• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycja i przyszłość na talerzu. Zbliża się Noc Restauracji

Łukasz Stafiej
26 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
W Nocy Restauracji udział weźmie kilkanaście restauracji. Nocne menu będzie serwowane od godz. 19 do godz. 2. W Nocy Restauracji udział weźmie kilkanaście restauracji. Nocne menu będzie serwowane od godz. 19 do godz. 2.

Motyw przewodni tegorocznej Nocy Restauracji w Gdańsku to połączenie kulinarnej tradycji z kuchnią przyszłości. W imprezie 29 maja weźmie udział kilkanaście restauracji, których szefowie kuchni przygotowali specjalne, nocne menu.



Impreza odbędzie się w Gdańsku po raz trzeci. Dwie poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem - mieszkańcom Trójmiasta spodobał się pomysł, aby spotkać się wieczorem przy stole i dobrym posiłku. Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest połączenie tradycji z przyszłością.

- Kuchnia tradycyjna odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań. W temat wpisują się dawne przepisy, zapomniane receptury, wielowiekowe tradycje kulinarne, a także dania naszych babć, które wspominamy z czasów młodości - wyjaśnia Piotr Benowski z firmy Landbrand, organizatora imprezy. - Kuchnia przyszłości to z kolei pole popisu dla szefów kuchni specjalizujących się w kuchennych eksperymentach, podążających za najnowszymi trendami i poszukujących nowych połączeń smaków. Oprócz nieczęsto spotykanych połączeń składników, gości zaskoczy nowoczesna technika kulinarna, na przykład wykorzystanie ciekłego azotu czy kuchnia molekularna.

W imprezie weźmie udział kilkanaście restauracji, m.in.: Bohemia, Cała Naprzód, Czekoladowy Młyn, DaMario Ristorante, Dom Sushi, Restauracja Filharmonia, Grand Cru, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Kokieteria, Lao Thai, Long Island, Mon Balzac, Szafarnia 10Zappio. W każdej z nich dostępne będzie specjalne, nocne menu oraz popisowe "nocne danie".

Niemal w każdym lokalu odbędzie się pokaz live cooking. Niemal w każdym lokalu odbędzie się pokaz live cooking.
Będzie można spróbować m.in. jagnięciny z kalafiorem, pietruszką i sosem miętowym (49 zł, Restauracja Filharmonia); łosia z fasolowym brownie i głogiem (48 zł, Zappio); schabu z dzika sous vide z kaszanką z pesto z czosnku niedźwiedziego i karmelizowaną marchewką (38 zł, Kokieteria); sandacza sous vide z rabarbarem w cukrze fiołkowym (39 zł, Cała Naprzód); sushi z krabem soft shell smażonym w tempurze, chilli oraz papayą, obtoczony w kawiorze z ryby latającej (34zł, Dom Sushi) czy tajskiego kocioła shabu shabu (41 zł, Loa Thai).

- Wszystkie zaproszone restauracje charakteryzują się autorskim podejściem do sztuki kulinarnej. Gotują w nich doświadczeni, kreatywni szefowie kuchni, korzystający z jakościowych, sezonowych, często lokalnych produktów, a tworzone przez nich kreacje zasługują na miano małych kulinarnych dzieł sztuki - tłumaczy Benowski.

W większości restauracji degustacjom towarzyszyć będą pokazy live cooking serwowanych potraw. Nocne menu zacznie obowiązywać o godz. 19 do godz. 2 lub ostatniego klienta. Lista restauracji biorących udział w imprezie wciąż jest aktualizowana.

Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Wydarzenia

Miejsca

Opinie (24) 8 zablokowanych

  • pozdrowienia dla laureata

    Pozdrowienia dla Bartka:-)

    • 0 0

  • atrakcyjne ceny ? (1)

    Czym oni chca przyciaglac ludzi? Pora nie obiadowa..nawet nie odpowiednia na kolacje i ceny tez nie powalaja wiec kto normalny tam pojdzie zrec po nocy ???

    • 0 0

    • To impreza dla tych, co po nocach wyżerają zawartość lodówki.

      • 0 0

  • Jak sie klientow nie ma za dnia to sciaga sie ich chociaz w nocy nazywajac chora akcje mega "atrakcja" !

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane