• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zwiedzaj Gdynię podniebieniem

Michał Sielski
2 października 2009 (artykuł sprzed 14 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Trwa weekend kulinarny w Gdyni
Na szlaku kulinarnym czekają na smakoszy miłe niespodzianki. Na szlaku kulinarnym czekają na smakoszy miłe niespodzianki.

Przed nami znakomity weekend dla smakoszy. W ramach Kulinarnego Szlaku w Gdyni będzie można skosztować specjałów wielu egzotycznych kuchni i poznać tajniki najlepszych kucharzy.



Weekend kulinarny odbędzie się w Trójmieście po raz pierwszy. I od razu z wielkim rozmachem: będą degustacje oraz oferty w bardzo niskich cenach. W 40 restauracjach będzie można skosztować specjałów kuchni już za 5 zł.

- Porcje nie będą oczywiście ogromne, ale chodzi głównie o degustację i poznawanie nowych smaków - mówi Anna Somorowska, prezes Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje kulinarny weekend.

Restauracje przygotowały tzw. Happy Hours (szczegóły w linku pod tekstem), w których będą serwowały specjalnie na to święto przygotowane dania. Znajdą się wśród nich m.in. chrupiące żabie udka, pierś kurczaka w sosie kokosowym, delicje z truskawek z aksamitnym musem z białej czekolady czy pat tai.

W sobotę o godz. 15 będzie można uczestniczyć w autorskim pokazie kuchni wegetariańskiej "Atelier Smaku" w wykonaniu znanego duetu gdyńskich projektantów mody i jednocześnie pasjonatów gotowania Joli SłomyMirka Trymbulaka, który obejrzeć będzie można także w programie Kuchnia.TV. Godzinę później zaczną się warsztaty kulinarne o m.in. "kuchnia dla dwojga, czyli rzecz o czuciu mięty". Będzie się można dowiedzieć, jak przygotować potrawy, które nie skończą się rozkoszą jedynie dla podniebienia...

Wszystkie gdyńskie restauracje można zobaczyć w naszym katalogu.

Wydarzenia

Opinie (181) 4 zablokowane

  • Nareszcie

    Cieszę się, że w nareszcie portal informuje co będzie się działo, a nie co było.

    • 18 1

  • super pomysł

    współczesna turystyka to nie tylko zwiedzanie starówek, kościołów i muzeów
    to koncerty, festiwale, zloty
    tak trzymać gdynio

    • 14 1

  • od propagowania dobrych smaków (1)

    ważniejsze jest chyba propagowanie dobrych obyczajów.

    Może by tak przy okazji tej imprezy kilku restauratorów nauczyć, że prowadzenie restauracji to niekoniecznie interes polegający na sprzedawaniu chłamu po niebotycznych cenach ludziom, którym obojętne jest co jedzą, jak jedzą i gdzie jedzą .... poprawa jakości w szerokim tego słowa znaczeniu powinna być celem tej imprezy.

    • 13 2

    • a wielu ludzi gotować, bo niestety zupki chińskie przeważają na stołach

      • 0 0

  • zgadzam się sbg

    ale jak wyczytałem w komentarzu liczy się zysk

    • 3 0

  • JAK JEST ZA DROGO , ŻLE , JAK JEST ZA TANIO , TEŻ ŻLE , POLACY TO KOCHANY NARÓD .

    • 8 3

  • A gdzie widzałeś że za tanio to źle?

    Właściciel knajpy pewnie narzekał :)

    • 0 1

  • a gdzie ten link? (1)

    • 5 3

    • drugi akapit - tłustym drukiem KULINARNY WEEKEND

      • 2 0

  • Skosztować a zjeść to jest zasadnicza różnica. (1)

    A to robi wielką różnicę. Dostaniecie po ząbku czosnku, 1/10 ziemniaka i mikro kawałek pomidora ;) Smacznego! :)

    • 3 3

    • Ach ta gDynia

      i jej mieszkańcy... ;)

      • 0 0

  • Wsystkie Tsy ? (1)

    Czy wsystkie Tsy restauracje na zapomnianej przez ludzi niegdys znanej ulicy Swietojanskiej też ?
    Polskie restauracje : drogo, niesmacznie i marna ( a częstow wręcz ordynarna ) obsługa. Ja już wole jeść w domu.

    • 5 9

    • no właśnie jest jedna w Gdyni inna

      chyba coś drgnęło i nadchodzi cywilizacja
      w kraju ciemnych brudasów

      • 1 1

  • wreszcie jakaś inicjatywa - byle znowu nie przerąbali chciwością

    będę nudny, ale znowu polecam zorientować sie jak to od lat robią w Toronto, sprawdzone i funkcjonujace

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane