• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sanepid sprawdza bary i restauracje w Trójmieście. Nie jest źle

Michał Sielski
27 lipca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych. Na razie bez obaw możemy jeść w sezonowych punktach gastronomicznych.

Na Pomorzu jest aż 3 tys. sezonowych punktów gastronomicznych. Wszystkie zostaną skontrolowane co najmniej raz. Na razie wykryto tylko niewielkie uchybienia, gorzej może być pod koniec wakacji.



Jak oceniasz sezonowe punkty gastronomiczne?

Każdy właściciel punktu gastronomicznego musi zgłosić się do Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego jeszcze przed otwarciem swojego baru czy choćby budki z lodami. Po kontroli otrzymuje dokument uprawniający do prowadzenia działalności. Nie oznacza to jednak, że potem może robić, co chce. W Trójmieście właśnie trwają kontrole.

Kontrolerzy odwiedzają wszystkie bary, restauracje, smażalnie czy budki z goframi na Pomorzu. Jeśli znajdą uchybienia, mogą wystawić mandat, a nawet zamknąć obiekt. Na razie najbardziej surowymi sankcjami nikogo nie trzeba było karać.

- Kontrolujemy wszystko: ubiór pracowników, kuchnie, miejsca, w których przechowywana jest żywność, myte są naczynia, a nawet wyrzucane śmieci. Kontrola obejmuje punkt wewnątrz i w jego najbliższym otoczeniu. Nawet sprzedawca na plaży nie może pracować np. w stroju kąpielowym - zaznacza Andrzej Jagodziński, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. - W niektórych punktach są niedociągnięcia, ale ogólnie nie mamy większych zastrzeżeń - dodaje Jagodziński.

Kontrole trwają nadal. Z doświadczenia inspektorów wynika, że gorzej będzie pod koniec sezonu. W poprzednich latach znajdowali wtedy więcej niedociągnięć. Reguła jest stała - im bliżej końca sezonu, tym gorzej.

W pierwszej kolejności sprawdzane są firmy, wobec których były zastrzeżenia klientów. Można je zgłaszać do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod nr tel.: 58 344 73 00 lub e-mail: wsse.gdansk@pis.gov.pl.

Miejsca

Opinie (149) 10 zablokowanych

  • (4)

    dobra wiadomość, chodzi o nasze zdrowie!!!!!! nie ma żartów!!!!

    • 53 10

    • Tak, trojmiasto.pl to swietny informator tyle ze zrobil sie taka tablica ogloszeniowa njusow z drog, torow, nabrzezy oraz lotnisk; kin i restauracji czyli jakis taki nieformalny portal infrastruktury tyle ze z poslizgiem bez ostrzezenia przed nim. Nie wspominajac calkowitego oddejscia od lzejszych tematow i ciekawostek, jak np. juz nie pamietam poniewaz zwrot na tor PP byl zbyt ostry natomiast styl niezbyt bystry. Troche SM portal. S to pisaki, a M to czytajce.

      • 0 3

    • dobra wiadomosc?

      przestan, wiekszosc ma uklady.jak ma przyjechac sanepid to sa poinformowani o tym, i odpowiednio sie przygotowuje zaplecze zeby bylo wszystko ok.
      wszystko to wielka sciema.

      • 7 0

    • w jednej z pizzeri gdanskiej... (1)

      jakby wpadla tam senepid...ale niespodziewanie bez zapowiedzi.... to by sie zdziwili.
      warzywa z ktorych sa robione surowki nie sa myte, na podlodze brod az sie lepi...
      wystarczylo mi byc raz na zapleczu, i wiecej stamtad nic nie zamowie.

      • 5 0

      • To po prostu zwróć uwagę obsłudze pizzerii, że nie jest czysto i wyeliminujesz problem :)

        • 1 1

  • (3)

    przede wszystkim jest drogo!!

    • 84 8

    • (2)

      Trzeba się cenić. Prawnicy się cenią, cenią się nauczyciele, architekci, budowlańcy, cenili się stoczniowcy, to dlaczego branża gastronomiczna ma się nie cenić?

      • 9 12

      • Budę na plaży z piwem z puszki za 9PLN (1)

        i smażonym w trzytygodniowej fryturze mrożonym dorszem za 30 PLN z dodatkami w postaci surówki z kapusty i frytek, nazywasz branżą gastronomiczną? Odważna teza :-/ Jak dla mnie to żerowanie na głodnym frajerze - wczasowiczu, a nie gastronomia.

        • 21 1

        • Nikt nie kazal ci sie TAM obudzic.

          • 0 10

  • takie gadanie (1)

    dym z grilla i konserwanty są na tyle trujące, że żadna bakteria nie przeżyje, nie zapominajmy też że mocz ma właściwości bakteriobójcze, więc obsikane ręce sprzedawcy odkażają jedzenie

    • 56 22

    • to ty wez se odkaż mozg

      • 0 2

  • Nie jest źle wystraczy 300zł pod ladą dać i Pani podpisuje że wszytsko jest oki :) (2)

    Jakim cudem sprzedaje się w Tesco na chełmie albo na jarmarkach
    wędliny naturalne wędzonki i ryby wędzone bez chłodni 10 lewów
    i czterech pokoi bo takie są wymagania sanepidu ?

    Mięso leży na szmatach w cieple bez wody i co ?

