• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdy lodówka chce cię zabić

Marzena Klimowicz-Sikorska
28 lutego 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Toksyny rozwijające się np. w kukurydzy są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Toksyny rozwijające się np. w kukurydzy są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Czy nieczyszczona regularnie lodówka może nas zabić? Jak powstaje w konserwach jad kiełbasiany - najsilniejsza na świecie trucizna i zarazem najskuteczniejszy preparat na zmarszczki? I dlaczego trzeba bacznie przyglądać się orzeszkom i kukurydzy, którą jemy?



W zaniedbanej lodówce mogą powstawać bardzo groźne toksyny. W zaniedbanej lodówce mogą powstawać bardzo groźne toksyny.
Nie jesteśmy w stanie mieszkać w sterylnych warunkach. Ma to swoje dobre strony - gdyby nie mikroby, nasza odporność byłaby mizerna, najmniejszy katar kończyłby się wizytą w szpitalu. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy, że sami sobie hodujemy niebezpiecznych "lokatorów", którzy nie tyko pogarszają nasz nastrój, ale też... czyhają na nasze życie.

O tym, jak ustrzec się zatrucia, a nawet śmierci poprzez kontakt z groźnymi substancjami obecnymi w każdym domu, opowie 1 marca o godz. 18 w sali 300 w Gmachu Głównym prof. Aleksander Kołodziejczyk z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.

Czy należy bać się ziemniaka? - Wiele osób nie wie, że osłabienie wiosenne spowodowane może być źle obranymi, kwitnącymi kartoflami. Kiełkujące ziemniaki wytwarzają bowiem toksyny, które, zjedzone w niewielkich ilościach, mogą np. wywoływać bóle głowy, w większych - nawet zabić - wyjaśnia prof. Kołodziejczyk. - Podobnie jest np. z jadem kiełbasianym, który znaleźć można choćby w konserwach. To właśnie ten jad jest najsilniejszą na świecie trucizną, używaną zresztą przez terrorystów jako broń biologiczna, a w kosmetyce jako słynny dziś botox.

Jak przekonuje naukowiec, nie należy lekceważyć pleśni, zwłaszcza tej na orzeszkach czy kukurydzy. - Pleśń na nich jest szczególnie szkodliwa. Po kilku latach od zjedzenia może wywołać nowotwór. Z kolei pleśń na chlebie jest już mniej groźna dla naszego zdrowia- dodaje.

Podobnie jest z lodówką. Jeśli czyścimy ją za rzadko, czyli mniej niż raz na kwartał, a przechowywaliśmy w niej rzeczy, na których powstała pleśń, powinniśmy pomyśleć o jej umyciu.

Celem wykładów prod. Kołodziejczyka nie jest straszenie, a wytłumaczenie, co może grozić nam pod własnym dachem i jak uniknąć choroby. - Chcę opowiedzieć o substancjach, które możemy spotkać w niemal każdym mieszkaniu, a które mogą się dla nas okazać zabójcze - wyjaśnia naukowiec.

Wykład pt. "Niebezpieczne związki" odbędzie się 1 marca o godz. 18 w sali 300 na trzecim piętrze w Gmachu Głównym Politechniki Gdańskiej.

Wstęp jest wolny.

Wydarzenia

Niebezpieczne związki, wykład (4 opinie)

(4 opinie)
wykład

Miejsca

Opinie (124) ponad 20 zablokowanych

  • Wykład

    Ja miałam taki wykład w pracy (handel)Przyszla do nas kobieta z sanepidu i tak np .odkrojona część pleśni z sera nie powoduje całkowitego usunięcia toksyn( jak widzę taki ser zaraz go wyrzucam).A w sklepach niestety to robili...Generalnie chodzi o to,że jesli widzimy pleśń na żywności to wyrzucamy całość!Nie odkrajamy nie wyciągamy pleśni bo myślimy ze reszta jest w porządku,pozostałość tez jest trująca!!!

    • 8 1

  • brzmi jak streszczenie powieści lub filmu

    na pewno nie chodzi o S. Kinga?

    • 4 1

  • takie wyklady

    powinny byc juz w glowach magistrow wstyd

    • 3 1

  • Kiedyś poszliśmy do kumpla na domówkę. Laski były, wódeczka się chłodziła tylko (3)

    był mały problem. Masakryczny smród w lodówce w której jego matka trzymała żarcie. Ale znalazłem na to sposób. Zmontowaliśmy gupę szturmową. Dowódca dawał znak : wchodzimy na trzy i odliczał. Kumpel otwierał i zamykał drzwi a ja wyciągałem flaszkę. Oczywiście wszystko robiliśmy jedną reką bo drugą zatykaliśmy nos. Do dziś nie wiem co tak śmierdziało ...

    • 3 2

    • jak to co ? (1)

      porąbana teściowa

      • 10 1

      • I co nikt nie ma innego pomysłu? Ja stawiam na śledzia

        • 0 0

    • Fetor przy tamtym zapachu to bajka. Ludzie myjcie lodówki !!!!!!!!

      • 2 0

  • dobrze ze zawsze mam pusta lodowke

    a wszystko co kupuje i jem to z dnia na dzień. nie kazdy jest w Polsce dobrze oplacanym pseudoliberaklem.

    • 2 0

  • geniusz (1)

    jako studentka chodziłam na wykłady prof. A. Kołodziejczyka - świetny i wspaniały człowiek. Posiada ogromną wiedzę i umie ją zaprezentować!
    Pozdrowienia dla profesora Kołodziejczyka

    • 0 3

    • geniusz

      ale pieniadze to wyciaga od biednych obywateli co nie maja tyle by zapelnic swe lodowki.

      • 1 1

  • ...znow artykul o burzujach co ich stac na marnowanie jedzenia...

    • 3 0

  • w lodowce dobrze trzymac trupy

    trupy swinskie trupy politykow trupy prl-u

    • 4 1

  • A gdzie sonda? (1)

    j.w.

    • 4 0

    • wyslana w kosmos

      tropi smrod resztek zywnosci wyrzucanych przez kosmonautow.

      • 0 0

  • ? (1)

    czyli co? lepiej produkować jeszcze więcej "humanistów"? myśle, że trzeba się cieszyć, że w dzisiejszych czasach kiedy panują układy i znajomości w przyjmowaniu do pracy, ktoś jeszcze chce iść na polibudę i zasuwać i po wydziale np. chemicznym praktycznie nie mieć perspektyw. to dopiero heroizm i poświęcenie w imie bezrobocia. a jaki jest poziom to wina całego systemu kształcenia, a nie dzisiejszych studentów. długo by można dyskutować...

    • 4 0

    • ale widzisz szkoly podstawowe sie likwiduje bo nierentowne

      zamiast zaczac od restrukuryzacji rozpaslych wyzszych uczelni to nasze ministerstwa oszczedzaja na szkolnictwie podstawowym. A to pis obowiazek zeby zapewnic ovywatelom dostep do szkolnictwa podstawowego.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane