• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sanepid: nie bójcie się ogórków, tylko myjcie warzywa i ręce

Jakub Gilewicz
30 maja 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Mycie warzyw pod bieżącą wodą minimalizuje ryzyko zakażenia EHEC - wyjaśniają lekarz wojewódzki i Sanepid. Mycie warzyw pod bieżącą wodą minimalizuje ryzyko zakażenia EHEC - wyjaśniają lekarz wojewódzki i Sanepid.

- Należy bezwzględnie myć warzywa i owoce, i to koniecznie pod bieżącą wodą - przypomina gdański Sanepid w związku z masowymi zatruciami w Niemczech bakteriami Escherichia coli znajdującymi się w hiszpańskich ogórkach sałatkowych.



Czy myjesz warzywa i owoce przed zjedzeniem?

- Nie wystarczy przetrzeć warzyw i owoców ręką, nie wystarczy też umyć ich w misce, do mycia trzeba używać bieżącej wody - tłumaczy Anna Obuchowska, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Takie środki zdaniem Sanepidu wystarczą, aby bezpiecznie spożywać warzywa i owoce. Potwierdza to lekarz wojewódzki w pomorskiem.

- Nie ma powodów do niepokoju. Zakażenie bakterią Escherichia coli to tak zwana choroba brudnych rąk, a więc wystarczy pamiętać o myciu spożywanych produktów i samych rąk - tłumaczy lekarz wojewódzki dr Jerzy Karpiński.

Od czasu masowych zatruć w Niemczech (jedenaście osób zmarło, a ponad tysiąc dwieście jest zakażonych), w Trójmieście i w woj. pomorskim nie odnotowano żadnego przypadku zatrucia bakterią Escherichia coli (EHEC).

Jedynym przypadkiem na terenie Polski, najprawdopodobniej powiązanym z falą zatruć za niemiecką granicą, jest 32-letnia kobieta mieszkająca na stałe w Niemczech. Po zjedzeniu ogórków trafiła w ciężkim stanie najpierw do szpitala w Pile, a później do Szczecina.

- W Pomorskiem nie powinno się nic wydarzyć - ocenia dr Jerzy Karpiński, lekarz wojewódzki. - Fala zachorowań w Niemczech wydaje się być związana z jedną partią warzyw, która trafiła na tamtejszy rynek.

Dlatego rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego, Jan Bondar, ostrzegł wszystkie osoby, które wybierają się do północnych Niemiec, aby wstrzymały się ze spożywaniem wszystkich surowych warzyw.

Z kolei berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł przed spożywaniem na surowo sałaty, pomidorów i ogórków z północy Niemiec, gdzie liczba zatruć, spowodowanych bakterią EHEC jest największa.

Bakterie Escherichia coli mogą powodować ostre zapalenie jelit, czasami połączone z gorączką i wymiotami. Typowy objaw - krwawa biegunka - w większości przypadków ma średnie natężenie i ustępuje samoistnie. Groźnym powikłaniem może być zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), powodujący często ostrą niewydolność nerek. Zazwyczaj skutki zakażenia EHEC minimalizuje się poprzez podawanie dużej ilości płynów, aby nie pozwolić na odwodnienie organizmu, które powodują biegunka i wymioty. W cięższych przypadkach potrzebne jest leczenie farmakologiczne.

Miejsca

Opinie (101) ponad 10 zablokowanych

  • trzeba myć warzywa i ręce zawsze

    trzeba myć warzywa i ręce zawsze

    • 1 0

  • Stary sposób z tzw.zgniłych tropików Azji.Płukanie w roztworze nadmanganianu potasu.

    Był to sposób często stosowany przez kucharzy na statkach.Skuteczny,czego i ja jestem dowodem,emerytowany były mech.okrętowy.Po wieloletniej pracy na statkach obsługujących Azję południowo-wschodnią,wschodnie wybrzeże Am.Pd. nie mam żadnych sensacji gastrycznych. Czego i Państwu życzę.Dobrej jakości mocny trunek,też jest pożądany.

    • 0 0

  • to juz nie wojewódzki....

    ten Pan to już od lat nie lekarz wojewódzki...

    • 0 0

  • UWAGA !!!!!!!!!!!!!!!

    To nieprawda ze wystarczy umyc warzywa pod biezaca woda!!!!!
    Pisze z niemiec, tu podaje niemiecki SANEPID zeby warzywa w goracej wodzie myc, min 70 stopni.
    Nie ryzykujcie gdyz skutki moga byc fatalne

    pozdrawiam wszystkich Rodakow

    • 6 0

  • U niemca nic się nie zmarnuje i to jest efekt

    uważajcie na warzywa i owoce z renk w Osowej! w sieciach typu Auchan Tesco Carrefourt Lidl Biedronka są tylko i wyłącznie warzywa i owoce dziwnego pochodzenia wyhandlowane za psie pieniądze.
    Niemieckie truskawki podczas zbioru są zielone a w razie potrzebuy natychmiast czerwone
    Niemieckie warzywa to osobna historia tylko w Niemczech i Izraelu robi się takie numery zarówno na plantacjach jak i w hurtowniach że kowalskiemu się nie sniło.
    Lepiej zjeść końską kupę niż warzywa z niemieckich lub izraelskich plantacji czy hurtowni!
    Jest zdrowsza!

    • 3 0

  • ale tu nikt niczego nie wstrzynuje, tylko mówi , by myć warzywa

    • 0 0

  • Rysiu ma racje

    myjcie rączki - a wy się śmialiście

    • 0 0

  • OJEJEJ...

    a napisali, że powodem była skażona woda, którą podlewali ogórki. Czy w takim przypadku wystarczy mycie warzyw? Medialna karuzela szaleństwa kręci się co raz szybciej. Kleszcze, choroba krów, choroba świń, ptasia grypa, elektrownie atomowe, ksiądz rydzyk i kosmici... to cud że jeszcze żyjemy...

    • 3 0

  • bakterie w coli ?

    nie kupie już więcej ani ogóra, ani coli

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane