność - tylko ludzie nie zglaszaja takich spraw do sądu

    • 1 0

  • Sheraton powołuje się na HACCP

    jak się wczytałam w treść zapisow HACCP, taki system prawie nic nie znaczy

    i tego zdania jest mój znajomy z południa Polski, szef fabryczki produkującej mrożonki

    potrzeb atu po prostu człowieka z głową, który dopilnuje czystości

    • 1 0

  • (1)

    Do tatara daje się surowe żółtko a nie całe jajko a ponieważ salmonella wystęuje na skorupce jaja, wystarczy zatem zanurzyć jako w wrzątku na 20 sekund. Żółtko się nie zetnie a bakterie zginą.
    Nadmuchany problem.

    • 2 0

    • jajeczko w skorupce wystarczy wzrucic na 30 sekund do roztworu z Virkonem

      w sheratonie na Kurkowej tak robią widac stac ich na to by kupic Virkon ale w sopocki sheratton jest biedny i HACCP jest widac tylko na papierze, by sanepid sie nie czepiał

      • 1 0

  • U fabrykant był tatar z jajkiem

    i nikt nigdy nic nie podpisywał

    • 1 0

  • błąd w tytule

    Powinno być zanim zjesz tatara

    • 0 1

  • Tatar z jajem

    Przecież jajo kurze wystarczy zastąpić jajkiem przepiórczym/kucharze to powinni wiedzieć/,które jest wolne od salmonelli i problem się sam rozwiązuje.A jak chcecie zjeść najlepszego tatara w Sopocie to tylko w Tapasie /warunek-pod wódeczkę/Smacznego.Miłośnik sopockiego tatara.

    • 2 0

  • Prosze to jest moj numerek i prosze o plaszcz! Ja tutaj jestem kierownikiem tej szatni....

    ....nie mamy twojego plaszcza i co nam zrobisz? A obok karteczka:szatniarz nie odpowiada za rzeczy pozostawione w szatni - szatnia platna!

    • 2 0

  • Urządzenia do sterylizacji jaj

    Hotel Sharaton nie używa sterylizatora UV do jaj ? Wszak te urządzenie sterylizuje jaja i nadają się do jedzenia bez obawy o drobnoustroje. Lekka przesada z tym oświadczeniem. A może oświadczenie w sprawie zimnych napojów, lodów i nieprzegotowanej wody. Lipa lipa panie

    • 1 0

  • Czyli sprzedaja trujace jedzenie?????

    Sanepid od nich bierze????

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane