• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdy lodówka chce cię zabić

Marzena Klimowicz-Sikorska
28 lutego 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Toksyny rozwijające się np. w kukurydzy są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Toksyny rozwijające się np. w kukurydzy są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Czy nieczyszczona regularnie lodówka może nas zabić? Jak powstaje w konserwach jad kiełbasiany - najsilniejsza na świecie trucizna i zarazem najskuteczniejszy preparat na zmarszczki? I dlaczego trzeba bacznie przyglądać się orzeszkom i kukurydzy, którą jemy?



W zaniedbanej lodówce mogą powstawać bardzo groźne toksyny. W zaniedbanej lodówce mogą powstawać bardzo groźne toksyny.
Nie jesteśmy w stanie mieszkać w sterylnych warunkach. Ma to swoje dobre strony - gdyby nie mikroby, nasza odporność byłaby mizerna, najmniejszy katar kończyłby się wizytą w szpitalu. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy, że sami sobie hodujemy niebezpiecznych "lokatorów", którzy nie tyko pogarszają nasz nastrój, ale też... czyhają na nasze życie.

O tym, jak ustrzec się zatrucia, a nawet śmierci poprzez kontakt z groźnymi substancjami obecnymi w każdym domu, opowie 1 marca o godz. 18 w sali 300 w Gmachu Głównym prof. Aleksander Kołodziejczyk z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.

Czy należy bać się ziemniaka? - Wiele osób nie wie, że osłabienie wiosenne spowodowane może być źle obranymi, kwitnącymi kartoflami. Kiełkujące ziemniaki wytwarzają bowiem toksyny, które, zjedzone w niewielkich ilościach, mogą np. wywoływać bóle głowy, w większych - nawet zabić - wyjaśnia prof. Kołodziejczyk. - Podobnie jest np. z jadem kiełbasianym, który znaleźć można choćby w konserwach. To właśnie ten jad jest najsilniejszą na świecie trucizną, używaną zresztą przez terrorystów jako broń biologiczna, a w kosmetyce jako słynny dziś botox.

Jak przekonuje naukowiec, nie należy lekceważyć pleśni, zwłaszcza tej na orzeszkach czy kukurydzy. - Pleśń na nich jest szczególnie szkodliwa. Po kilku latach od zjedzenia może wywołać nowotwór. Z kolei pleśń na chlebie jest już mniej groźna dla naszego zdrowia- dodaje.

Podobnie jest z lodówką. Jeśli czyścimy ją za rzadko, czyli mniej niż raz na kwartał, a przechowywaliśmy w niej rzeczy, na których powstała pleśń, powinniśmy pomyśleć o jej umyciu.

Celem wykładów prod. Kołodziejczyka nie jest straszenie, a wytłumaczenie, co może grozić nam pod własnym dachem i jak uniknąć choroby. - Chcę opowiedzieć o substancjach, które możemy spotkać w niemal każdym mieszkaniu, a które mogą się dla nas okazać zabójcze - wyjaśnia naukowiec.

Wykład pt. "Niebezpieczne związki" odbędzie się 1 marca o godz. 18 w sali 300 na trzecim piętrze w Gmachu Głównym Politechniki Gdańskiej.

Wstęp jest wolny.

Wydarzenia

Niebezpieczne związki, wykład (4 opinie)

(4 opinie)
wykład

Miejsca

Opinie (124) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Dobrze że juz dziś zjadłam smaczne śniadanko. (2)

    • 30 9

    • znow artykul o burzujach co ich stac na marnowanie jedzenia.

      dobrze ze zawsze mam pusta lodowke
      wszystko co kupuje i jem to z dnia na dzień. nie kazdy jest w Polsce dobrze oplacanym pseudoliberaklem.

      • 7 1

    • 6 osób

      nie zgadza się z opinią, że zjadłaś smaczne śnaidanko.
      Gratulacje.

      • 4 0

  • Taki wykład to super sprawa :) (3)

    Wybiorę się na pewno

    • 47 6

    • (2)

      A będzie jeszcze innym termin tego wykładu, bądź jakiś materiał wideo z niego?

      • 4 0

      • jesli mnie wpuszcza z kamera to czemu nie. (1)

        od czego mamy internet?

        • 0 0

        • Tylko muszą wpuścić będę szukać na youtube ;)

          • 0 0

  • Ziemniak może mnie zabić !!! (5)

    Nawet nie wiedziałam, że kiełkujące ziemniaki są aż tak szkodliwe. Warto wybrac się na ten wykład i posłuchać prawdy o szkodliwych substancjach.

    • 46 5

    • Są - wówczas w bulwach pojawia się toksyczna (2)

      solanina.

      • 2 1

      • nie trzeba byc biologiem zeby takie rzeczy wiedziec (1)

        kazdy dietetyk i kucharz to ma w malym palcu. to co zabija.

        • 2 0

        • no wiedza wiedza a ekonimia ekonomią

          widziałes kiedys zeby jakiś kucharz wyrzucał popsute żarcie - najwyżej wymoczy wytnie więcej doprawi sola i pieprzem i na salę do klientów.

          Fuuu knajpiane zarcie jest obleśne

          • 1 0

    • to widac malo wiedziales.

      trzeba zwlaszcza sprawdzac kolor frytek

      • 0 0

    • krysiu jam wielki rycerz cie obronie nie boj sie!potne go na plastry!

      • 1 0

  • kiedyś mój profesor od fizyki mówił że prawdziwe masło może zabić (2)

    jak się wyjmie z lodówki i dobrze trafi w czyjąś głowę

    • 158 1

    • świetne...

      • 1 0

    • LUBIE TO! ;)

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Tytuł skojarzył mi się ze słynnym trzymaniem kredensu :) (3)

    A swoją drogą nie sądziłam, że kwitnące ziemniaki mogą takiej szkody narobić...
    Dzisiaj czyszczę lodówkę! (bynajmniej nie przez ziemniaki, ale cholera wie co tam rośnie ;) ) Lepiej zapobiegać niż leczyć :)

    A wszelkie konserwy po otwarciu przekładam po miseczki, jeśli nie jemy wszystkiego na raz. Nigdy nie zostawiam w puszce.

    • 47 2

    • .

      to nic nie da, jad kielbasiany tworzy sie w zamknietych puszkach, a nie w otwartych, ktore juz zostaly otwarte...

      • 10 0

    • "kwitnące ziemniaki"

      Tak tylko dla ścisłości: "kwitnące ziemniaki" możemy obserwować latem na polu - to takie zielone łodygi z niewielkimi białymi kwiatami, przysmak stonki. To co mamy w piwnicy na wiosnę to ziemniaki "kiełkujące". To dwie zupełne różne sprawy.

      • 12 0

    • tytuł

      mi też od razu przypomniały się inne podobne artykuły:
      "Czajnik grozy" , czy też
      "Koń rozbójnik stłukł mi wino"

      • 5 0

  • S-300 jest mała (1)

    powinno być w A-MAX

    • 11 0

    • albo w I-MAX

      w 3D

      • 1 2

  • przypatrzcie się uważnie drogie dziatki - tak wyglądała lodówka za rządów PiS (11)

    a teraz użyjcie wyobraźni i opróżnijcie trzy półki zostawiając tylko to co na dole
    o tak, dobrze:-)
    a tak wygląda lodówka za rządów najbardziej nieudacznego rządu w historii Polski
    nazwy partii z litości nie wymienię

    • 69 95

    • Za rządów PIS było dużo lepiej- miałam mniej zmarszczek.

      • 27 6

    • mi tez było lepiej

      zero s**** i zatwardzenia co dzień rano ;)

      • 8 9

    • OBRZARSTWO jest niezdrowe (3)

      mnie nie brakuje bo jestem zaradna, a Ty nie czekaj aż ci DADZĄ, tylko bierz się za robotę - chyba że marzysz o KOMUNIE - wtedy dawali

      • 19 9

      • jakżeś taka zaradna to załatw sobie słownik ortograficzny (2)

        • 9 9

        • (1)

          nie ma potrzeby - wszystko jest nienagannie poprawne

          • 4 4

          • tak, szczególnie słowo "obrzarstwo"

            boże, co za jełopy !

            • 4 1

    • pozdrów matkę galluxssss

      • 3 3

    • JEŚLI CHODZI CI O TO ZDJECIE Z KUKURYDZĄ (1)

      to tak masz rację tak to wyglądało

      • 11 4

      • to wsadź se teraz te kukurydze do lodówki

        na przedwiośniu bedziesz miał jak znalazł
        ja kukurydze daje ptakom, wole bezy

        • 2 6

    • Twoje ożywienie daje do myślenia.Czyżby wyż skandynawski ?

      • 5 0

    • No to teraz wiadomo co pan Gallux mial w lodowce za rzadow Pisu.

      Na pewno Piwo i salate.Oj cienutkie te zapasy ,cieniutkie...gdzie szynka i balerony/?..Pewnie przejedzone.;..szalalo ,sie szalalo...to teraz w domu puste polki i trzeba zaciskac pasa.

      • 0 0

  • Nic nie może się zmarnować ! W Gastronimii wszystko da się odświeżyć. (1)

    Zasada nr 1 w Gastronomii nic nie może się zmarnować, dlatego też kiełkujące ziemniaki, zapleśniałą kukurydzę wykroi się troszeczkę i reszta dobra do posiłków.

    Czego oczy nie widzą nawet sanepidu temu sercu nie żal ;-)

    • 31 5

    • Boże broń nas od zbiorowego żywienia

      nie ma to jak domowe jedzonko, świeże, wiadomo z czego przygotowane

      zycze smacznego restaracyjnym bywalcom nie dość ze drogo to natochlane tam świństwa, że aż wykręca. Tylko nie zapomnijcie dać porzadnego napiwku w końcu sie należy

      • 0 0

  • Pozdrowienia dla Profesora Kołodziejczyka! (1)

    Wykład będzie prawdą objawioną dla dziennikarzy booo można nastraszyć i o to chodzi ale dla zwykłych ludzi dużo nie wniesie bo każdy chłop na wsi wie o takich sprawach i każda Pani domu w mieście pod warunkiem że nie jest panną lub kawalerem (tzw singlem) bo wtedy gdy jada się na mieście a w domu tylko podgrzewa to i wiedza kulinarna jest mizerna.
    Spotkałam singielkę która nie czyściła lodówki kilka lat bo lodówka miała powłokę antybakteryjną :-)
    Z lodówki ulatniał się zapach cyjanowodoru.

    • 22 4

    • ...

      Generalizowanie nie świadczy o inteligencji, wręcz przeciwnie, o ograniczeniu myślowym. Jestem singielką i uwielbiam gotować. Wiedzę kulinarną wynosi się domu, a nie z wesela i dlatego stan cywilny nie ma nic do rzeczy.

      • 5 0

  • Pozdrowienia dla Profesora Kołodziejczyka za jego czasów PG kwitła :-) (7)

    a teraz jest już gorzej bo katedry stają się zakładami a o poziomie już nie będę wspominał.
    Czy wiecie że obecnie przeciętny student z tytułem inżyniera po PG może się tak prześlizgnąć że:
    1. Nie będzie potrafił zamienić m/s na km/h
    2. Nie będzie potrafił złożyć rysunku technicznego (o wymiarowaniu nie wspomnę)
    3. Nie będzie potrafił wytłumaczyć zjawiska które wykorzystują naciągacze od filtórw.
    4. Nie będzie potrafił napisać prostego skryptu wyświetlajacego komunikat UWAGA
    itd...
    I wiecie nie dziwię się pracodawcom że studenci którzy skończyli studia tak gdzieś po 2000 - 2005 roku nie mogą znaleźć pracy bo w tym okresie powstały wszelakie płatne zaoczne (dosłownie) kierunki nie tylko na PG a następstwem są inżynierowie bez pojęcia o podstawach techniki.
    Wolę nie myśleć co sobą reprezentuje absolwent pewnej szkoły (tzw plażowej) która a jakże także sprzedaje tytuły inż. pomimo że nie jest politechniką.
    Absolwenci mocno się rozczarowują gdy sie okazuje że po takiej szkole trudno im przejść szkolenie wstępne BHP gdy jakimś cudem otrzymają posadę.

    • 58 5

    • (5)

      to pierwsze:
      1. Nie będzie potrafił zamienić m/s na km/h
      było już w liceum!

      a prawda jest gorsza, ponoć część studentów ETI nie zna z liceum prawa Ohma! i jak tu bidoki z prądem mają pracować...

      • 5 0

      • Ad. 1 - a to takie proste, wystarczy przemnożyć prędkość w m/s przez 3,6. :) (4)

        j.w.

        • 0 2

        • Sprytny Jacuś (1)

          spytal Wujka Google albo Cioci wikipedii i cwaniaczy :)
          + dla Ciebie juz za to ze umiesz z internetu korzystac :)

          • 5 2

          • Nie, stara szkoła, mając 50 lat takie rzeczy po prostu się wie bez netu.

            A jeśli się nie wie - to się potrafi policzyć. :)

            • 1 0

        • Było nie w liceum a w szkole podstawowej gdy trwała 8lat ;-) (1)

          nie wspominając już o pochodnych ktych obecnie uczą w liceum w klasie o profilu matematycznym a kiedyś były na kółku matematycznym w 7 klasie szkoły podstawowej.
          A teraz na PG wielu przyszłych inżynierów 1 raz w życiu zetknie się z liczbami zespolonymi i całkami a to już nie jest śmieszne tylko tragiczne.
          Za kilka lat nie zostanie w Polsce ani jeden projektant i to będzie prawdziwa klęska kraju. Zjawisko to ma już miejsce w skali mikro np nienaprawialne telefony telewizory części samochodowe a w skali makro mosty hale tunele ??? Może to tylko jeden z aspektów ale tak sprawy sie mają.
          Projektantów którzy są w stanie zaprojektować np tunel pod rzeką (posiadają uprawnienia i wiedzę oraz doświadczenie) w Polsce jest już niewielu w innych dziedzinach jest niestety jeszcze gorzej.
          I jedna prośba nie mylcie Projektantów z wszelkiej maści grafomanami od wizualizacji.

          • 10 2

          • "głupimi ludźmi łatwiej rządzić"

            • 4 0

    • Znałem absolwenta ETI, prymusa najlepszego na roku, który prosił mnie o polutowanie prostego kabla do sprzętu audio. Koleś mgr inż. po wydziale elektroniki nigdy nie trzymał lutownicy w ręku. To o czym my w ogóle mówimy? ;/

      • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane