• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • Lody i PO lodach

    największe lody po 1989 roku to robi PO

    • 8 1

  • W Turcji jadam ostatnio rożka z Algidy

    Czy to ten z Banina????

    • 0 0

  • lody produkowane przez duze koncerny to odpadki (1)

    generalnie sama chemia - polepszacze smaku itd. Zeby zjesc prawdziwe lody to albo trzeba je samemu zrobic w domu (sa tanie maszynki do lodow) albo jechac do jednej z europejskiej mleczarni gdzie robia lody z wlasnego mleka (np w livigno)
    A po lodach serwowanych w miejskich cukierniach to mnie brzuch boli

    • 5 1

    • ściema

      no tak szczególnie bez chemii są te twoje lody z tanich mieszanek... same konserwanty pozwalające na leżenie na półkach sklepowych...

      • 0 0

  • Najlepsze lody na świecie polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (1)

    Zdradzę wszystkim którzy kochają lody gdzie można zjeść najlepsze lody na świecie . Jest to kawiarnia jankowskich w pasłęku. Są robione codziennie przez właścicieli na miejscu w różnych smakach gałkowe i włoskie.Nie są nawalone wodą tak jak wszędzie są na prawdziwej śmietanie itp. (strzeżona receptura)
    kawiarnia mieści się na ul. Chrobrego 22 w pasłęku. Jak się leci 7 to za elblągiem jakieś 20km.
    polecam a nikt się nie zawiedzie!!!!
    a to strona: www.Kawiarnia-paslek.Pl

    • 3 2

    • już nie reklamuj tak

      jak będą dobre wyroby, to się będą sprzedawać, ale widać że badziew u was, to i zareklamować na forum trzeba

      • 0 2

  • Jak mam nabijać kasę, to swoim, Calypso i temat zamknięty.

    • 6 3

  • A ja lubię lody serii NOBLISSIMA z LIDLa (2)

    Są dużo lepsze od wszelkich Carte d'Or i innych, piankowych lodów. To jest konkret - naprawdę śmietankowe lody. Polecam, nie są zbyt drogie - 7 zł za litr. Za te cenę to rewelacja.

    • 3 3

    • jakość! (1)

      Carte d'Or są drogie ale z najwyższej jakości składników... dla mnie to jest ważne !!! pracowałam przy ich produkcji i jestem tego pewna!!! tanich śmieci produkowanych w warunkach niehigienicznych nie tykam... cena mówi sama za siebie!!!

      • 0 0

      • cena

        fakty są takie ze w tych czasach cena nie mowi czesto sama za siebie, poprostu znane marki narzucają sobie wysokie zyski bo chcą sie bardziej dorobic, a te lody z Lidla są także z najwyższej jakosci składników, nawet lepszych od znanych marek z tego co czytalem, pozdrawiam

        • 0 0

  • lody od Kwaśniaka

    lody od Kwaśniakia w Gdyni wymiatają każde inne

    • 0 0

  • Te lody w które przydzwonił " Titanic ' - to byli lody !...

    • 4 1

  • a ja kupuje zawsze lody w kostkach do drinków w Żabce !

    • 2 0

  • Najlepsze lody to jak zawsze były tam gdzie juz ich niema bo zostały zlikwidowane!! (1)

    W Sopocie na Mocniaku!! Z tyłu dawnej restauracji za ulicą zamiast której teraz jest Tunel w miejscu nowego betonowego domu zdrojowego!!Sprzedawali na gałki ze 20 smaków najpierw wybierałes ile gałek placicło i dostawało zeton i potem sie wybierało smaki!!Ale zostały zlikwidowane jak wszystko co najlepsze w Sopocie!!Czyli najlepsze gofry,i paczki amerykańckie Donaty!

    • 2 2

    • Ale za to masz milion hoteli spa zdrojów i hwg co

      tylko kogo na to stać... zapomniałem o betonie który zawładnął przestrzenią publiczna!

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane