• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia zaprasza na obiad

Michał Sielski
22 lipca 2009 (artykuł sprzed 14 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Trwa weekend kulinarny w Gdyni
Smacznie i tanio można zjeść w wielu miejscach Gdyni. Smacznie i tanio można zjeść w wielu miejscach Gdyni.

W ramach gdyńskiego "Szlaku kulinarnego" można odwiedzić już niemal 40 restauracji i barów, by spróbować śledzia po gdyńsku czy maków z pieca. Do końca września można też wypełnić ankietę oceniającą turystyczną Gdynię.



Szlak kulinarny to projekt Agencji Rozwoju Gdyni. Dzięki zawierającemu szczegółową mapę folderowi w kilku językach, turyści mogą bez problemu znaleźć polecane bary i restauracje, w których na ich podniebienia czekają kulinarne niespodzianki.

Oprócz tradycyjnych przysmaków niemal wszystkich kuchni świata, w centrum Gdyni można bowiem spróbować także lokalnych specjałów, jak wędzonych dzięki specyficznej recepturze ryb morskich czy śledzia po gdyńsku. Można też zaryzykować i wybrać coś bardziej intrygującego: "pierś Łukasza", zupę "Tom yam gai", cytrynowe fusilli lub kaczkę A-Dong.

Szlak kulinarny to jeden z pierwszych pomysłów Agencji Rozwoju Gdyni, który ma sprawić, by miasto zawładnęło nie tylko żołądkami, ale również sercami i umysłami turystów na długo. Już dziś można wypełnić ankietę, która ma odpowiedzieć na pytanie co poprawić w mieście, by przyjezdni czuli się w nim jak najlepiej.

- Ankietę opracowaliśmy wspólnie z niemiecką firmą IRS Consult AG i Serwisem Informacji Turystycznych PAP - mówi Anna Somorowska, prezes Agencji Rozwoju Gdyni.

W ankiecie, która jest wprawdzie nieco zbyt długa (jej rzetelne wypełnienie może zająć ponad 10 minut) są pytania m.in. o miejsca noclegowe, oznakowanie atrakcji turystycznych czy ocenę usług gastronomicznych. Wyniki przedstawione zostaną 9 października podczas organizowanego przez ARG w Gdyni IX Międzynarodowego Forum Gospodarczego.

-Dzięki niej będziemy mogli podnieść jakość usług turystycznych oraz opracować pakiet produktów, które zaspokoją coraz większe wymagania klientów - podsumowuje Anna Somorowska.

Opinie (258) 4 zablokowane

  • Zaminiłem Anker'a na przystanek Bistro przy świętojańskiej

    Świeże jedzenie, bardzo mila obsługa i wychodząc z lokalu ubranie nie jest przesiąknięte zapachami z kuchni.

    • 5 4

  • KWADRANS tez sie pogorszyl i to mocno (5)

    Poprosilem o szklanki (obiad dla 4 osob, wiec troche kosztowal). Szanowna pańcia spytala czy wode kupilismy u nich. Uczciwie powiedzialem, ze nie. "To nie dostaniecie szklanek!" Szok! Spytalem po raz drugi - patrzyla w sciane jakby mnie nie slyszala. Normalnie czasy komuny. Noga moja i moich znajomych wiecej tam nie postanie.

    • 12 5

    • (1)

      Szkoda że nie zabraliscie własnego obiadu.

      • 7 3

      • p.s.

        ty chyba komuny nie widaialeś. a myslisz, że na zachodzie to ci szklanki na głowie przyniosą?!!!

        • 1 2

    • a co sie dziwisz, (1)

      może jeszcze byś se grila postawił i sam mieso smazył.

      polskie ciecie, nie moge!!!

      jak se chcesz własna wode pic to na kwaterze gotuj. albo stara zapędź. polska turystyka. stara siedzi w garach i gotuje, a tatuś w klapkach i skarpetkach biczuje dzieci słowami "nie bo za drogo".

      polska paranoja.

      i jeszcze szklanek mu nie dali, toz to skandal....:)

      • 2 1

      • Polska paranoja?

