- 1 Zabójstwo 69-latki we Wrzeszczu (125 opinii)
- 2 Fotowoltaiczny dziwoląg w Sopocie (94 opinie)
- 3 Kasa samoobsługowa to okazja do kradzieży (149 opinii)
- 4 Przystanki tramwaju wodnego w dzierżawie (42 opinie)
- 5 Podrzucanie śmieci to nie wykroczenie? (115 opinii)
- 6 Wypadek galeonu i motorówki. Jest raport (61 opinii)
Restauratorzy zwodzą nas na potęgę
Zaschnięta sierść na talerzu, zawyżanie cen i mniejsze od deklarowanych ilości alkoholu w drinkach - tego możemy spodziewać się w pomorskich restauracjach, pubach i barach. Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej z Gdańska są tragiczne - uchybienia stwierdzono w 95 proc. skontrolowanych lokali.
Kontrola trwała od lipca do września tego roku. Inspekcja Handlowa w Gdańsku właśnie podsumowała jej wyniki, które okazują się zatrważające. Praktycznie w każdym lokalu gastronomicznym w Trójmieście i okolicach jesteśmy oszukiwani. Co gorsza - jest gorzej niż przed rokiem.
- Porównując wyniki obecnych kontroli do ustaleń z roku 2010, można jednoznacznie stwierdzić, że odnotowano wzrost szeregu istotnych nieprawidłowości w placówkach gastronomicznych. W efekcie nałożono mandaty karne i skierowano zawiadomienia o podjęcie odpowiednich działań do m.in. Sądów Rejonowych, organu nadzoru sanitarnego, Urzędu Miar czy Urzędu Skarbowego - mówi Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Kupując drinki możemy być niemal pewni, że nigdy nie wypijemy tyle alkoholu, za ile zapłaciliśmy.
- Podczas kontroli w Gdyni stwierdzono niedomiar zakupionych dwóch drinków alkoholowych. Na deklarowaną objętość jednego drinka 140 ml, faktyczna łączna objętość dwóch drinków wynosiła 240 ml - podaje przykład Dariusz Klugmann.
W Karwi, Rowach czy Ustce wagi w barach rybnych w "tajemniczy" sposób zawsze wskazywały większą wagę ryb niż na swoich talerzach znajdowali kontrolerzy. Nic dziwnego - stosowane były wagi bez ważnej homologacji, a w niektórych przypadkach nawet domowej roboty!
Restauratorzy nie zawsze używają też produktów, które wymieniają w karcie. W tczewskim barze do produkcji "Kebaba greckiego" użyto ser sałatkowo-kanapkowy "Favita", zamiast deklarowanego sera feta. Baranina z dodatkiem wołowiny też okazywała się atrakcyjniejsza dla kucharzy zamiast zadeklarowanej samej baraniny, a "ekstra Pasłęcki miks do smarowania 76 proc. tł." lepszy od masła. Rozbawić mogą za to tłumaczenia przedsiębiorców, którzy twierdzili, że nie widzą różnicy pomiędzy sokami, a nektarami.
Codziennością jest używanie starego tłuszczu do smażenia, który wymieniany był zwykle dopiero podczas kontroli. Słabo jest również z czystością. W trzech placówkach talerze i półmiski przeznaczone m.in. do wydawania dań rybnych zanieczyszczone były drobinkami surowego mięsa oraz posiadały widoczne ślady zeschniętych resztek żywności i sierści.
Inspekcja Handlowa nie ujawnia nazw skontrolowanych lokali, ale udało się nam ustalić, że do wszystkich skontrolowanych w Trójmieście były zastrzeżenia. W rejonie nadmorskim naszego województwa sprawdzono 21 punktów gastronomicznych. Niechlubnym rekordem może "pochwalić się" restauracja z Gdyni, która m.in. w karcie dań nie podawała informacji o ilości potraw i napojów, nie miała daty wystawienia cennika, jej pracownicy nalewali mniejsze porcje alkoholu, kucharz nie miał aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno - epidemiologicznych i podmieniał soki na nektary.
Miejsca
Opinie (306) ponad 20 zablokowanych
-
2011-11-24 15:35
Zawsze się leje 3cl zamiast 4cl. (1)
- 5 3
-
2011-11-25 07:14
Ciekawe gdzie
u mnie w knajpie niedopuszczalne.
- 0 0
-
2011-11-24 15:39
i nie tylko
zarabiaja na zamalych porcjak masakrycznie od dostawcy zadaja bardzo niskich cen a pozniej w karcie oferuja potrawy z 100 - 200 % marza bo twierdza ze inaczej sie nie da wiem to dobrze bo mestem ich dostawca.
- 8 0
-
2011-11-24 15:44
TYLKO IDIOCI I SNOBY STOŁUJA SIĘ NA MIEŚCIE (4)
ONI ZAWSZE MAJĄ MAŁO CZASU ALBO "DUŻO" PIENIĘDZY
- 9 15
-
2011-11-24 15:52
tak, masz słusznego nicka - polski błaźnie (3)
- 6 5
-
2011-11-24 19:48
dobrze, że mi to napisałeś bo myslałem patrząc na twojego, że sam jestes w tej profesji (2)
- 3 1
-
2011-11-24 19:48
noszę halki (1)
- 2 1
-
2011-11-24 19:49
a ja lubię lalki
- 0 2
-
2011-11-24 15:46
Bary mleczne uber alles!!!!
- 11 0
-
2011-11-24 15:46
po kiego taka kontrola jak nie publikują listy tych knajp-cwaniaczków ???dawać listę. wtedy będzie wiadomo kto przycina i gwarantuję, że szybko spadnie mu frekwencja
- 15 0
-
2011-11-24 15:51
Często jadam w mieście i muszę przyznać, że jest niewiele miejsc, w których bezpiecznie można zjeść. (1)
Jedzenie bez zadęcia i uczciwe, tam nie oszukują: Sole Sycylia Gdynia (doskonałe domowe jedzenie, świetna pizza z pieca), Kotwica (obok UM w Gdyni - śniadania rewelka, pizza ok), Thai Bistro obok Centrum Na Wzgórzu w Gdyni (stara Tajka daje czadu - dobre papu), Margherita w Oliwie (kultowe miejsce - jedzenie bezkonkurencyjne), Classic w Oliwie (kopia TGI Fridays - papu bardzo dobre) - to tyle w skrócie.
- 1 10
-
2011-11-24 20:17
Ja pikuję
facet chyba nie masz kubków smakowych? Anker w gdyni to tłusty szajs a ta niby amerykańska w oliwie to już kompletna porażka ( moje małe dziecko było zazenowane jak pani kelnerka spytała czy jedzenie było dobre a on nie chciał jej urazic, bo sam zapach spowodował, że nie ruszył tego przypalonego scierwa )! Margherita w oliwie robi najpierw placki na które potem wrzuca cos tam tłustego ( kompletne pomieszanie z poplataniem - tak pizzy sie nie robi)
- 3 0
-
2011-11-24 15:52
MAX PIZZA ZASPA TAM SIE MOZNA DOBRZE I SMACZNIE NAJESC
P.S tylko kelnerki zarozumiałe...
- 6 6
-
2011-11-24 15:53
"żyjemy w kraju w którym wszyscy chcą nas zrobić w ch..a"
począwszy od rządu, a na księdzu skończywszy. "Drobnych złodziei wieszają, a wielkim się kłaniają" taki kraj
- 21 0
-
2011-11-24 15:56
podać do wiadomości publicznej lokale które oszukują PILNE
- 12 0
-
2011-11-24 15:57
a potem się dziwia, ze Polacy nie chca jesc w restauracjach
i szukaja debilow na promocje za pol ceny jeszcze obnizajac porce a polaki glupie stoja w kolejkach zeby zaoszczedzic 10zl i pokazac jaki to on jest cwaniak, ze wykiwal restauracje, a tak naprawde to polaka dymaja na kazdym kroku
- 10 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.