    • 69 11

    • ZA 300 ZŁ TO MI SIE NIE OPLACA kRETYNIE RYZYKOWAC

      • 8 9

    • A w Leclercu był w sprzedaży łosoś wędzony (plastry) - opakowania leżały w zepsutej chłodni, w której stała woda. Ochyda, kiedy

      wziąlem do ręki ociekające wodą opakowanie. Gratulacje dla Leclerca

      • 2 1

  • Taaaa........ (1)

    zjedzenie czegokolwiek w takiej budzie zapewne doprowadzi do bolesnych obstrukcji

    • 17 9

    • Raczej w drugą stronę

      to zadziała :-)

      • 3 1

  • Deptak do mola na Zaspie / Brzeźnie (1)

    Na deptaku do mola nie będą mogli skontrolować. Drugi rok nic się tam nie dzieje. Nic dylko delektować się pięknem tamtego miejsca bo budki z lodami i goframi rzekomo szpeciły. Wypadałoby pogratulować władzom miasta za to jak potrafili umilić życie mieszkańców i turystów.

    • 27 8

    • no jak to ;)

      przecież jest jedna budka z lodami i goframi na samym początku deptaka, gdzie nawet nie mają świeżych owoców do gofrów, tylko dżem :/

      • 2 0

  • Sanepid to jedna wielka sciema :) (6)

    W jednym z bardzo znanych barow w Gdansku pracuje moj znajomy:)

    Wizyta sanepidu wyglada tak ze ida sobie z wlascicielem na kawke i rozmawiaja :)

    A tak to zdarzalo sie zamawiac przeceniany twarog w ktorym trzeba bylo wywalac 5-10 cm plesni z wierzchu wiadra, lub byly przypadki znajdowania potluczoneko szkla w potrwach :)

    • 48 4

    • Dokładnie (1)

      Sama przez jakiś czas pracowałam w jednej ze znanych z gdyńskich pizzerii.Wizyta sanepidu to jakas porażka!.Zdarzało sie nawet tak ze dzwonili pare dni wczesniej że przyjda.A jak przyszli to oczywiście kawka ,ciasteczko ,obiadek itp.Na kuchnie nawet nie zajrzała.Taki jest sanepid!!!!!!!!!!!!!!!!



      Pracowałam też w innej pizzerii to myszy biegały i s****y gdzie popadnie syf taki nie do wytrzymania no ale szefuncio posmarował Pani z sanepidu

      • 10 4

      • rozpier... cały ten Sanepid...

        banda nierobów i oszustów

        • 9 2

    • Ja słyszałem z ust właściciela restauracji to samo w nieco innej formie...

      "panie z sanempidu przychodzą się nawpierd...ć, po czym biorą kilka flaszek na wynos za pozytywną decyzję" i tym o to sposobem ciężko zapracowują na swoją opinię wśród Gdańszczan.
      Generalnie ta instytucja jest rodem z PRL w 89 powinna się samorozwiązać:-)

      • 11 1

    • jeden z barów w Gdyni

      zdarzyło mi się kiedyś być tam świadkiem wizyty Pani sanepid, weszła i wyszła zadowolona, a na kuchni nie było powierzchni, która by się nie kleiła, syf straszny, pracownice długie i brudne paznokcie, które między innymi lepiły pierogi... yyyh

      • 3 1

    • ja też pracowałam w jednym trójmieskim, niedużym hotelu. O tym, że przyjdzie Pani z sanepitu wiedzieliśmy kilka dni wcześniej ale i tak nie udało się ukryć wszystkich niedociągnięć. Pani je zauważyła i trochę pamarudziła ale potem dostała obiadek i butelkę najlepszej whisky jaką mieliśmy w barze i wszyscy byli zadowoleni.

      • 2 0

    • Wszyscy

      dobrze wiedza co wyprawiaja inspektorzy z Sanepidu , wszyscy udaja slepych i gluchych , trzeba rozwiazac te inspekcje rodem z PRL dla nich czas stanal w miejscu , biora jak brali bez zadnej zenady.

      • 2 0

  • W życiu nic nie zjem z takiego straganu (4)

    dzisiaj jest,jutro nie ma,
    a kiszki wykręcone na drugą stronę,
    najbezpieczniej w mcdonalds czy kfc

    • 20 44

    • moze nie najbezpieczniej ale kontrole tam sa czeste i rzetelne.

      • 9 4

    • (1)

      mcd - smakuje jak papier toaletowy z masłem. i odbija się wiadrem

      • 13 3

      • serio?

        ja myślałem że smakuje dobrze,inna sprawa to jak ten smak jest osiągany.

        • 5 0

    • smacznego

      kfc hot wings z Zaspy wyrzucilismy do kosza - tak smierdzialy ! (choc byly smazone)

      • 0 0

  • Wszytsko jest czysto i schludnie - ja całe życie jem hamburgery przy dworcu pkp wrzeszcz (1)

    i żyje - tryskam zdrowiem i mam słodką buzię

    • 30 8

    • Maniek napisz ile masz lat, to napisze ile życia przed Tobą.

      • 6 0

  • To złoty okres na dodatkowe dochody sanepidu.... (4)

    wiekszość barów to tymaczasowe prowizorki, bez jakiego kolwiek zaplecza sanitarnego. Brudne sciany, lodówki, naczynia ale za 1500zł na miesiac przymykają oko.

    • 24 4

    • Taki z Ciebie znawca bo sam dajesz w lape? Jezeli masz dowody to idz do prokuratury albo napisz do Faktu bedziesz sławny. (3)

      • 3 7

      • (2)

        widzisz prawda w oczy kole

        • 5 0

        • Zamow sobie prenumerate Faktu (1)

          kolejny"niemy" tropiciel afer

          • 0 4

          • a co to jest fakt?

            • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane