- 1 Znów pies pogryzł dziecko (361 opinii)
- 2 Zamkną przedszkole przez koncert Sheerana (77 opinii)
- 3 Zabrał kartę i ją zniszczył. "Procedury" (455 opinii)
- 4 Ograniczenie do 50 km/h nie ma sensu (324 opinie)
- 5 Wpadli, gdy wyłudzali kody BLIK (76 opinii)
- 6 Będzie rzeźba psa, który dryfował na krze (68 opinii)
Zanim zjesz tatar w sopockim Sheratonie - podpisz oświadczenie
Jakie jest ryzyko zatrucia się tatarem - potrawą, której głównymi składnikami są surowe mięso i jajka? Teoretycznie niewielkie, jednak ekskluzywna restauracja w hotelu Sheraton w Sopocie postanowiła odpowiedzialność za ewentualne negatywne skutki konsumpcji tego dania przerzucić na klienta, dając mu do podpisania... oświadczenie.
Od kilku dni w Internecie można znaleźć skan oświadczenia, które ekskluzywna restauracja w Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa
![zobacz na mapie Sopotu zobacz na mapie Sopotu](/_img/icon_map_16x12.gif)
Czytamy w nim: "Oświadczam, że spożywając danie "Tatar wołowy" i "Tatar z Łososia" z surowym jajkiem, biorę na siebie pełną odpowiedzialność za ewentualne skutki zdrowotne związane ze spożyciem tej potrawy. Oświadczam również, że rezygnuję z wszelkich roszczeń w stosunku do "Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa"."
Ponieważ rzeczywiście używanie surowych produktów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, może nieść ze sobą ryzyko zatruć, zwłaszcza jeśli panują tak wysokie temperatury, jak teraz, zapytaliśmy gdański sanepid, czym dokładnie możemy struć się, jedząc tatar.
- Przede wszystkim salmonellą, bo w skład tej potrawy wchodzi surowe jajko i pewnie dlatego restaurator wolał dmuchać na zimne - mówi Anna Obuchowska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. - Mięso natomiast jest badane zanim wejdzie do obrotu, więc jeżeli jest świeże, nie powinno w nim być nic, co mogłoby nam zaszkodzić.
Czytam w nim: "(...) Chcielibyśmy podkreślić, że Sheraton Sopot Hotel działa zgodnie ze wszystkimi procedurami bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, w tym HACCP, który jest najbardziej wymagającym międzynarodowym systemem gwarantującym m.in. bezpieczeństwo żywności. (...). W związku z tym, w trosce o naszych gości i zgodnie z zaleceniami zapobiegawczymi HACCP, wyeliminowaliśmy surowe jaja z potraw serwowanych we wszystkich naszych restauracjach. W opisanym powyżej przypadku gość nalegał na podanie tatara z surowym jajkiem, dlatego konieczne było podpisanie oświadczenia. Jednakże zdajemy sobie sprawę, że ton oświadczenia nie był odpowiedni za co bardzo przepraszamy."
Pełna treść oświadczenia hotelu Sheraton. (pdf)
Miejsca
Opinie (218) 4 zablokowane
-
2014-08-01 09:59
organizator koloni dla dzieci
Nie bierze odpowiedzialnosci za zatrucie bachorow starym miechem i zgnilymi warzywami Oferujemy standarty porownywalne z sheratonem
- 5 1
-
2014-08-01 10:11
organizator koloni ponosi taką odpowiedzialność - tylko ludzie nie zglaszaja takich spraw do sądu
- 1 0
-
2014-08-01 10:13
Sheraton powołuje się na HACCP
jak się wczytałam w treść zapisow HACCP, taki system prawie nic nie znaczy
i tego zdania jest mój znajomy z południa Polski, szef fabryczki produkującej mrożonki
potrzeb atu po prostu człowieka z głową, który dopilnuje czystości- 1 0
-
2014-08-01 10:39
(1)
Do tatara daje się surowe żółtko a nie całe jajko a ponieważ salmonella wystęuje na skorupce jaja, wystarczy zatem zanurzyć jako w wrzątku na 20 sekund. Żółtko się nie zetnie a bakterie zginą.
Nadmuchany problem.- 2 0
-
2014-08-01 13:38
jajeczko w skorupce wystarczy wzrucic na 30 sekund do roztworu z Virkonem
w sheratonie na Kurkowej tak robią widac stac ich na to by kupic Virkon ale w sopocki sheratton jest biedny i HACCP jest widac tylko na papierze, by sanepid sie nie czepiał
- 1 0
-
2014-08-01 10:56
U fabrykant był tatar z jajkiem
i nikt nigdy nic nie podpisywał
- 1 0
-
2014-08-01 11:35
błąd w tytule
Powinno być zanim zjesz tatara
- 0 1
-
2014-08-01 11:39
Tatar z jajem
Przecież jajo kurze wystarczy zastąpić jajkiem przepiórczym/kucharze to powinni wiedzieć/,które jest wolne od salmonelli i problem się sam rozwiązuje.A jak chcecie zjeść najlepszego tatara w Sopocie to tylko w Tapasie /warunek-pod wódeczkę/Smacznego.Miłośnik sopockiego tatara.
- 2 0
-
2014-08-01 13:11
Prosze to jest moj numerek i prosze o plaszcz! Ja tutaj jestem kierownikiem tej szatni....
....nie mamy twojego plaszcza i co nam zrobisz? A obok karteczka:szatniarz nie odpowiada za rzeczy pozostawione w szatni - szatnia platna!
- 2 0
-
2014-08-01 13:30
Urządzenia do sterylizacji jaj
Hotel Sharaton nie używa sterylizatora UV do jaj ? Wszak te urządzenie sterylizuje jaja i nadają się do jedzenia bez obawy o drobnoustroje. Lekka przesada z tym oświadczeniem. A może oświadczenie w sprawie zimnych napojów, lodów i nieprzegotowanej wody. Lipa lipa panie
- 1 0
-
2014-08-01 13:45
Czyli sprzedaja trujace jedzenie?????
Sanepid od nich bierze????
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.