        Obawiamam sie wiec, ze swojego Pcimia Dolnego nie opuszczales w zyciu, ze o ogolnie przyjetych zwyczajach w restauracjach (choc co z Kwadransa za restauracja...) nie slyszales. Smieszny koles z rodowodem z barow mlecznych...

        • 1 1

    • nie dostałeś szklanek pewnie dlatego że nawet nie wolno wnosic swoich napojów do knajp, a po za tym to lekka wiocha, moze niedługo ludzie zaczna jeszcze wnosic swoje jedzenie:))

      • 2 0

  • A dają golonkę [prawdziwą] i piwo [prawdziwe a nie s.ki?] (1)

    Dlatego wszystkie 'restauracje' to po prostu tanie jadki

    • 1 0

    • Ostatnio wypasioną golonkę jadłem w Anglii :)))

      hehe

      • 1 0

  • jak galux wypełni ankiete ??? (6)

    • 2 1

    • (1)

      Gallux nie jest przyjezdny :)

      • 1 0

      • galux nie jest przyjemny :)

        • 1 0

    • galux ma od tego fachowców

      za 50zł każdą ankietę wypełnią za niego

      • 2 0

    • no tak on z internetu wszystko wie

      • 0 0

    • ankieter bedzie musiał podkreslic PO w wypowiedziach na bank!!!

      ankieter bedzie musiał wziac duuuuża dawke relanium

      • 0 0

    • gallux moze wypełnic ankiete w jadłodajni z MOPS

      • 1 0

  • Anker (9)

    Mam jedną prośbę do Restauratorów ANKERA - ZMIEŃCIE SOS "Czosnkowy ?" DO PIZZY, bo SMAKUJE JAK KLEJ DO TAPET !!!! - Bardzo was o to prosze !

    • 11 2

    • w Ankerze nigdy nie było czosnkowego (5)

      i nie ma

      • 1 0

      • (3)

        Zgadzam sie.Sos biały to nie czosnkowy.Chcesz jeść czosnek to wracaj do wejherowa kaszubie.

        • 1 1

        • Czosnek (2)

          jest jeden z bardziej szlachetnych dodatkow. Nie wie o tym tylko ten kto jedzenie typu BIGmak uwaza za smaczne.

          • 1 0

          • (1)

            Czosnek doskonale zabija smak zepsutego mięsa. Gorąco polecam do potraw w knajpie.

            • 0 0

            • Może ty w tym celu używasz czosnku

              my robimy to dla jego walorów smakowych,
              idealnie pasuje do szpinaku, krewetek
              i mięs czerwonych,
              zmienia metabolizm człowieka,
              zawiera pożyteczne olejki eteryczne
              dezynfekujące układ oddechowy.

              Czosnek jest taką rośliną jak Żeń Szeń,
              oczywiście nie ten biały chiński substytut
              ale ten czosnek który dojrzewa u nas na jesieni.

              • 2 0

      • i sprawa sama sie wyjasniła -nie było czosnkowego:)

        • 0 0

    • znak zapytania świadczy o niepewnosci

      w sumie ma racje, bo to białe cos, to nie można określic jako posiadajace smak, ani czosnek, ani jogurt...

      • 0 0

    • (1)

      do pizzy keczup i nic wiecej bez wymyslania jakies majonez ,musztarrda,i kiecziup i albo zmiksują z ziołami albo z czosnkiem itd itp

      • 0 0

      • keczup do pizzy??!!!!!!!!!!!

        toz to polska profanacja. zabija smak calej potrawy, zresztą z czosnkiem jest tak samo. w zbyt duzych ilościach zabija smak.

        pojedź do włoch i poproś keczup do pizzy. jak cie nie zabija, to bedzie dobrze;)

        • 1 0

  • W trojmiescie nie ma dobrych knajp!!! (5)

    mówię o jedzeniu. A zwłaszcza w sopotkowie, gdzie turysta zeżre wszystko byle zapełnić żołądek.

    • 9 1

    • mówisz tak bo w Gdyni nie byłeś

      szczerze,
      sam dopóki się nie przekonałem
      miałem takie samo zdanie jak ty teraz

      • 1 0

    • (3)

      No, a Tesoro ? Świetna pizza i niezłe makarony, nie wspominając o pysznym tiramiusu. Polecam;)

      • 0 1

      • KOlego 6 lat mieszkałem we Włoszech więc (2)

        takie " Skarby" ( przyp. tłum ) nie robią mi !!!

        • 1 1

        • he he (1)

          najlepsze są "polskie" pizze:))) gumiaste ciasto i nawalone tyle skladników, że wszystko spływa, a najzabawniejsze jest to, że wszystko smakuje tak samo:)))

          też trochę siedziałem w italii i smieszy mnie jak sie ludzie zachwycają syfiasta pizzą, albo leja na nia tone keczupu, żeby zabic smak:)))

          • 0 0

          • Juz

            ja wiem jaka pizze podaja we Wloszech na miejscach turystycznych wiec bedze pseudolegend typu "tam to jest pizza" bo to BZDURY. Takiego dziadowstwa pizza nawet nie mozna nazwac.

            • 0 0

  • BISTRO LUNA ul.Władysława 4 (6)

    a my z żoną jak musimy to po pracy zawsze idziemy do LUNY.Pizza moze nie najlepsza,ale zestawy obiadowe -poezja.
    Pozlecam "pikantne kawalki piersi z kurczaka" - cena: 14zl, duzo i pyszne.

    ps.w Ankerze nie jest najgorsze te jedzenie,ale wieczny tłok i cale ubranie wali kuchnią.

    • 7 2

    • luna jest ok

      ale to taki trochę gorszy i droższy anker

      • 2 2

    • Ja tez Polecam LUne;D jem tam z chłopakiem co tydzien:P

      • 1 1

    • a o której mozna coś fajnego dostać?

      bo w Syrenie w Gdańsku po 14 to zapomnij,
      placki ziemniaczane albo jakąś zupę jedynie, co tam zostało.

      • 0 0

    • DRAMAT (2)

      W LUNIE PRACUJE TEN MIŁOSZ STARY NARKOMAN I ALKOHOLIK W DODATKU UKRYTY GEJ. NIGDY NIC TAM NIE ZJEM.

      • 0 0

      • o Kim Mowisz?:D

        • 0 0

      • Miłosz nie jest gejem! Ale narkomanem owszem!

        • 0 0

  • (8)

    Polecam barakude, wykwintnie, smacznie, a do tego fajne widoki.

    • 0 4

    • LOL

      Ona jest przeciez gorsza od Ankera.

      • 0 0

    • Baracuda

      a jakie fajne ceny ... ;)

      • 0 0

    • i pół bulwaru pachnie jak anker w środku...

      • 0 0

    • (3)

      Tam to dopiero jest masakra!
      Jakiś debilny kucharz polał mi amerykański steak chińskim sosem tao tao słodko kwaśnym! Niebawem wprowadzą tam makarony ze skrzydełkami z ostryg!

      • 1 0

      • to nie wiedziales co zamawiasz? (2)

        • 0 0

        • (1)

          Steak jest z USA a tao tao z chin debilu!

          • 0 0

          • a ty z Polski i wszystko jasne

            :)

            • 0 0

    • super

      Zgadzam się w Barakudzie jest super

      • 0 1

  • uwielbiam jeśc w Gdyni

    szczególnie w barach typu bistro, których jest dużo, czeka się krótko, a jedzonko jest naprawdę przepyszne.

    ogólnie oferta kulinarna gdyni bije na łeb gdanską, przynajmniej w jakości potraw!

    anker, monte, kwadrans....to jest pyszne:)

    • 8 2

  • Super AKCJA

    nareszcie coś dobrego się zaczyna dziać, i to oddolnie!

    Gratulacje !

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane